Suositus neljännestä koronarokotuksesta laajenee

2
Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on laajentanut suositustaan neljännestä koronarokotuksesta torstaina 2. kesäkuuta. Uuden suosituksen mukaan 70–79-vuotiaille henkilöille, jotka kuuluvat THL:n määrittelemiin riskiryhmiin 1 ja 2, suositellaan neljättä rokotetta, kun kolmannesta rokotteesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Jo aikaisemmin neljänteen koronarokotukseen ovat olleet oikeutettuja 12 vuotta täyttäneet vakavasti immuunipuutteiset, kaikki 80 vuotta täyttäneet Salon asukkaat kaupungin omalla linjauksella sekä muut iäkkäät, jotka asuvat hoivakodissa, järjestetyssä kotihoidossa tai omaishoidon piirissä. Neljättä rokotetta on tarjottu myös muille iäkkäille, joiden terveys tai toimintakyky on heikentynyt.

Neljännen rokotteen saa ilman ajanvarausta Saktan koronarokotuspisteestä. Rokotuspiste on auki kesä-heinäkuussa maanantaisin kello 10–19 ja tiistaisin kello 8–15.

Saktan rokotuspisteestä saa edelleen myös ensimmäisen, toisen ja kolmannen koronarokotteen ilman ajanvarausta.

Koronarokotukseen voi hakeutua myös ajanvarauksella. Ajan voi varata sähköisesti osoitteessa salo.terveytesi.fi tai soittamalla ajanvarausnumeroon 02 772 3605 arkisin kello 8–14. Ajanvaraus toimii takaisinsoittojärjestelmällä.

Koronaviruksen riskiryhmät

Riskiryhmä 1

 • Elinsiirto tai kantasolusiirto
 • Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
 • Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 • Vaikea krooninen munuaissairaus
 • Vaikea krooninen keuhkosairaus
 • Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 • Downin oireyhtymä

Riskiryhmä 2

 • Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
 • Vaikea sydänsairaus, kuten sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
 • Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
 • Immuunipuolustusta heikentävä autoimmuunisairauden lääkehoito
 • Vaikea krooninen maksasairaus
 • Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
 • Uniapnea
 • Psykoosisairaus
 • Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)
 • Raskaus
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Yksi mamma 75
9 kuukautta sitten

Toivon todella ja odotan, että se neljäs koronarokotus annettaisiin kaikille 70 vuotta täyttäneille myös Suomessa, koska taas on uusi variantti taudista tulossa.

Jarkko Gustafsson
9 kuukautta sitten

Yritin varata aikaa neljänteen koronarokotukseen Tampereen kaupungin sivuilla, mutta aikoja oli vain kesä/heinä/elokuulle, mutta ei enää syyskuulle. Täytän syyskuussa 70 vuotta ja kuulun 1. riskiryhmään. Soitin ajanvarauspuhelimeen, ja hoitaja ei antanut aikaa todeten, että ikärajakäytäntö ei ole vielä selvillä.

Nyt kuitenkin THL (Voipio) ilmoitti uutisissa (MTV), että ikäkriteeri ei ole ensisijainen, vaan katsotaan tapauskohtaisesti sairauden vakavuusaste. Myös Salminen (THL) painotti, että nyt toteutetaan vanhaa käytäntöä. Hän unohti, että viime syksynä 3. rokotteen sai jo 65v riskiryhmään kuuluva.