SM-viikko 16/28: Hittilaji padel pääsee Salon SM-viikolla vihdoin valtakunnan verkkoon – ”Ylen merkitystä ei voi väheksyä”

0
Salon SM-viikon padelturnaus pelataan Urheilupuiston kolmella ulkokentällä.

SM-viikon lajikattauksesta löytyy nuoria ja vanhoja sekä vieraita ja unohdettuja lajeja. Sitten on padel – tuo maailman ”espoolaisimmaksi” urheilulajiksikin kutsuttu hittimailapeli.

SM-viikon padelturnaus pelataan Urheilupuistossa Vilppaan entisen kapteenin ja nykyisen valmentajan Teemu Rannikon rakennuttamilla ulkokentillä.

Paikalle saapuu Suomen parhaita pelaajia, mutta ei välttämättä ihan kaikki parhaat, sillä samaan aikaan Tampereella Hakametsän jäähallissa pelataan maailman pääkiertueen World Padel Tourin (WPT) näytösturnaus.

– Se sattui ikävästi SM-viikon kanssa päällekkäin, Suomen padelliiton toiminnanjohtaja Visa Korhonen harmittelee.

Hakametsässä on mukana joukko Suomen huippupelaajia, mutta oletettavasti he eivät etene maailmantähtien myllytyksessä finaalipäivään eli lauantaille (2.7.) asti.

Samaan aikaan Suomen huippupelaajat ovat sijoitettu SM-kilpailussa niin korkealle, etteivät he aloita pelejään perjantain ensimmäisiltä karsintakierroksilta.

– Eli Suomen parhaat pelaajat saattavat ehtiä hyvinkin myös Saloon, Korhonen muistuttaa.

Padelbuumista on kerrottu jo kaikki.

Tiivistetysti: Suomessa rikotaan pian 100 000 harrastajan raja ja maahan nousee joka päivä yksi uusi padelkenttä. Tällä hetkellä kenttä on jo 818, kun niitä vuoden 2019 lopussa ennen koronapandemiaa oli vain 90.

Lajista on tehty lukuisia ilmiöjuttuja ja turnauksia on lähetetty niin suttuisissa nettistriimissä kuin vähän laadukkaammilla nettikanavilla. Padel on siis saanut julkisuutta, mutta SM-viikon televisioinnista vastaava Yle on aina Yle.

– Ylen merkitystä ei voi väheksyä. Yle tavoittaa sellaisia seuraajia, joita emme ole vielä saavuttaneet. Ihmisiä, jotka eivät ole kuullutkaan lajista – sellaisiakin tässä maasta löytyy, Korhonen naurahtaa.

Korhonen kävi tutkimassa Urheilupuiston kentät jo viime vuonna ja vaikuttui näkemästään.

– (Urheilupuiston) Aluehan on todella kompakti ja puitteet todella hyvät. Odotan, että saamme paljon ohikulkevaa kansaa katsomaan pelejä.

Mihin asioihin ohikulkevan harrastajan tai noviisin kannattaa kiinnittää huomiota?

– Vaikka siihen, miten pelinopeus kasvaa turnauksen edetessä kohti välieriä ja finaaleita. Ja kun pelin vauhti kiihtyy, niin siinä tulee varmasti monelle tunne, että pystyisikö itse samaan.

Padelia on lähestytty mediassa lähinnä sen kiihtyvän suosion kautta. Huippu-urheilun näkökulma on jäänyt käsittelemättä.

Viime vuonna Suomen maajoukkueet osallistuivat kansainvälisen ja Euroopan padelliiton EM-kisoihin. Jälkimmäisessä miehet sijoittuivat komeasti neljänneksi. Tarvittiin lajin emämaa Espanja pudottamaan Suomi EM-finaalista.

– Se oli padelin Bilbaon ihme, Korhonen nauraa ja vertaa Huuhkajien vuoden 2013 ”Gijonin ihmeeseen”.

– Olemme saaneet maailman kärkeä kiinni ja kiitosta siitä, miten laji on kehittynyt Suomessa, Korhonen kertoo.

Myös poikien maajoukkue aloitti tänä kesänä toimintansa.

– Eteenpäin on menty, Korhonen tiivisti lainaten (kai tietämättään) Huuhkajien ex-päävalmentaja Antti Muurista.

Salon Seudun Sanomat esittelee kaikki SM-viikon lajit ennen 30.6.–3.7. järjestettävää tapahtumaa.

SM-viikko 15/28: Petankki