SM-viikko 14/28: Yleisöystävällistä varjoliitoa – slalom on vauhdikasta menoa, joka järjestetään turvallisuussyistä Viurilanlahden yllä

0
Moottoroidun varjoliidon SM-kilpailut nähtiin Salossa viimeksi vuonna 2019. Mika Virolainen kuuluu tälläkin kertaa tapahtumajärjestäjiin. (kuva: SSS-arkisto/Jan Sundman)

Yleisin varjoliidon versio eli matkalento on harrastajilleen elämyksellistä.

– Siinä edetään lähtökohtaisesti melko hitaasti. Siinä missä jotkut tykkäävät katsella maisemia pyöräillen, on yksi tapa katsoa niitä rauhallisesti ilmassa, toteaa Salon SM-viikon moottoroidun varjoliidon tapahtumien kilpailunjohtaja Juha Herrala.

Yleisön osalta matkalento tarjoaa enimmäkseen pieniä ”pisteitä” taivaalla.

Jopa toisesta ääripäästä on puolestaan 1. heinäkuuta järjestettävä slalom, jota pujotteluksikin välillä kutsutaan. Siinä rauhallisuus vaihtuu vauhdikkaaseen menoon, ja laji on hyvinkin yleisöystävällinen.

Liitimellä kierretään ilmatäytteisiä pylväitä kunkin tehtävän sanelemassa järjestyksessä.

– Tehtävät ovat erilaisia ja vaihtuvat joka kerta. Pylväiden kiertojärjestys kerrotaan etukäteen, ja radoille tehdään niin tiukkoja kurveja kuin suinkin mahdollista. Jyvät erotetaan tässä lajissa akanoista, Herrala luonnehtii.

Kisatapahtumat pyörivät 50 metrin kokoisen neliön alueella.

– Vuohensaaren leirintäalueelle johtava pengertie on yleisölle varmasti paras paikka kisatapahtumien seuraamiseen, Herrala vinkkaa.

Salkkarin nettisivujen jutun yhteydessä voi katsoa videon, joka näyttää osuvasti sen, mistä tässä pujottelussa on konkreettisesti kyse.

SM-viikon slalom järjestetään Viurilanlahden yllä turvallisuussyistä.

– Liitimillä edetään useamman kymmenen kilometrin tuntinopeudella. Jos tulee lipsahduksia, niin on mukavampaa ja turvallisempaa laskeutua veteen kuin kovalle maalle, Herrala sanoo.

Veteen putoamisia tapahtuu kuitenkin harvoin.

– SM-kisassa todennäköisesti kukaan ei tipu veteen, mutta se on kuitenkin mahdollista.

Slalomin osalta kilpailemisessa on säävaraus.

– Jos tuuli on liian kova tai sataa jatkuvasti, silloin ei kilpailla. Jos sataa, niin kenelläkään ei ole kivaa. Tämä on kuitenkin kaikille kilpailijoille vain mukava harrastus.

Järjestäjien toiveissa on saada läpivietyä kilpailu puoleenpäivään mennessä. Ylen suora lähetys määritteli alkamisajaksi aamukahdeksan.

– Jos tulee sadekuuroja, niin on jonkin verran aikaa odotella niiden menemistä ohi. Lähtökohtaisesti tuuli kuitenkin kovenee päivän mittaan, joten tavoitteena olisi kisan saaminen päätökseen yhteentoista mennessä, mainitsee Herrala.

Moottoroidun varjoliidon SM-kilpailut ovat Salossa tuttuja jo aiemmilta ajoilta. Kisat järjestettiin Ollikkalassa kesällä 2019, ja viitisen vuotta aiemmin matkalennon SM-tapahtuman keskuksena oli Kiikalan lentokentän alue.

Salon Seudun Sanomat esittelee kaikki SM-viikon lajit ennen 30.6.–3.7. järjestettävää tapahtumaa.

SM-viikko 13/28: Maratonmelonta
SM-viikko 12/28: Maastojousiammunta
SM-viikko 11/28: Leuanveto
SM-viikko 10/28: Lippupallo
SM-viikko 9/28: Lacrosse
SM-viikko 8/28: Kahvakuula
SM-viikko 7/28: Judo
SM-viikko 6/28: Frisbeen pituusheitto
SM-viikko 5/28: Digitaalinen rata-autoilu
SM-viikko 4/28: Bridge
SM-viikko 3/28: Biljardi
SM-viikko 2/28: Beach taekwondo
SM-viikko 1/28: Agility