Taas yksi isosylinen sentteri – pikkukylästä ponnistava KeyShawn Feazell on Vilppaan näköinen hankinta

0
KeyShawn Feazell pelasi viimeisen yliopistokautensa Creightonissa.

Koripallo on pitkien ihmisten laji. Kun joukkue – tässä tapauksessa Vilpas – hankkii uuden sentterin, katse kiinnittyy ensimmäisenä hänen pituuteensa. Se on KeyShawn Feazellilla 206 senttiä, eli vähintäänkin riittävästi Korisliigaan.

Mutta se miten korkealla sentterin päälaki on, ei ole niin tärkeää kuin sentterin syliväli. Sylivälin merkitys korostuu erityisesti puolustuspäässä, jossa pitkäkätiset pelaajat pakottavat hyökkääjän ottamaan vaikeampia ja korkeakaarisempia heittoja kauempaa korista. Puhumattakaan torjuntapelotteesta.

Vilpas onkin viime vuosina hankkinut todella isosylisiä senttereitä, kuten Aaron Jones sekä Ladarien ja Bryan Griffin, joiden sylivälit ovat 221 senttiä. Vilppaan historian suurin syliväli on nykyään Italian Serie A:ssa pelaavalla Jamuni McNeacella, peräti 223 senttiä.

Feazellin syliväliksi on ilmoitettu Creightonin yliopiston nettisivuilla 217 senttiä.

– Feazell itse on sitä mieltä, että syliväli olisi lähempänä 7’3, Vilppaan manageri Antero Jokinen kertoi.

7’3 on 7 jalkaa ja 3 tuumaa eli 221 senttiä. Eli puhutaan samoista lukemista kuin Jonesilla ja Griffinillä. Samoissa lukemissa pyörii myös NBA-senttereiden keskiverto syliväli.

Jamuni McNeace oli yksi ilmavimmista senttereistä Vilppaan seurahistoriassa.

Suuren sylivälin ja aikaisen sopimusjulkaisun lisäksi Feazell on erittäin Vilppaan näköinen sentterihankinta eli nuori eurotulokas, joka on pelannut pienellä vastuulla eliittiyliopistossa.

Pienessä 500 asukkaan New Hebronin pikkukylässä Mississippin osavaltiossa kasvanut Feazell pelasi High School -uransa kotikonnuillaan, josta hän siirtyi hyvätasoiseen Missisippi Staten yliopistoon, joka on NCAA:n ykköstason 358 yliopiston joukossa rankattu sijalle 56.

Feazellin vastuu Mississippi Statessa jäi pieneksi, kolmannella kaudella peliaikaa tuli keskimäärin 10 minuuttia ottelussa. Neljännelle eli seniorikaudelle hän siirtyikin huomattavasti heikkotasoisempaan McNeese Stateen (ranking 313), jossa Lyyti alkoi niin sanotusti kirjoittamaan: konferenssin levypallokuninkuus (keskiarvo 9,9) ja 13,1 pinnaa per ottelu.

Koronapandemian vuoksi senioripelaajat saivat mahdollisuuden ylimääräiseen seniorivuoteen. Feazell käytti sen monen muun heikommassa yliopistossa loistaneen tavoin siirtymällä eliittiyliopistoon. Feazellin kohdalla se tarkoitti kovatasoisessa Big East -konferenssin Creightonia (ranking 51). Samassa konferenssissa pelasivat muun muassa Villanova (6) ja UConn (18).

Feazellin vastuu Creightonissa jäi Mississippi Staten kausien tavoin pieneksi, peliaikaa tuli 10 minuuttia ottelua kohti. Mutta juuri siksi Feazell olikin realistinen hankinta Vilppaalle.

Ensimmäinen ajatus Feazellin agenttitoimiston rekrytointivideota katsoessa on se, että Feazell on aidosti iso. Hänen painokseen on ilmoitettu 107 kiloa, eli noin 10 kiloa enemmän kuin esimerkiksi McNeacella tai LD Griffinillä ja saman verran kuin Bryan Griffinillä.

Feazellin pomppu ei kuitenkaan näytä aivan niin kevyeltä kuin kummallakaan Griffinillä, puhumattakaan McNeacesta. Feazell pystyy urheilemaan korirenkaan yläpuolella, mutta ei ihan niissä korkeuksissa kuin edeltäjänsä.

Se, missä Feazell erottuu edukseen on liike. Hän pysyy pallollisen edessä korirenkaalle asti, ehtii apupuolustuksen pidemmältäkin matkalta ja juoksee keskikaistaa höyryjunan lailla.

Kenttää levittävää kaukoheittäjää Feazellista on turha odottaa, sillä hän heitti viiden yliopistokautensa aikana yhteensä 42 kolmosta eli yhden joka kolmas ottelu.

Se taas tarkoittaa käytännössä sitä, että Vilppaan tulevalla nelospaikan hankinnalla on oltava uskottava kaukoheittouhka – muuten tulokasvalmentaja Jussi Savolaisen syksystä tulee pitkä ja uneton.

Feazellin hankinta tarkoittaa myös sitä, että tammikuusta 2020 asti seuraa edustaneen Jeremiah Woodin ura Vilppaassa on ohi.

Nelospaikan lisäksi Vilpas etsii ulkomaalaispelaajaa paikoille kaksi ja kolme. Kakkospaikalle haetaan selkeää korintekijää, jollaista Vilppaassa ei muuten ole hetkeen ollut. Kolmospaikalle taas haetaan jatkumoa Tim Colemanin, Myles Stephensin ja Brian Fobbsin kaltaisille eliittipuolustajille, jolla on annettavaa myös hyökkäyspäässä joko kaaren takaa (Fobbs), lähempänä koria (Stephens) tai täydellisessä maailmassa sekä että (Coleman).

Tim Colemanin kaltainen laituri olisi Vilppaalle jos ei nyt seitsemän oikein lotossa niin ainakin kuusi plus lisänumero.
Päivitetty klo 15.48: Jeremiah Wood.