SM-viikko 25/28: Action Air on täynnä toimintaa – ampumaurheilulajeista nopeatempoisin ja vauhdikkain koettavissa Salon Urheilutalolla

0
Action Air ei ole paikallaan seisomista, vaan sanansa mukaisesti toimintaa. Open-luokan Suomen mestarin Tomy Lindströmin kurotus esteen takaa.

Ampumaurheilu tekee paluun SM-viikon ohjelmistoon Salossa. Vuonna 2017 SM-viikon ammuntalaji oli kasa-ammunta, tällä kertaa practical.

Toiminnalliseen ammuntaan perustava practical ja sen alalajina Salossa nähtävä Action Air tähdätään Salon Urheilutalolla kaksipäiväisenä 2. ja 3. heinäkuuta.

– Practical-ammunta on monipuolisin, nopeatempoisin ja vauhdikkain ampumaurheilun laji. Action Air on kaikista practicalin alalajeista nopeinta, sillä airsoft-pistoolit eivät juuri potki, kilpailunjohtaja sekä open-sarjan kaksinkertainen Suomen mestari Mika Vuolle kertoo.

Action Air on practicalin lajiperheessä vielä suhteellisen nuori, sillä tänä vuonna täyteen tulee 10 vuotta lajin ensimmäisistä virallisista SM-kilpailuista.

– Laji sopii Suomeen hienosti, koska täällä ulkoratakausi on lyhyt. Talvella practical-ammuntaa on mukavampi harrastaa sisätiloissa näillä 6 millin airsoft-pistooleilla kuin kädet kohmeessa hankien keskellä, Vuolle kuvailee.

Vuolle uskoo, että juuri practical valikoitui SM-viikon ampumaurheilulajiksi, koska se nostaa kaiken aikaa suosiotaan Suomessa.

– Action Air on helpompi ja halvempi kuin moni muu ampumaurheilulaji. Practicalissa riittää kohtuullinenkin tarkkuus, ei tarvitse ihan napakymppiin aina osua. Nuorisolajina tämä on myös vallan hyvä, ja Salossakin nuorimmat osallistujat ovat noin 10-vuotiaita, Vuolle sanoo.

– Kyllä tästä Ylen tiimi oli ainakin ollut kovin innoissaan, kun heille lajia oli esitelty.

Action Airin kisat kestävät tunteja, isoimmat kisat kuten MM-kisat jopa päiviä. Practical-ammunnassa kilpailijan tulos määräytyy osumapisteiden ja suoritukseen käytetyn ajan osamääränä.

– Mestaruuteen on monta tietä. Jos olet nopea, ei tarvitse olla niin tarkka. Joku hitaampi voi taas voittaa, jos on todella tarkka. Tasaisuus on kuitenkin yleensä valttia, Vuolle kertoo.

Action Airissa ammutaan erityyppisiä asemia, joiden ohjelmat ovat erilaisia. SM-kilpailussa on tyypillisesti 12 asemaa.

– Ampujat jaetaan kahdeksan hengen ryhmiin. Päivät ovat pitkiä senkin vuoksi, että suurin osa ajasta menee odottamiseen.

Salon SM-kisoihin on tulossa 69 Action Air -kilpailijaa. Suurimmat osallistujamäärät kerää Poliisien Ampumaseura, Tampereen Urheiluampujat ja Rauman Seudun Ampujat. Salon Seudun Ampujista mukana on Tero Ojaranta.

– Monetkaan ampumaseurat eivät ole vielä ottaneet lajia ohjelmistoonsa, koska toiminnallinen laji vaatii harrastus- ja kilpailupaikaksi neliöitä, mielellään jopa 200.

Entä sitten Salon Urheilutalo, miten se sopii practical-ammuntaan?

– Aivan loistavasti. Vastaavantyyppisissä urheiluhalleissa on pidetty maailmalla kilpailuita. Paras mahdollinen paikka ja katsomo kruunaa vielä kaiken, Vuolle hehkuttaa.

Salon Seudun Sanomat esittelee kaikki SM-viikon lajit ennen 30.6.–3.7. järjestettävää tapahtumaa.

Practical-ammunta Salon SM-viikolla

Ammutaan 12 asemaa, jotka edellyttävät ampujalta tarkkuutta ja nopeutta sekä kykyä ratkaista, miten suorituksen saa tehtyä parhaalla mahdollisella tavalla. Asemilla on pahvitaulujen lisäksi kaatuvia metallimaaleja, ns. poppereita sekä peltilevyjä, jotka osuman saatuaan kaatuvat. Lisäksi muutamilla asemilla on liikkuvia maaleja vaikeuttamassa suoritusta.

Pahvitaulussa on kolme osuma-aluetta: osumasta keskelle taulua saa 5 pistettä, seuraavalta osuma-alueelta 3 pistettä ja reunaosumista 1 pisteen. Kaatuvista metallimaaleista saa aina 5 pistettä. Jos aampuja unohtaa ampua jonkin maalin, häntä rangaistaan 10 pisteellä.

Kilpailun voittaa se, joka kerää eniten pisteitä kaikilta asemilta. Ampujien paremmuusjärjestystä tarkastellaan useimmiten prosenteilla, eli montako prosenttia kukin on ampunut voittajan tuloksesta.

Salossa ammutaan luokissa classic ja production lauantaina 2.7. ja luokissa open ja standard sunnuntaina 3.7.