”Se oli jokaisella sama käytäntö” – Lahjuksen ottamisesta syytetty kaupungin entinen työntekijä piti myyntimiesten lahjoja normaalina

1
Käräjäoikeus tuomitsi Salossa ja Somerolla rikoksia tehtailleen miehen yhdeksäksi kuukaudeksi vankeuteen. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Salossa käsiteltiin keskiviikkona korruptiovyyhtiä, jota puidaan parhaillaan monella paikkakunnalla.

Salossa syytettynä on kaupungin entinen työntekijä, jolle syyttäjä vaatii rangaistusta törkeästä lahjuksen ottamisesta.

Salon kaupunki puolestaan vaatii entiseltä työntekijältään 71 000 euron korvausta, koska kaupunki katsoo työntekijän maksaneen ylihintaa kaupungin rahoilla ostamistaan tuotteista.

Syytettynä ollut kaupungin entinen työntekijä kiisti käräjäoikeudessa syyllistyneensä rikokseen.

Hän kuitenkin myönsi ottaneensa runsaasti erilaisia lahjoja vastaan ja arvioi niiden yhteisarvoksi 18 000 euroa. Lahjat hänelle toimitti Global Group Finland Oy ja Pro Teollisuustarvike Oy.

Syytetty sai navigaattorin, matkapuhelimia, televisioita ja muuta elektroniikkaa sekä Verkkokauppa.comin ja S-ryhmän lahjakortteja.

– S-ryhmän lahjakortit tulivat postissa kirjattuna kirjeenä. Ne olivat satasen kortteja ja niitä saattoi tulla useampikin, syytetty totesi oikeudessa.

Syyttäjän mukaan syytetty sai pelkästään S-ryhmän lahjakortteja yhteensä yli 18 000 euron arvosta. Tämän summan syytetty kiisti ja arvioi niiden arvoksi noin 5 000 euroa.

Syyttäjä käytti laskelmansa tukena poliisin esitutkinta-aineistoa. Aineisto piti sisällään muun muassa Global Group Finland Oy:n kirjaamia asiakastietoja, joihin oli merkitty myös annettujen lahjojen arvo. Poliisi oli myös saanut Verkkokauppa.comilta kattavat tiedot ostoista.

Puolustus ei pitänyt todisteita riittävinä niiltä osin kuin ne perustuivat vain Global Group Finland Oy:n merkintöihin.

Syyttäjän laskelman mukaan syytetty tilasi yrityksiltä tuotteita Salon kaupungille yhteensä 143 000 eurolla ja sai itselleen lahjoja yhteensä vähintään 31 000 euron arvosta. Teot sijoittuvat lokakuun 2010 ja tammikuun 2019 välille.

Lahjoista osa toimitettiin syytetyn työpaikalle ja osa kotiin, jonka osoitteen hän oli itse kertonut. Yksi televisioista jäi kaupungin työntekijöiden yhteiseen tilaan.

Syyttäjä kysyi, miten syytetty suhtautui runsaisiin lahjoihin. Syytetty antoi ymmärtää, että myyntimiesten halu antaa lahjoja oli normaali ja arkinenkin tapa.

– En minä niihin kauheasti suhtautunut. Se oli jokaisella sama käytäntö. Ajattelin, että se sisältyy hintaan, syytetty totesi.

– Kun minä tilasin, he kysyivät mitä otat. Sen takia minulla oli puhelimiakin varmaan kuusi.

Syyttäjän mielestä työntekijän olisi pitänyt ymmärtää kieltäytyä lahjoista ja pyytää sen sijaan, että lahjojen arvo vähennetään kaupungin ostamien tuotteiden hinnasta. Syyttäjä piti myös selvänä, että lahjojen tarkoitus oli sitouttaa työntekijä tekemään tilauksia juuri kyseisistä yrityksistä.

Syytetty kiisti, että hänen saamillaan lahjoilla olisi ollut vaikutusta hänen toimintaansa tai että menettely olisi heikentänyt luottamusta viranomaistoiminnan tasapuolisuuteen.

– Kyllähän minä nyt kadun, kun työpaikka meni ja elämä meni, mutta en sitä tahallani tehnyt. Kaikkihan tyrkytti silloin.

Salon kaupunki vaatii, että syytetty maksaa kaupungille 71 000 euroa korvausta.

