SM-viikko 11/28: Ennätyskoe iltatorilla – Mäkipellon 70 leuan tavoitteessa on yksi iso kysymysmerkki

0
Joonas Mäkipelto tunnetaan parhaiten Suomen kovimpana leuanvetäjänä. (Kuva: SSS-arkisto)

Yksi SM-viikon suurimmista liikkeellepanijoista oli pienten lajien medianäkyvyyden lisääminen. Toinen ongelma liittyy lajin suorituspaikkoihin, joita on joko vaikeaa tai mahdotonta tuoda salien ja hallien kätköistä ihmisten ilmoille.

Toisin on leuanvedon kanssa, jossa suorituspaikka on yhtä kuin leuanvetotanko. Sellaisen saa pystytettyä mihin tahansa, esimerkiksi Salon torin esiintymislavalle, kuten SM-viikolla on tarkoitus.

Salon SM-viikon avauspäivänä torilla ratkaistaan toistoleuanvedon Suomen mestaruudet. Päivä on torstai 30.6. eli salolaisittain iltatoritorstai, joten tapahtumalla on automaattisesti satojen uteliaiden katsojien takuu.

Kaiken lisäksi odotettavissa on, että kilpailussa nähdään uusi Suomen ennätys salolaisen urheilijan tekemänä.

Valtakunnan mediastakin tuttu salolainen palomies Joonas Mäkipelto paransi viime marraskuussa Jyväskylässä omissa nimissään ollutta toistoleuanvedon Suomen ennätystä 67 toistoon. Aiempi SE oli 66 toistoa.

Mäkipelto linjasi SE-vedon jälkeen, että ”Salon torilla tavoite on ehdottomasti 70 leukaa”.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Suomen Leuanveto ry (@suomenleuanveto) jakama julkaisu

 

Vieläkö tavoite on sama?

– No jos treeneissä on mennyt parhaimmillaan 76 leukaa ja 70:n leuan raja on ylittynyt monta kertaa, niin pakkohan sen on joskus mennä myös kisoissa, Mäkipelto kertoi perjantaina.

Tosin ennätysyritykseen pitää suhtautua toistaiseksi varauksella.

– Sen verran voin paljastaa, että tällä hetkellä en saa edes roikkua tangossa. Olkapäässä on repeämä, mutta lääkäri lupasi valtion takuulla, että jos lepään nyt kilpailuun asti, niin se ei välttämättä repeä uudelleen.

– Mutta sen näkee sitten, joko vedän yhden leuan tai 70 leukaa. En tiedä ennen kuin kosken tankoon, Mäkipelto nauraa.

Mäkipellolla on näppinsä pelissä myös salolaisen multiurheilijan Joonas Kuivalaisen houkuttelemisessa kotikaupungin SM-kisoihin. Mäkipelto houkutteli Kuivalaisen ensin sisäsoudun pariin, jossa Kuivalaisesta tuli Suomen ja maailmanmestari. Myös hengenpelastuksessa ja sotilasurheilussa menestyneen Kuivalaisen seuraava tähtäin on leuanvedossa.

– Mäkipellon kanssa ajateltiin asia niin, että jos kesäkuussa menisi 40 leukaa, niin sillä pitäisi saada SM-mitali, raskaimmassa painoluokassa vetävä 113-kiloinen Kuivalainen kertoi maaliskuussa Salkkarille.

– Olen pettynyt, jos Kuivalainen ei ota mitalia. Mutta on raskaassa sarjassa on kovia jätkiä, jotka pystyvät vetämään 50 leukaa, Mäkipelto muistutti.

Naisten Suomen ennätys on myös hurja: Maria Kojoukhovan 52 toistoa.

SM-viikolla kisataan myös toisessa kilpailumuodossa eli lisäpainoleuanvedossa. Tuo kilpailu käydään seuraavana päivänä (pe 1.7.) Salohallissa.

Toistoleuanvedossa siis lasketaan hyväksytyt toistot ja suoritus loppuu, kun käsi irtoaa tangosta. Lisäpainoleuanvedossa riittää yksi hyväksytty toisto mahdollisimman suurella lisäpainolla.

Vetoyrityksiä on kolme, lisäksi sarjan voittaja saa yrittää Suomen ennätystä neljännellä vedolla.

Miehissä kovin tulos kaikki painoluokat mukaan lukien on Tapio Hokkasen 108 kiloa, naisissa Laura-Maija Suur-Askolan 54 kiloa.

Salon Seudun Sanomat esittelee kaikki SM-viikon lajit ennen 30.6.–3.7. järjestettävää tapahtumaa.