SalPa aloittaa mielenterveyskampanjan – teemaottelun pelipaidat huutokaupataan kriisikeskus Etapin toiminnan tukemiseksi

0
SalPan taustayhtiön toimitusjohtaja Tero Karinti ja kriisikeskus Etapin toiminnanjohtaja Tuula Stenström pitävät urheilua hyvänä keinona tavoittaa pahoinvoivia lapsia ja nuoria.

20Salon Palloilijat ja kriisikeskus Etappi aloittavat yhteiskampanjan, jonka tarkoituksena on nostaa esiin ja ennaltaehkäistä nuorten mielenterveysongelmia.

SalPa toteuttaa vuoden kestävässä kampanjassa sosiaaliseen mediaan aiheeseen liittyvää sisältöä yhteistyössä Tuuma Educationin kanssa. Mukaan on lupautunut myös ex-maajoukkuepelaaja ja Paimion Hakan kasvatti Mika Ojala, joka on kertonut avoimesti vakavasta uupumisestaan.

SalPan taustayhtiön toimitusjohtaja Tero Karinti muistuttaa, että yhteiskuntavastuun on oltava jokaisen seuran dna:ssa.

– Päävalmentajalla (Tero Suonperä) ja minulla on kasvatustieteiden taustaa ja nuorten jaksaminen on siitäkin syystä lähellä sydäntä. Etenkin nyt, kun koronapandemian aikana lasten ja nuorten pahoinvointi on noussut teemana esiin. Meidän piti miettiä, mitä me voisimme seurana tehdä, Karinti kertoi kampanjan taustoista.

SalPa sai kampanjaan mukaan (isoja) salolaisia yhteistyökumppaneita.

– Meidän pitää urheiluseurana tiedostaa se, että vaikka keskitymmekin jalkapalloon, niin ehkä promillesta tulee ammattipelaajia. Suurin lahja, jonka seura voi antaa on kasvattaa hyviä ihmisiä ja kehittää sosiaalisia ja ryhmätaitoja. Urheilu on vain kirsikka kakun päällä, Karinti muistutti.

Kampanjaan kuuluu 30. heinäkuuta pelattava SalPa–Klubi 04 -teemaottelu, jossa Etappi on näkyvästi mukana. SalPa pelaa ottelun uniikeilla erikoispaidoilla, jotka huutokaupataan ottelun jälkeen ja tuotto menee suoraan Etapin toimintaan.

– Ajankohta on paras mahdollinen: pandemian johdosta tilanne on todella huolestuttava. Nuoret voivat huonosti, he kokevat yksinäisyyttä ja ahdistuneisuutta. Moni saattoi menettää otteen elämäänsä pandemian aikana. Yhteydenotot kriisipalveluun ovat myös lisääntyneet, Kriisikeskus Etapin toiminnanjohtaja Tuula Stenström kertoi huolestuttavasta tilanteesta.

Etappi tuo teemaotteluun myös suositun ”Huolituolin”, johon Stenströmin mukaan kuka tahansa voi istahtaa ja kertoa huolensa auttajalle.

– Mielenterveysasioihin liittyy edelleen vahva stigma ja häpeän leima. Mielenterveys on osa terveyttä ja sitä pitää hoitaa kuin muutakin terveyttä, Stenström muistuttaa.

– Jos kentän ulkopuolella asiat eivät ole hyvin, niin eivät ne kentälläkään ole hyvin, päävalmentaja Suonperä nyökkäsi.

Stenströmillä oli myös vinkki seuratoiminnan laajentamiselle.

– Heitän pallon nyt eteenpäin: Seinäjoen Jalkapallokerholla on myös e-urheilutoimintaa. E-urheilun harrastajia olisi Salossakin todella paljon.