Vaatimus perustuu kaupungin laskelmaan, jonka mukaan syytetty oli maksanut kaupungille ostamistaan tuotteista reipasta ylihintaa.

Kaupungin vaatimusta monimutkaistaa vertailu verrokkituotteisiin: markkinoilla ei ollut tapahtuma-aikaan eikä tiettävästi edelleenkään tarjolla muita täysin samanlaisia tuotteita.

Oikeudessa kuultiin myös kahta henkilöä, jotka olivat Salon kaupungin palveluksessa syytetyn alaisina ja käyttivät hänen ostamiaan tuotteita työssään.

Molemmat työntekijät kertoivat tuotteiden olleen laadultaan selvästi parempia kuin muut vastaavat tuotteet, mikä tarkoitti myös parempaa työtehoa ja työturvallisuutta. He myös pitivät syytettyä hyvänä esimiehenä.

Kumpikaan työntekijöistä ei kertonut olleensa tietoinen siitä, että tuotteiden hankintaan liittyi tilaajalahjoja.

Syytetty toi oikeudessa esiin myös sen, että hänen oma esimiehensä tiesi hankittujen tuotteiden olevan kalliimpia kuin muut tarjolla olleet tuotteet. Syytetty sai tilata tuotteita itsenäisesti, mutta laskut menivät kaupungin protokollan mukaisesti aina hänen esimiehensä hyväksyttäväksi.

Syytetty kertoi keskustelleensa hinnoista useamman kertaa esimiehensä kanssa. Syytetyn puolustus olikin sitä mieltä, että mahdollisen vahingonkorvauksen osalta pitäisi punnita myös kaupungin omaa vastuuta tapahtuneessa.

Syyttäjä vaatii, että kaupungin entisen työntekijän on maksettava valtiolle rikoksesta saavutettu hyöty 31 000 euroa. Syytetylle on jo aiemmin tullut veroseuraamuksia vastaanottamistaan lahjoista.

Myös rikoshyödyn mahdollisesta korvaamisesta syytetty oli eri mieltä. Mikäli asiassa todetaan rikos, hänen mielestään rikoshyöty pitäisi mitätöidä ensisijaisesti tavaroita takavarikoimalla. Syytetyllä on edelleen kotonaan huomattava määrä lahjoina saatuja tavaroita.

Syyttäjän mielestä rikoshyötyä ei saada pois takavarikoimalla vanhoja televisioita.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa päätöksensä asiasta syyskuussa.

Lahjoja virkamiehille

  • Kuntien työntekijöitä lahjonut Global Group Finland Oy asetettiin konkurssiin tammikuussa 2019. Yrityksen valikoimissa oli muun muassa erilaisia puhdistusaineita ja asvaltinpaikkausaineita. Konkurssipesän selvittelyn yhteydessä ilmeni, että yritys oli antanut merkittäviä tilaajalahjoja.
  • Käräjäoikeuksien asiakirjoista selviää, että tapauksia on Salon lisäksi ainakin Eurassa, Eurajoella, Heinolassa, Iisalmessa, Imatralla, Joensuussa, Kaarinassa, Kotkassa, Kouvolassa, Kuopiossa, Lahdessa, Mikkelissä, Naantalissa, Pieksämäellä, Uudessakaarlepyyssä ja Ylivieskassa. Useat vastaajat ovat oikeudessa sanoneet, etteivät he ole ymmärtäneet syyllistyvänsä rikokseen.
  • Kaarinan kaupungin entinen tiemestari tuomittiin tammikuussa ehdolliseen vankeuteen lahjuksen ottamisesta. Mies oli hankkinut Global Group Finlandilta muun muassa asvaltin korjausmassaa kaupungin katujen paikkaukseen.
  • Käräjäoikeuksien tuomiot lahjuksen ottamisesta ovat Suomessa hyvin harvinaisia. Juttuja on 2010-luvulla ollut vain muutama. Lahjuksen antamisesta on tuomittu useammin.
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Aulis
3 kuukautta sitten

Salo kannattaa ilmaston pilaantumista ja kaupunkilaisten köyhtymistä. Nimittäin liikennevaloissa, jokaisessa, saa erikseen odottaa, vaikka ketään ei mistään muualta tule – on sitten yö tai päivä. Tämä on helposti muutettavissa, mutta tahtoa ei ole, koska ”minä en halua”, ”haluan olla hankala”, sanoo virkamies.