SM-viikko 24/28: Vauhdikasta valjakkoajoa – SM-viikolla ensi kertaa nähtävä laji vaatii ajurilta ominaisuuksia rohkeudesta tarkkuuteen

0
Valjakkoajon maratonosiossa vesi pärskyy. Sanna Järvelän vauhdikasta menoa vuodelta 2014. SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Mitä olisi SM-viikko ilman hevosurheilulajia? Salon tapahtumassa SM-viikon ohjelmistossa nähdään ensimmäistä kertaa valjakkoajo.

Kolmipäiväiset valjakkokisat huipentuvat sunnuntaina 3. heinäkuuta tarkkuuskokeeseen Urheilupuistossa Anisten ratsastuskeskuksessa. Perjantain koulukoe ja lauantain maraton kilpaillaan Halikossa SJ-talleilla. Samassa paikassa järjestetään viikonvaihteen aikana myös alue- ja kansallisen tason kisat.

– Tämän hetken tiedon mukaan olemme saamassa hyvin ruutuaikaa Yleltä, joten se on merkittävä asia saada julkisuutta lajille, joka suurelle yleisölle on melko tuntematon, kilpailunjohtaja Sanna Järvelä sanoo.

Valjakkoajon kisaperinne SJ-talleilla on jatkunut jo yli kymmenen vuotta. Mikään kultakaivos kisojen järjestäminen ei kuitenkaan ole.

– Taloudellisesti kisoja ei ole kannattavaa järjestää. Onneksi meillä on paljon salolaisia yhteistyökumppaneita ja tosi hyvä talkooporukka. SM-kisastatuksen myötä saamme sentään apua toimihenkilökustannuksiin, Järvelä kertoo.

SM-viikon valjakkoajoon osallistuu moninkertainen Suomen mestari ja maailmanrankingin kärkipäässä oleva Talvikki Järvinen. Myös Järvelä itse on mukana SM-kisassa kahdella hevosella Perimel ja Uhkus. Järvelä on kisannut tänä vuonna ensimmäistä kertaa ulkomailla Tanskassa ja Virossa kahden tähden kisoissa. Virosta Järvelä saavutti myös voiton.

– Perimel on ollut hyvässä vedossa, ja myös tiimityö groomi Laura Suomisen kanssa on tuonut hyvää tulosta, Järvelä kiittelee.

Perjantain koulukokeen jälkeen Järvelän on päätettävä, kumman hevosen kanssa hän jatkaa SM-kisaa seuraaviin osakokeisiin.

– Täytyy katsoa, mikä on koulukokeen paremmuusjärjestys. SM-kisa on kuitenkin herkkä laji ja kaikki on mahdollista. Uhkus on vielä uudehko hevonen, ja tämä on sille vasta toinen kisakausi.

Järvelän kansainvälinen kilpailukausi jatkuu elokuussa Latviassa.

– Tarkoituksena on ajaa itseni sisään kansainväliselle tasolle. Vuoden-kahden päästä tulee eteen vielä laadukkaamman hevosen hankinta. Nykyiset hevoseni ovat perushevosia, joilla on hyvä aloittaa. Ne ovat helppoja ja kilttejä, Järvelä kuvailee.

– Huipputasolla hevosen pitää olla kevytrakenteisempi ja parempi liikkeiltään.

Järvelän mukaan valjakkohevosen hinta on selkeästi edullisempi kuin koulu- tai esteratsastuksessa.

– Koulu- ja estepuolella puhutaan jopa miljoonan euron hevosista. Valjakkohevosen hinta on vähintään 50 000 euroa.

Järvelä kertoo, että valjakkoajureita yhdistää pitkäjänteinen ja sinnikäs luonne.

– Siihen menee vähintään kolme vuotta, että saa kehitettyä huipputasolle hyvän valjakon. Laji vaatii rohkeuttakin, koska maratonosio on esteineen vauhdikas. Myös tarkkuutta ja täsmällisyyttä pitää olla, Järvelä luettelee.

– Kansainvälisellä tasolla miehiä ja naisia on aika puolet ja puolet, mutta Suomessa naisia on enemmän.

Mihin Järvelä kehottaa kiinnittämään huomiota, jos on tulossa seuraamaan päätöspäivänä Urheilupuistoon tarkkuuskoetta?

– Siinä ratkaisee, kuka on nopein ja selviää vähimmillä virheillä. Tarkkuuskoe on katsojaystävällistä seurattavaa. Paikalla on hyvä kuulutus ja tulostaulu, joten perillä kisan vaiheista varmasti pysyy.

Salon Seudun Sanomat esittelee kaikki SM-viikon lajit ennen 30.6.–3.7. järjestettävää tapahtumaa.

Valjakkoajossa on kolme osakoetta

Koulukoe on elegantein osakilpailu. Tyyliin sopivasti pukeutuneena suoritetaan ennalta määrätty ohjelma juhlavaunuilla ajaen. Ulkomuistista ajettavaan ohjelmaan sisältyy muun muassa käynnissä, ravissa tai laukassa esitettyjä kuvioita. Ohjelma kestää noin 10 minuuttia.

Maraton Vauhdikkain osakoe. Siinä vesi pärskyy ja rapa roiskuu. Maraton koostuu maastossa ajettavista esteistä ja teistä. Reitti on maksimissaan 18 km pitkä. Esteitä on erilaisia, mutta yleisön näkökulmasta vesieste on se suosituin. Tiukoissa käännöksissä tai kaltevilla pohjilla avustajan eli groomin tehtävänä on pitää vaunua pystyssä vaikka sitten roikkumalla vaunun sivulla.

Tarkkuuskokeessa radalle rakennetaan oranssin värisistä kartioista portteja, joiden läpi ajetaan ravissa tai laukassa. Jokaisen kartion päällä on keltainen pallo. Pallon pudottaminen maksaa 3 virhepistettä ja valjakolle voi kertyä myös aikavirhepisteitä mikäli se ylittää annetun enimmäisajan.

Kolmipäiväinen valjakkoajon SM-kisa alkaa perjantaina 1.7. koulukokeella ja lauantaina 2.7. on vuorossa maraton. Nämä molemmat kisataan SJ-tallilla Halikossa. Sunnuntaiksi valjakot siirtyvät Urheilupuistoon, jossa sijaitsevassa ratsastuskeskuksessa kisataan tarkkuuskoe.

Lähde: SM-viikko