Somerolaismies raivosi ex-puolisonsa kodissa vasara kädessä – äiti ja lapset pakenivat kylpyhuoneeseen

0
Käräjäoikeus tuomitsi Salossa ja Somerolla rikoksia tehtailleen miehen yhdeksäksi kuukaudeksi vankeuteen. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Somerolaisperheen äiti ja lapset pakenivat kylpyhuoneeseen, kun humalassa raivonnut isä hakkasi ovea vasaralla. Mies vainosi ex-puolisoaan vuoden ajan lähestymiskielloista huolimatta.

– Piinaavaa, pelottavaa, ahdistavaa, aluesyyttäjä Sara Rintamäki totesi oikeudenkäynnissä tiistaina.

Käräjäoikeus sai Salon oikeustalossa kuulla tallenteita hätäkeskuspuheluista, joissa ex-pariskunnan poika huutaa itkien äiti, äiti! Uhriksi joutunut äiti joutui kerran pakenemaan kodistaan ilman kenkiä ja vertavuotavana viittilöimään apua ohikulkijoilta.

Syyttäjä luki nelikymppistä miestä vastaan yhdeksän syytettä ja vaati niistä vähintään vuoden ja neljän kuukauden vankeusrangaistusta. Oikeuden puheenjohtaja joutui alkajaisiksi pyytämään, että mies ottaisi salissa lippalakin pois päästä.

Somerolaispariskunnan parinkymmenen vuoden avosuhde päättyi eroon kolmisen vuotta sitten. Miehellä oli vakava alkoholiongelma. Uhrin mukaan miehen juominen oli ollut rankkaa jo vuosia. Katkeruus ja mustasukkaisuus purkautuivat humalassa.
– Kun korkki aukeaa, tapahtuu pelottavia asioita, syyttäjä sanoi.

Mies hiippaili ex-vaimonsa kodin pihalla, hakkasi ovia, seurasi, tarkkaili, soitteli ja lähetti uhkaavia viestejä. ”Someron suurin huora”, mies kirjoitti Facebook-seinälleen. Hän lähetti myös linkin uutiseen, jossa kerrottiin vaimon surmaamisesta. Halventavia viestejä saivat myös uhrin sukulaiset.
– Kun se vain jatkuu ja jatkuu, tuntuu siltä, ettei se lopu ollenkaan. Koin sen tosi inhottavana, nainen kuvaili tunteitaan.
Uhri kertoi viettäneensä vainon takia kolme viikkoa turvakodissa.

Kahdesti mies tunkeutui entisen puolisonsa kotiin väkivalloin. Mukana hänellä oli kääntöveitsi, jota hän toisella kerralla myös käytti käydessään uhriin käsiksi. Nainen sai haavoja käteensä rimpuillessaan irti miehen otteesta.
– Tarkoitus oli tehdä pahaa itselle, mies kertoi.

Syytettyä avustaneen varatuomari Kari Tuokon mukaan miehen oli kuulemma tarkoitus tehdä itsemurha entisen puolisonsa nähden. Tuokko piti tapahtumia päihtyneen hullutuksina ja humalaisen sekoiluna.
– Mitään ei ole tapahtunut selvin päin, uhrikin totesi.

Poliisin kuulusteluissa mies sanoi olleensa ”kovassa krapulassa” ja ”aikamoisessa horkassa”. Uhrin asianajaja Kerttu Niemi muistutti, ettei laajennettu lähestymiskieltokaan ollut estänyt rikoksia.
– Vainoaminen on ollut erittäin pelottavaa ja ahdistavaa.
Syytetty myönsi kaikki syytteet törkeää vapaudenriistoa ja törkeää vammantuottamusta lukuunottamatta.

Uhri vaatii kärsimyksistä 14 600 euron vahingonkorvauksia. Vastaaja on valmis maksamaan korkeintaan 3 200 euroa.
Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa tuomion ensi viikolla.