Suomessa luotetaan uutisiin

0
Uutismedia verkossa -tutkimus osoittaa, että suomalaiset luottavat uutisiin.

Suomalaiset luottavat uutisiin enemmän kuin mikään muu kansa. Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin Uutismedia verkossa 2022 -tutkimuksen mukaan suomalaisten suhde uutisiin on poikkeuksellisen vahva.

Tutkimuksen mukaan 75 prosenttia suomalaisista kertoo luottavansa itse seuraamiinsa uutisiin. Luku on noussut edellisvuodesta kahdella prosenttiyksiköllä. Useimpiin uutisiin luottavien määrä on 69 prosenttia, mikä on neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin viime vuonna.

Ero muihin maihin on entisestään kasvanut. Monessa maassa luottamus uutisiin kääntyi taas laskuun viime vuoden poikkeuksellisen nousun jälkeen.

Suomessa luottamus perustuu vahvasti mediaan eikä yksittäisiin toimittajiin. Vastaajista 91 prosenttia oli enemmän kiinnostunut siitä, mikä media oli julkaissut uutisen kuin yksittäisestä toimittajasta.

Luottamuksen juuret ulottuvat syvälle. Taustalta voi nimetä ainakin sen, että luottamuksen kulttuuri on suomalaisessa yhteiskunnassa keskimääräistä vahvempi. Merkitystä on myös suomalaisen toimittajakunnan ammattitaidolla ja eettisten sääntöjen tarkalla noudattamisella. Lisäksi uutismedioiden laaja poliittinen sitoutumattomuus herättää suomalaisissa luottamusta.

Poikkeusaikoina on yleistä, että kiinnostus uutisiin lisääntyy. Koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ovat lisänneet luotettavan tiedon tarvetta.

Luottamus faktapohjaiseen journalismiin antaa vahvaa uskoa siihen, että suomalaiset kestävät hyvin kyberhyökkäyksiä, joissa yritetään rikkoa yhteiskunnan järjestystä syöttämällä valheellisia tietoja.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments