Ratakelaajat Leo-Pekka Tähti, Amanda Kotaja ja Henry Manni sekä keihäänheittäjä Marjaana Heikkinen. Salon SM-viikon nimekkäimmät ja menestyneimmät urheilijat nähdään Urheilupuiston yleisurheilukentällä. Lajin suomalaishuipuista ainoastaan Toni Piispanen ei saavu paikalle.
– Jos urheilijoiden tasoa ajatellaan, niin on täysin totta, että salolaiskatsojat saavat yleisurheilukentälle kohtuullisen meritoituneen urheiluryhmän seurattavakseen, parayleisurheilun päävalmentaja Mikko Peltonen nyökyttelee.
Katsojien kannattaa tulla paikalle parayleisurheilun avauspäivänä lauantaina, jos mielii nähdä Tähden ja kumppanit tositoimissa.
– Lepe, Amanda ja Henkka sekä muut kelaajat lähtevät sunnuntaiksi Jämsänkosken pikajuoksukarnevaaleille, Peltonen kertoo.
Parayleisurheilu on mukana nyt ensimmäistä kertaa SM-viikolla. Peltonen kuvaa konseptia ”äärimmäisen mielenkiintoiseksi.”
– Vammaisurheilua ei juuri ole ollut SM-viikolla aiemmin, joten tämä on meille merkittävä asia päästä mukaan. Saamme merkittävän määrän tv-näkyvyyttä ja tv-aikaa myös muille urheilijoille ja lajeille kuin nimekkäimmille.
Peltonen oli paikalla Salossa viime syksynä tutustumassa Salon suorituspaikkoihin. Hiljattain ollut toinen katselmus jäi häneltä väliin koronaan sairastumisen vuoksi.
– Kenttä ja olosuhteet ovat Salossa kunnossa. Kentän laidalle tehdään myös muutoksia, jotta pyörätuolin käyttäjien on helpompi liikkua. Salon yleisurheilukentän rata ei kuitenkaan ole nopeimmasta päästä. Välttämättä ME-tuloksia ei siellä synny, Peltonen sanoo.
Peltonen kuvailee menossa olevaa kautta parayleisurheilun kannalta hyvin erikoiseksi.
– Yksiäkään kansainvälisiä arvokisoja meillä ei ole. Urheilijamme kilpailevat Motonet gp:ssä sekä muutamissa kansainvälisissä kisoissa Euroopassa.

Parayleisurheilu lienee isommassa valokeilassa jälleen kahden vuoden päästä, kun Pariisin paralympialaiset starttaavat. Sinne on huipentumassa myös 38-vuotiaan Leo-Pekka Tähden pitkä ura. Muun muassa viisi paralympiakultaa saavuttanut Tähti on ollut paraurheilun kasvot Suomessa jo vuosikausia. Yksi virstanpylväs Tähdelle oli myös valinta vuoden urheilijaksi Suomessa 2016.
Tuleeko Suomesta myös jatkossa Tähden kaltaisia huippuja parayleisurheiluun?
– Meidän on tehtävä entistä enemmän töitä ja lisättävä toimenpiteitä, jotta saamme uusia urheilijoita ja vietyä heitä eteenpäin kohti kansainvälistä huippua, Peltonen muotoilee.
Peltonen sanoo, että isoissa maissa järjestelmät satsaavat koko ajan enemmän parayleisurheiluun. Tämä lisää kilpailua huipulla.
– Voisimme Suomessakin huutaa lisää rahaa, mutta se ei ole ainoa tie. Olennaista on, miten resursseja käytetään. Kaikki lähtee siitä, että löydämme motivoituneita ja sitoutuneita urheilijoita. Pitää myös huomioida myös ihmisten erilaiset vammatasot. Toisilla matka ja kehityskaari ovat pidempiä kuin toisilla.
Peltonen antaa vinkit siihen, mihin satunnaiskatsojan kannattaa kiinnittää huomiota SM-viikon parayleisurheilussa.
– Kannattaa katsoa sitä iloa, tekemisen meininkiä ja asennetta, joita näillä urheilijoilla on. Olen sanonut monesti, että pahin vamma on asennevamma. Jos kropasta puuttuu jotain, se ei ole este, ellet halua tehdä siitä estettä, Peltonen painottaa.
Salon Seudun Sanomat esittelee kaikki SM-viikon lajit ennen 30.6.–3.7. järjestettävää tapahtumaa.
Parayleisurheilun ohjelma SM-viikolla
La 2.7. kello 11.30 alkaen: 100m, 400m, 1500m, korkeushyppy, keilanheitto (liikuntavammaisten tuoliluokat F31–32, F51 ja avoin tuoliluokka), pallonheitto (elinsiirtourheilijat), keihäänheitto.
Su 3.7. kello 10.30 alkaen: 200m, 800m, 5000m, 3000m kävely (naiset), 5000m kävely (miehet), pituushyppy, kuulantyöntö, kiekonheitto.
SM-viikko 17/28: Ultrajuoksu
SM-viikko 16/28: Padel
SM-viikko 15/28: Petankki
SM-viikko 14/28: Varjoliito
SM-viikko 13/28: Maratonmelonta
SM-viikko 12/28: Maastojousiammunta
SM-viikko 11/28: Leuanveto
SM-viikko 10/28: Lippupallo
SM-viikko 9/28: Lacrosse
SM-viikko 8/28: Kahvakuula
SM-viikko 7/28: Judo
SM-viikko 6/28: Frisbeen pituusheitto
SM-viikko 5/28: Digitaalinen rata-autoilu
SM-viikko 4/28: Bridge
SM-viikko 3/28: Biljardi
SM-viikko 2/28: Beach taekwondo
SM-viikko 1/28: Agility