Somero pääsi eroon jonoista hoivapaikoille, Lamminniemestä saatu lisäpaikkoja

0
Someron kaupunki on ostanut aiempaa enemmän hoivapaikkoja myös naapurikunnista yksityisiltä toimijoilta. Tällä hetkellä palvelutaloihin ei ole Somerolla jonoja. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Vanhustenhoidon tilanne on kohentunut Somerolla selvästi aiemmasta. Someron kaupungin perusturvajohtaja Marjaana Sorokin kertoo, että palvelutaloihin pääsee tällä hetkellä Somerolla ilman jonotusta. Viime vuonna jonotilanne oli vakava ja jonotusajat olivat pahimmillaan pitkiä.

– Tällä hetkellä tilanne on äärimmäisen hyvä. Hoivapaikka voidaan antaa melkein heti, kun tarve on todettu, Sorokin huomauttaa.

Kaupunki on saanut lisää hoivapaikkoja Lamminniemen hyvinvointikeskuksesta. Hyvinvointikeskus on kaupungin tytäryhtiö.

– Sotaveteraanien kuntoutusta on yhä vähemmän, joten Lamminniemestä vapautuu resursseja muuhun hoivaan. Aiemmin hyvinvointikeskuksesta on myyty paikkoja myös Someron ulkopuolelle, mutta nyt tätä on vähennetty, Sorokin toteaa.

Kaupunki on myös ostanut paikkoja naapurikunnista yksityisiltä toimijoilta viimeisen puolentoista vuoden aikana aiempaa enemmän.

Sorokin sanoo myös sattuman selittävän osaltaan hyvää tilannetta.

– Se, miten paikkoja vapautuu ja miten tulee hakemuksia, vaihtelee aina jonkin verran.

Sorokin korostaa, että Somero tarvitsee kipeästi suunniteltua uutta palvelutaloa, vaikka jonoja hoivapaikkoihin ei tällä hetkellä olekaan.

– Ikäihmisten määrä ja hoivan tarve kasvaa koko ajan.

Uusi 60-paikkainen palvelutalo korvaa Tervaskannon palvelutalon, jossa on tällä hetkellä 46 hoivapaikkaa.

– Tervaskannon tilat ovat siinä kunnossa, että sen tilalle tarvitaan nykyaikainen talo. Hyvinvointialueella Tervaskantoon sisältyy riski talon sulkemisesta, Sorokin sanoo.

Tervaskannon alakerta suljettiin vuonna 2017 kosteusvaurion takia, joten talosta on käytössä vain kaksi kerrosta.