Someron hyvä tulos johtui investointien viivästymisestä – kaupunginvaltuusto hyväksyi tilinpäätöksen ja murehti tulevaa

0
Tervaskannon palvelutalo suljetaan, kun Someron uusi palvelutalo valmistuu. Sen rakentamisen aloitus on viivästynyt vuosia. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Tilinpäätöksen maanantaina hyväksynyt Someron kaupunginvaltuusto kiitteli viime vuoden tulosta ja henkilökunnan tehokkuutta koronapandemian aiheuttamissa poikkeusoloissa. Ryhmäpuheenvuoroissa muistutettiin monelta taholta, että hyvä tulos ja velkamäärän lasku johtuivat siitä, että kaikki merkittävät rakennushankkeet jäivät toteutumatta.

– Ei päästy käynnistämään palvelutalon rakentamista eikä urheilukentän remontti alkanut. Viime vuoden suurimmat investoinnit olivat kaupungintalon ja Sairaalatien rivitalojen kattojen uusimiset, Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Riitta Ryhtä huomautti.

Myös kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Markku Mäki-Teeri totesi, ettei viime vuoden hyvään tulokseen voi tuudittautua, koska monet mittavat investoinnit ovat siirtyneet tuleviin vuosiin. Samaan kiinnitti huomiota tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Pertti Kujala (ps.). Hän totesi, että merkittäviä rakennushankkeita pitää viedä eteenpäin vaikka pienempien kustannuksella:

– Isojen hankkeiden puuroutuminen on vahingollista koko somerolaiselle yhteisölle.

Tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa todettiin, että kaupunginhallituksen on kiinnitettävä enemmän huomiota kaupunginvaltuustossa tehtyihin päätöksiin. Esimerkiksi urheilukentän peruskorjauksen suunnittelua koskeneessa asiassa kaupunginhallituksen päätöksentekoprosessi ei toiminut tarkoituksenmukaisella tavalla.

Matias Mäkinen (ps.) totesi investointeja olevan jonossa lähes 22 miljoonan euron edessä vuoden 2025 loppuun mennessä, ja Taina Ruuhilehto (sd.) huomautti niiden sisältävän reippaasti lainanottotarvetta.

Riitta Ryhtä kävi läpi edelleen toteutumattoman palvelutalohankkeen pitkää historiaa, joka alkoi valtuuston rakentamispäätöksestä neljä vuotta sitten. Alunperin valmista piti olla vuonna 2019, mutta rakentamista viivästytti ensin valitus hallinto-oikeuteen ja sitten Mehiläisen vetäytyminen hankkeesta. Viime vuoden keväällä kokoomus ja demarit tahtoivat vielä selvittää puurakentamista, kun uudet suunnitelmat olivat jo valmiit.

– Puurakentaminen todettiin riskialttiiksi ja kalliiksi. Viikko sitten päättyneessä kilpailutuksessa kaupunki ei saanut yhtään tarjousta rakennusurakkaan, Ryhtä totesi.

Häntä huolestutti rakennuskustannusten kova nousu, jonka takia palvelutalon kustannusarvio lähenee jo kymmentä miljoonaa.

– Jos hanke ei toteudu ollenkaan, kärsijöitä ovat somerolaiset vanhukset.

Markku Mäki-Teeri muistutti luottamushenkilöiden olevan sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen toteutuessa täysin uudessa tilanteessa, jossa somerolaisten etuja on ajettava puolueisiin poteroitumisen sijaan yhteisessä rintamassa.

Someron tulojen ja toimintamenojen erotus eli vuosikate oli viime vuonna 4,3 miljoonaa euroa. Verotuloja ja valtionosuuksia kertyi ennakoitua enemmän, ja toimintatuotot kasvoivat. Tilipäätöksestä tuli runsaat 1,2 miljoonaa euroa ylijäämäinen, joten taseessa on nyt 31,7 miljoonaa euroa ylijäämää. Lainamäärä asukasta kohden laski viime vuoden aikana 3 450 eurosta 1 800 euroon.

Väkiluku väheni viime vuonna 82 asukkaalla. Muuttovoittoa kertyi vuoden aikana 30 asukasta, mutta kuolleisuus ylitti syntyvyyden 110 asukkaalla.

Riitta Lehtinen (sd.) ehdotti seniorisäpinään panostamista lapsiperheiden tuloksettoman kalastelun sijaan:

– Kannattaisiko meidän alkaa houkutella Somerolle seniorikansalaisia? He ovat pitkään hyviä veronmaksajia, ja vain pieniä osa tulee loppuvaiheessa tarvitsemaan raskainta hoitoa.

Mikko Virtanen (kesk.) totesi, että Somerolle muuttaneiden ikärakennetta kannattaisi selvittää ja analysoida, millaiset poliittiset päätökset ovat mahdollisesti vaikuttaneet ratkaisuun muuttaa paikkakunnalle.