SM-viikko 13/28: Puolet uutta, puolet tuttua – iltatoritorstain ohjelma tarjoaa nähtävää Uskelanjokeen maratonmelonnassa

0
Niko Keskinen (vas.), Davide Bottieri ja Eero Luoma ratkoivat Suomen mestaruusmitalit viime heinäkuussa Vuohensaaressa. (kuva: SSS-arkisto/Santeri Iltanen)

Vuohensaaren kilpailupaikka todettiin viime kesänä hyvin soveltuvaksi maratonmelonnan SM-kilpailujen järjestämiseen. Siksi sama kokoonpano eli Tampereen Vihuri, Salon Seudun Melamogulit sekä Melonta- ja soutuliitto tuo tapahtuman myös SM-viikon yhteyteen.

Pelkästään kaavoihin kangistumista ei kuitenkaan ole havaittavissa. Tämänkaltaiseen tapahtumaan kuulostaisi soveltuvan oivallisesti torstainen ohjelma eli maratonmelonnan short track -versio Uskelanjoessa. Kilpailijat ovat jatkuvasti yleisön nähtävissä.

Tämä ”lyhyen radan” kisa tarkoittaa käytännössä sitä, että lähtö ja maali ovat Salon torin vieressä. Jokea melotaan edestakaisin vuorotellen kohti Moisiota ja kohti Vuohensaarta.

Näkyvyyttä tulee tietyiltä osin huomattavasti enemmän torstain kuin perjantain tapahtumista. Yle televisioi selostuksen kera torstaina kello 17 alkavat naispuolisten ja kello 17.30 alkavat miespuolisten lähdöt. Selostaja Johannes Oikarisen kanssa kisatapahtumia tulkitsee ratamelonnan moninkertainen MM-mitalisti Anne Rikala.

Ensimmäiset osallistujat eli nuoret ja varttuneempien Masters-luokkien kilpailijat lähtevät matkaan jo kello 16.

Short track on siten kahvakuulaurheilun ja leuanvedon lisäksi niitä lajeja, jotka aloittavat koko SM-viikon kavalkadin. Piakkoin melojien epäilemättä suorastaan taianomaisen maaliintulon jälkeen torin lavalla esiintyy Taikakuu.

Myös short trackiin kuuluu kanto-osuus. Välinettä kannetaan jokirannan kävelytiellä. Yleisö saa seurata kisatapahtumia vapaasti lukuun ottamatta kanto-osuuden ja joen sekä maalilinjan ja toimitsijateltan välisiä alueita.

Tämä kilpailumuoto on Suomessa hyvin uusi, korona-aikainen asia. Ensimmäistä kertaa siinä kisattiin heinäkuussa 2020 Tampere-melonnan yhteydessä, jolloin viikonlopun aikana ratkottiin SM-mitalit myös maratonmelonnassa.

Suorastaan helteinen sää vallitsi viimevuotisissa maratonmelonnan SM-kisoissa Vuohensaaressa. Tuolloin mietittiin vaihtoehtoisena variaationa jokireittiä, mutta ristiaallokon vuoksi päädyttiin valitsemaan suojaisampi lahti. Samaa reittiä noudatetaan SM-viikollakin perjantain kilpailuissa.

Lähtö tapahtuu jälleen Vuohensaaren uimarannan edustalta. Kilpailumatka on 21 kilometriä lisättynä kuudella kanto-osuudella, joiden aikana kajakkia kannetaan yhteensä noin 300 metriä.

Nina Riosa hallitsi kanto-osuuksia myöden viimevuotista naisten kilpailua. (kuva: SSS-arkisto/Olli Mäntylä)

Miesten mestaruudesta kilvoittelivat vuosi sitten tasaisesti Niko Keskinen, Davide Bottieri ja Eero Luoma. Keskinen oli lopulta ykkönen. Naisten mestaruuden vei silloin(kin) ylivoimaisesti Nina Riosa.

Salon Seudun Sanomat esittelee kaikki SM-viikon lajit ennen 30.6.–3.7. järjestettävää tapahtumaa.

SM-viikko 12/28: Maastojousiammunta
SM-viikko 11/28: Leuanveto
SM-viikko 10/28: Lippupallo
SM-viikko 9/28: Lacrosse
SM-viikko 8/28: Kahvakuula
SM-viikko 7/28: Judo
SM-viikko 6/28: Frisbeen pituusheitto
SM-viikko 5/28: Digitaalinen rata-autoilu
SM-viikko 4/28: Bridge
SM-viikko 3/28: Biljardi
SM-viikko 2/28: Beach taekwondo
SM-viikko 1/28: Agility