Selviytymistaidot puhututtavat Kiikalassa – seurakuntatalolla järjestetään Varaudu ja osaa toimia poikkeusoloissa -tilaisuus

0
Marjo Fagerholm ja Pirjo Rajakangas haluavat edistää tietoutta arkisten selviytymistaitojen merkityksestä poikkeustilanteessa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Arkisten selviytymistaitojen opettelulle on nyt tilausta. Näin kertovat Marjo Fagerholm Kiikalan Suomen Punaisen Ristin jaostosta sekä Pirjo Rajakangas Salon Maanpuolustusnaisista. Kiikalan SPR:n jaosto on pääjärjestäjä ensi sunnuntain Varaudu ja osaa toimia poikkeusoloissa -tapahtumassa.

– Tämän vuoden sisällä vastaavanlaisten tapahtumien kysyntä on kasvanut hurjasti, kertoo Rajakangas, joka toimii puheenjohtajana Salon Maanpuolustusnaisissa.

Tilaisuudessa on infopisteitä, joiden yhteydessä käsitellään esimerkiksi kyberturvallisuutta, ensiaputaitoja ja kotivaran merkitystä. Mukana on useita paikallisia toimijoita, kuten Kiikalan vapaapalokunta ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kiikalan yhdistys.

– Meillä oli keskeisenä ajatuksena viedä tämä tapahtuma Kiikalaan ja maaseudulle paikallisesti, Fagerholm toteaa.

Rajakankaan mukaan selviytymistaitoja opettelevat tällä hetkellä kaikenikäiset ihmiset.

– Vanhempi väestö tietää hyvin sota-ajoilta esimerkiksi patteriradion ja kotivaran merkityksen. Tämänhetkisessä maailmantilanteessa nuorempiakin sukupolvia kiinnostavat arkiset selviytymistaidot.

Fagerholm ja Rajakangas korostavat kuitenkin, ettei sunnuntain tapahtuma keskity sodan uhkaan, vaan tavanomaisempiin poikkeustilanteisiin.

– Tällaisia ovat esimerkiksi pitkäaikaiset sähkökatkokset ja veden saastuminen.

Varaudu ja osaa toimia poikkeusoloissa -tilaisuus sunnuntaina 12.6. kello 13–16 Kiikalan seurakuntatalolla. Tapahtuman järjestää Kiikalan SPR:n jaosto. Paikallisista yhdistyksistä mukana ovat Salon SPR:n jaosto, Salon Maanpuolustusnaiset ry, Kiikalan Martat, Kiikalan VPK ja Kiikalan MLL.