SAS:n lentäjien lakkouhka siirtyy – osapuolilla 72 tuntia aikaa päästä sopuun

0

Pohjoismaisen lentoyhtiö SAS:n lentäjät eivät ainakaan vielä aloita lakkoa, kertoo yhtiön ruotsalainen lehdistöpäällikkö Karin Nyman. Neuvotteluja on sovittu jatkettavan vielä 72 tuntia eli kolme vuorokautta.
Yhtiön lähes 900 lentäjää uhkasivat aiemmin lakolla, sillä osapuolet eivät olleet päässeet sopuun työehtosopimuksesta muun muassa palkkakysymysten vuoksi. Kiistassa ovat SAS:n lisäksi osapuolina Ruotsin, Norjan ja Tanskan lentäjäliitot.
Ruotsin liiton SAS:n jaoston puheenjohtaja Martin Lindgren sanoi neuvottelujen jälkeen, että hän ei voi kommentoida neuvottelujen sisältöä, mutta että neuvotteluja kannattaa jatkaa.
SAS lentää esimerkiksi Helsingistä Tukholmaan. SAS kertoo sivuillaan, että sillä ei ole lisätietoja tulevista mahdollisista lentojen perumisista tai siirroista. Mahdollinen lakko alkaa SAS:n mukaan aikaisintaan lauantaina puolenyön jälkeen.
Maanantaina SAS kertoi uutistoimisto TT:lle, että lakko voisi vaikuttaa noin puoleen yhtiön lennoista.

Norja palaa omistajaksi

SAS kertoi maanantaina, että Norjan valtiosta tulee jälleen SAS:n omistaja. Norja myi osuutensa vuosina 2016-2018.
Norja ei sijoita yhtiöön uutta pääomaa tai jää pitkäaikaiseksi omistajaksi, mutta voi tietyin ehdoin hyväksyä maksamattomien velkojen muuttamisen osakkeiksi.
Myös Ruotsi ja Tanska omistavat osia yhtiöstä. Tanska on kertonut olevansa valmis nostamaan omistusosuuttaan 30 prosenttiin ja kuittaamaan osan veloista. Ruotsi kertoi osallistuvansa SAS:n velan muuntamiseen osakkeiksi.
SAS kertoi kesäkuun alussa suunnitelmasta kerätä noin 890 miljoonaa euroa uutta pääomaa ja muuttaa merkittävä summa velkoja osakkeiksi.

https://www.sas.fi/en/traffic-information/message/

STT

Kuvat: