
Paikallisen jousiammunnan primus motor, salolaisseura Ascellan sihteeri Sanna Leivonen tähtää kohti Perniön Saurussa sijaitsevan maastoradan ykkösrastin maalitaulua. Etäisyyttä on lähes 40 metriä.
Tällaista on edessä, kun radalla ratkotaan SM-viikon perjantaina ja lauantaina maastojousiammunnan SM-mitalit. Jokaisella kilpailijalla on edessä pyrkimys 144 nuolen toimittamiseen mahdollisimman lähelle napakymppiä.
Lauantaina ovat vuorossa arvioitavat, sunnuntaina annetut rastit.
Suurempi yleisö tuntee jousiammunnan olympialajina, joka on julkisuudessa kerran neljässä vuodessa. Siksi jutun alussa luetellut termit kaipaavat tarkennuksia.
– Yksittäisellä kilpailijalla on täällä maastossa 24 rastia, joista jokaisessa hän ampuu kolme nuolta, Leivonen aloittaa.
Entä sitten arvioitavat ja annetut rastit?
– Arvioitavissa kilpailijan pitää itse pohtia se, kuinka pitkä etäisyys on rastilta maalitauluun. Etäisyydet arvioitavissa ovat 5-50 metriä. Annetuilla rasteilla etäisyys, 5-60 metriä on kerrottu etukäteen.
Arviot menevät aivan huippunimilläkin joskus kirjaimellisesti metsään.
– Jos arvio on pahasti pielessä, ei nuoli osu edes taulun taustaan. Silloin nuoli voi mennä rikki, Leivonen hymähtää.
Hieman suunnistuksen tapaan osallistujat suorittavat rasteja toisistaan poikkeavassa järjestyksessä. Siten vältetään sumppu, joka muuten osuisi ensimmäiselle rastille kaikkien odottaessa omaa vuoroaan.
24 rastin kiertäminen vie matkallisesti kolmisen kilometriä ja ajallisesti noin kuusi tuntia. Ampujilla on sama setti edessä siis sekä lauantaina että sunnuntaina.
– Fysiikankin pitää olla riittävän hyvä, jotta jaksaa edetä vaihtelevissa maastoissa, Leivonen huomauttaa.
Maastojousiammunnassa on suositeltavaa, että olosuhteet vaihtelevat reitin varrella niin korkeuserojen kuin epätasaisen maaperän osaltakin.
– Maastossa pitää ottaa huomioon valo, tuuli, vesisade, korkeuserot, kulmat, etäisyydet… olympialaisissa olosuhteet eivät muutu samalla tavalla. Täällä jokainen rasti on erilainen jo ampuma-asennonkin osalta, Leivonen luettelee.
– Ehkä juuri näistä syistä hyvin harva olympiapaikkaa tavoitteleva ampuja ei käy näissä maastokisoissa, hän miettii.
Jousiammuntakilpailuja järjestävä sekä Suomen Jousiampujainliiton (SJAL) että maastojousiampujainliiton (FFAA) seurat. SM-viikolla ratkotaan SJAL:n mitalit.
Ascella-seuran kannalta kilpailujen järjestäminen on taloudellisesti suoranainen elinehto. Niinpä kisoja onkin ollut Salossa paljon, esimerkiksi viime vuonna sekä FFAA-liiton SM-maastojousiammunnat että sisäversion SM-flint-tapahtuma Salon Urheilutalolla.
Järjestäjien kannalta harmillista on se, ettei Yle näytä tapahtumia suorana lähetyksenä. Katsojat joutuvat tyytymään koosteeseen.
– Ylen piti toteuttaa ensin finaalit suorana, mutta se olisi edellyttänyt kisapaikkaa lähempää Salon keskustaa. Kun sellaista ei löytynyt tarpeeksi nopeasti, päädyttiin tällaiseen ratkaisuun, Leivonen selvittää.
– Jousiammunnan tuomiseen kaupunkiolosuhteisiin sisältyy aina riskinsä. Kun meidän olisi pitänyt olla lähellä muita lajeja, olisi se paikka ollut käytännössä Urheilupuisto. Siellä taas olisi ollut liikaa ruuhkaa, hän lisää.

Maastojousiammunta on ensimmäistä kertaa SM-viikon ohjelmassa, kun aiemmin on pidetty kenttäkisoja.
– Olemme niin pieni seura, että meille maastokisat ovat helpompia. Niissä tarvitaan huomattavasti vähemmän väkeä järjestämiseen. Tuomariston lisäksi riittää muutama henkilö tapahtuman pyörittämiseen – talkooväkeäkin tarvittaisiin kenttäkisoissa jopa triplaten lisää, Leivonen sanoo.
– Tätä kautta seuran väki pääsee itsekin kilpailemaan.
Ilmoittautumiset ovat juttua kirjoitettaessa vielä alkumetreillä. Leivonen itse nähdään tositoimissa. Jousiammunnassa riittää paljon variaatioita, eikä noin 35 vuotta lajia harrastanut nainen ole laskenut SM-mitaliensa määrää. Yhtenä vuonna kertyi seitsemän Suomen mestaruutta.
Leivosen lisäksi Ascellasta ovat kiertäneet kilpailuja säännöllisesti lähinnä hänen poikansa Jesse Rantanen, Heidi Lähde ja seuran puheenjohtaja Jukka Pasanen.
Seuralla on ollut oma maastorata jo viitisentoista vuotta ja lisäksi Maalun ulkokenttä. Sikäli harjoitusmahdollisuudet ovat olleet varsin hyvät kesäisin.
– Sisäkaudella Urheilutalo on ollut käytössä heikommin, Leivonen sanoo.
Salon Seudun Sanomat esittelee kaikki SM-viikon lajit ennen 30.6.–3.7. järjestettävää tapahtumaa.
SM-viikko 11/28: Leuanveto
SM-viikko 10/28: Lippupallo
SM-viikko 9/28: Lacrosse
SM-viikko 8/28: Kahvakuula
SM-viikko 7/28: Judo
SM-viikko 6/28: Frisbeen pituusheitto
SM-viikko 5/28: Digitaalinen rata-autoilu
SM-viikko 4/28: Bridge
SM-viikko 3/28: Biljardi
SM-viikko 2/28: Beach taekwondo
SM-viikko 1/28: Agility