Salon vasemmistoliiton Timo Lähteenmäki lähdössä ensi kevään eduskuntavaaleihin

0
Timo Lähteenmäki (vas.) on äänekäs tunnin junan vastustaja. Kuva: SSS-arkisto/Asko Lehtonen

Salolainen kaupunginvaltuutettu Timo Lähteenmäki lähtee ehdolle eduskuntavaaleihin.

Virallisesti hän on vasta Salon vasemmistoliiton ehdokas ehdokkaaksi. Puolueen piiri asettaa ehdokkaat syksyllä.

Lähteenmäki lähti politiikkaan viime vuoden kuntavaaleissa. Sitoutumaton ehdokas oli vasemmistoliiton listan ykkönen ja 318 äänellä suosituimpia ehdokkaita Salossa.

Vasemmistoliitto sai valtuustoon kaksi edustajaa

Lähteenmäki liittyi puolueeseen, ja hänet asetettiin ehdolle myös aluevaaleihin. Aluevaltuustopaikkaa ei tullut, mutta varasija sentään, ja vahvistus sille, että kannatusta on kuntavaalien jälkeenkin. Aluevaaleissa ääniä kertyi 313.

– Kansanedustajaehdokkuus on mielenkiintoinen juttu, ja jotta se pysyy mielenkiintoisena, se pitää ottaa tosissaan, sanoo Lähteenmäki.

Tunnin junan vastustaminen sai Lähteenmäen lähtemään kuntavaaleihin. Hän aikoo pysyä eduskuntavaaleissakin omana itsenään ja pitää teemaa esillä tulevassa kampanjassa.

Tunnin juna on Varsinais-Suomen ja Turun kaupungin ykköshankkeita, ja Salon kaupunki on samassa rintamassa.

– Tuskin Turussakaan kaikki kannattavat Tunnin junaa, ja maakunnassa asuu paljon muitakin kuin turkulaisia. Lopulta on kyse on rahasta, ja sitä tarvitaan nyt muualla, sanoo Lähteenmäki.

Lukkarinmäessä asuva Lähteenmäki on 61-vuotias historian ja yhteiskuntaopin lehtori. Työpaikka on Hermannin koulu. ”Lähtäri” kävi itse samaa koulua, kun se nimi oli vielä Salon yhteislyseo.

Koulutukseltaan Lähteenmäki on filosofian maisteri.

Politiikan vasta-alkajana hän on huomannut pärjäävänsä ja saavansa ihmisiä omien ideoidensa taakse. Viime aikoina Lähteenmäki on profiloitunut julkisuudessa Klippulan puolustajana.

– En ole ollut ennen viime vuotta mukana politiikassa, mutta vasemmistoliiton valitseminen ei ole sattuma.

– Ajattelen, että suurin osa ihmisistä pystyvät hoitamaan asiansa mallikkaasti, mutta on huolehdittava myös heistä, jotka eivät itse saa ääntään kuuluviin. On oikeudenmukaista, että kaikki pidetään mukana yhteiskunnassa.

Nykyisessä eduskunnassa Varsinais-Suomesta on kaksi vasemmistolaista kansanedustajaa: Li Andersson ja Johannes Yrttiaho . Kumpikin on Turusta.

Viime vaaleissa vasemmistoliiton menestys maakunnassa oli pitkälti puheenjohtaja Anderssonin varassa.

Salossa vasemmistoliitto sai vuoden 2019 eduskuntavaaleissa runsaat 1 100 ääntä.

Historianopettaja Lähteenmäki muistuttaa, että vasemmistoliiton edeltäjällä SKDL:llä oli salolainen kansanedustaja sotien jälkeen. Muurari Jalmari Kulmala istui eduskunnassa 1945–48.

Timo Lähteenmäen perheeseen kuuluvat avopuoliso, 21-vuotias poika ja 17-vuotias tytär.

– Ja nykyäänhän perheeseen luetaan myös kissa.

Lähteenmäki tunnetaan lukuisista lähinnä paikallista historiaa käsittelevistä videoelokuvista. Myös rock-musiikin kuuntelu on olennainen osa miehen elämää niin kuin jalkapallokin.

Vilppaan kasvatti teki paluun nurmelle poikansa Salon mestaruussarjajoukkueen maalivahtina. Lähteenmäki naurahtaa, ettei koskaan aiempina aktiivivuosinaan jännittänyt ottelua yhtä paljon.

– Pelkäsin, että mokaan. En mokannut.