Seitsemälle poliisille syytteet Elokapinan mielenosoituksesta, jossa mielenosoittajiin käytettiin kaasusumutetta

10

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe on nostanut syytteet poliisin toiminnasta Elokapinan mielenosoituksessa Helsingissä lokakuussa 2020. Poliisi käytti kaasusumutetta mielenosoittajia vastaan Helsingin Kaisaniemessä, kun mielenosoittajat eivät totelleet poliisin käskytystä siirtyä pois ajoradalta.
Syytteet koskevat virkavelvollisuuden rikkomisia ja pahoinpitelyjä sekä yllytystä näihin rikoksiin. Syytettynä on yhteensä seitsemän poliisia.
Rappe sanoo, että poliisissa mielenosoitusta on hoidettu niin sanotussa tilanneorganisaatiossa.
– Syytteet kohdistuvat vähän erimuotoisina eri tasoilla tässä organisaatiossa olleisiin poliisimiehiin.
Pahoinpitelystä syytetään kolmea poliisia. Jutussa on asianomistajina yhteensä 16 mielenosoittajaa, joihin ruumiillisen väkivallan epäillään kohdistuneen.
Kaikki poliisit ovat kiistäneet epäillyt rikokset.

”Mitään vaaraa aiheuttamaton, täysin passiivinen vastarinta”

Rappen mukaan syytteissä on kyse ensinnäkin siitä, oliko poliisilla oikeus hajottaa mielenosoitus.
– Kokoontumislaissa on säännökset siitä, että mielenosoitukseen saa puuttua vasta sitten, jos siitä aiheutuva haitta on kohtuutonta. Tässä tapauksessa olen arvioinut, että mielenosoituksesta ei sellaista kohtuutonta haittaa ainakaan vielä tuossa vaiheessa ole ollut, että poliisi olisi voinut niitä mielenosoittajia alkaa siirtää, Rappe sanoo STT:lle.
Toiseksi syyttäjä on arvioinut poliisin voimankäyttöä tilanteessa.
– Vaikka katsottaisiin, että olisi ollut oikeus alkaa heitä siirtää, niin oliko silloin puolustettavaa eli laillista käyttää paprikasumutetta vai ei. Tältä osin olen syytteessä katsonut, että kun on tällainen mitään vaaraa aiheuttamaton, täysin passiivinen vastarinta, niin ainakaan tuossa vaiheessa tuollaisen voimankäyttövälineen käyttö ei ollut puolustettavaa.
Oikeudenkäynnille Helsingin käräjäoikeudessa ei ole vielä määrätty istuntopäivää.

Maria Rosvall, Jecaterina Mantsinen

STT

Kuvat:

10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Olli P
1 kuukausi sitten

Syyttäjälaitos jatkaa taattua linjaansa.

Tosi on
1 kuukausi sitten

Ei mahdu oikeustajuuni. Lakia ja järjestystä ylläpitävistä tulee lain rikkojia, kun pitävät järjestystä yllä lakia rikkovia vastaan.

Auktoriteetit kunniaan, kun esivalta käskee. On ymmärrettävä seuraukset ellei tottele. Pieni esivallan pelko on aivan tervettä.

Laki ohjaa poliisinkin hommia
1 kuukausi sitten
Reply to  Tosi on

Kysymys onkin siitä, oliko poliisin voimankäyttö oikeasuhtaista. Elokapinan nuoret eivät aiheuttaneet vaaraa eivätkä uhanneet poliisia, kuten ne convoylaiset silloin talvella. Paljon isompi haitta oli heistä, ja sitä paitsi aivan ruokoton käytös, poliisihevosiakin juopuneet viskelivät lumipalloilla.

Poliiseissa on liian paljon perussuomalaisia. Ei me sentään olla itänaapurin mallilla, jossa miliisi saa tehdä mitä tykkää.

Tavis torilta
1 kuukausi sitten

Kun katsoo tv:stä muiden valtioiden poliisien otteita, niin Suomessa on lälläritouhua. Kyllä kansalaiset, puolueeseen katsomatta, odottavat poliisilta järjestyksen pitoa. Huligaanit ja hiljaisetkin mielenosoittajat valtaväyliltä pois.

Besser
1 kuukausi sitten

Näköjään syyttäjälaitos on politisoitunut, eikä lautamiehet.

Pertti
1 kuukausi sitten

Ehkä Suomessa olisi hyvä käydä tarkemmin läpi syyttäjien linjaa ja ammattitaitoa. Valtavan paljon ylilyöntejä veronmaksajien laskuun.

Keijo K.
1 kuukausi sitten

Tässä on ikävä esimerkki siitä, kenen pillin mukaan poliittisetkin päättäjät ja oikeudenjakajat joutuvat tanssimaan. Tuosta sumuttamisesta pitäisi palkita kyseisiä poliiseja eikä syyttää.

Anarkistit ja kaiken maailman tyhjänjauhajat ovat vihreiden suojeluksessa, vai?

Urpo
1 kuukausi sitten
Reply to  Keijo K.

Poliittiset päättäjät ovat hyväksyneet tuon lain, jota nyt testataan. Jos poliisit todetaan syyllisiksi, on lakia syytä muuttaa kiireesti.

Onhan käsittämätöntä, että laiton mielenosoitus saa katkaista kadun ja poliisin vaan pitää katsoa vierestä. Olihan poliisi jo käskenyt poistumaan ja kantanut kapinallisia pois, jotka palasivat takaisin tielle.

Ei yhteiskunta saa tehdä poliiseista pellejä.

Urpo
1 kuukausi sitten
Reply to  Urpo

Ote laista: ”Päällystöön kuuluvalla poliisilla on oikeus keskeyttää yleinen kokous tai määrätä se päättymään, jolleivät muut toimenpiteet ole osoittautuneet riittäviksi, 1 momentissa tarkoitetuissa tilanteissa sekä silloin, kun yleistä kokousta järjestettäessä muutoin toimitaan olennaisesti lainvastaisesti.”

Tuo lain viimeinen kohta pitäisi olla selvä myös syyttäjälle.

Lakia ja järjestystä kunnioittava
1 kuukausi sitten

Sananlasku: ”Joka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee”.

Poliisin tehtävä on yhteiskuntarauhan ylläpitäminen, ja niinhän tässäkin tapauksessa poliisi toimi.