Superviikko potkaisi koululaisten kesän käyntiin – lomalla on tarvetta lasten ja nuorten ohjatulle toiminnalle

0
Kuvituskuva kesäkuulta Salon kaupungin liikuntapalveluiden ja Salpan järjestämältä Superviikolta. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Koululaiset viettävät parhaillaan kesän ensimmäistä lomaviikkoaan. Yhdistykset, Salon kaupungin vapaa-ajanpalvelut sekä seurakunta pitävät osaltaan huolen siitä, että lapsille ja nuorille on tarjolla paljon erilaista ohjattua toimintaa kesäloman ajaksi.

Salon Urheilupuistossa alkoi maanantaina vuosina 2009–2014-syntyneille suunnattu liikunnallinen Superviikko. Superviikon takana on Salon kaupungin liikuntapalvelut yhteistyössä Salpa ry:n kanssa. Superviikkoa järjestetään kahdella eri viikolla. Liikunnallinen päivä alkaa aamuyhdeksältä ja päättyy iltapäiväkahdelta. Osallistumismaksuun sisältyy myös lämmin ruoka.

– Viikot ovat suosittuja etenkin pienempien koululaisten keskuudessa. Tänäkin vuonna leiripaikat ovat jo täynnä. Superviikkoa järjestettiin alun perin vain viikon ajan ja osallistujamäärä oli tuolloin puolet pienempi kuin nykyään. Toimintaa kasvatettiin, koska sille nähtiin tarve, Superviikkojen yhtenä vetäjänä toimiva Matias Willgren kertoo.

Matias Willgren on toiminut Superviikon ohjaajana jo usean vuoden ajan. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Paavo Aavaharju osallistui ensimmäistä kertaa Superviikkojen toimintaan.

– Tänään pelattiin pallopelejä. Kivaa oli, kesälomastaan nauttiva Paavo toteaa.

Kielo Aavaharjun mukaan Superviikon kaltainen toiminta palvelee hyvin vanhempien vielä odottaessa omia kesälomiaan.

– On mukavaa, että lapsille on järjestetty edullisesti liikunnallista tekemistä ja lounasaikana nautittu lämmin ruoka, Aavaharju pohtii.

Tiia Tikkinen toi lapsensa Iida Laaksosen Superviikoille jo toista kertaa.

– Iidan isoveli on käynyt Superviikoilla aiempina vuosina ja olemme todenneet tämän toimivaksi kokonaisuudeksi. Ilmoittautumisen suhteen pitää olla ajoissa, että pääsee varmasti mukaan toimintaan. Iidalle tämä liikunnallinen viikko on ollut kovin odotettu, Tikkinen kertoo.

Jasmin Bergrothin äiti Sanna Bergroth oli liikunnallisen päivän päätteeksi vastassa tytärtään. Jasminin mukaan päivän paras osuus oli jalkapallon pelaaminen.

– Täällä pääsee hyvin kokeilemaan eri liikuntalajeja ja ehkä valitsemaan niiden pohjalta oman harrastuksen, Sanna Bergroth pohtii.

Kielo Aavaharju toi poikansa Paavo Aavaharjun ensimmäistä kertaa Superviikolle. Kummatkin ovat tyytyväisiä tapahtuman järjestelyihin. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Juhannusviikolla Urheilupuiston skeittiparkissa ja Steissillä nautitaan skeittileiristä. Lisäksi Salon liikuntapalvelut järjestää juhannusviikolla kaksi eri volttileiriä Halikon liikuntahallilla. Molemmilla leireillä on vielä tilaa.

Kulttuurituottaja Sini Lundgrenin mukaan kansalaisopiston järjestämät kuvataidekoulun, sirkuksen ja kädentaitojen kesäleirit ovat suosittuja, ja niille on selvästi tarvetta.

– Leirit ovat parhaillaan käynnissä. Ensi viikolla starttaavassa, 10–15-vuotiaille suunnatussa Robot Wars -työpajassa Teijolla on vielä tilaa. Lisäksi ensi viikolla Teijolla järjestettävään, 15-vuotiaille suunnattuun Koruprojekti laserleikkurilla -työpajaan mahtuu vielä, Lundgren vinkkaa.

Kasvatuksen ohjaaja Johanna Rytkönen Salon seurakunnasta kertoo, että kesäkuun alusta juhannukseen asti toimiva koululaisten kesäkerho on lähestulkoon aina täynnä. Niin on myös tänä vuonna.

– Halikossa pyörivä Suuri leikkipyhis toimii parhaillaan juhannusviikolle asti 2014–2018- ikäryhmälle. Siellä on vielä tilaa. Myös seurakunnan järjestämät leirit ovat vuodesta toiseen suosittuja. Tilaa on kuitenkin vielä elokuussa Särkisalossa pidettävälle taideleirille sekä Naarilassa järjestettävälle musiikkileirille, Rytkönen kertoo.

Lapsille ja nuorille suunnattua ja ohjattua tekemistä järjestää myös moni muu toimija, kuten Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisyhdistykset.

– On äärimmäisen tärkeää, että lapsille ja nuorille on myös kesäaikana monipuolisesti mielekästä tekemistä ja tarjontaa, Rytkönen summaa.

Tiia Tikkinen (ylh.vas.), Antton Laaksonen, Sanna Bergroth, Ida Laaksonen (alh.vas.), Jasmin Bergroth ja Jade Lehti odottavat kaikki kesältä liikunnallisia hetkiä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo