Ilolan arboretumissa voi tänä kesänä nähdä taidetta mitä yllätyksellisimmissä paikoissa. Metsäpolkuja tallustellessa saattaa esimerkiksi havahtua, että viereinen mänty on koristeltu työkäsinein tai tekstiilein.

Taidevaltauksen takana on seitsemän taiteilijaa Salon Taitelijaseurasta. He ottivat kesäkuun puolessavälissä Kiikalassa sijaitsevan metsäpuutarhan haltuun Vapaus-ympäristötaidenäyttelyllään.

­­– Suurimmaksi osaksi näyttelyssä on taiteilijoiden vanhoja sisätiloissa olleita teoksia, jotka ovat nyt päässeet ulos vapauteen, kertoo Salon Taitelijaseuran puheenjohtaja Jaana Kähönen näyttelyn teemasta.

Joillakin taiteilijoilla vapaus näkyy myös teoksen aiheena. Teoksille on etsitty puistosta mahdollisimman sopivat paikat.

­­– Kävimme paikan päällä yhdessä katsomassa, minne töitä voisi sijoitella ja aika vapaasti ovat taiteilijat itse saaneet valita minne omat teoksensa laittavat, Kähönen sanoo.

­­– Teoksen nimi Ryhmähali saa hymyn huulille, taiteilija Maire Keinänen kertoo. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Maire Keinänen on Ryhmähali-teoksessaan kiinnittänyt varjoisen männikön puihin liudan työhanskoja. Hanskaparit ikään kuin halaavat mäntyjä.

Hanskoja Keinäsellä oli riittävästi jo omasta takaa vanhan hirsitalon kunnostamisen jäljiltä.

­­– Mieheni on tehnyt aivan järjettömästi töitä talon eteen, ja jossain vaiheessa pyysin häntä säästämään työhanskansa. Mietin, että niistä voisi tehdä jotain. Hanskoja kertyikin lopulta ämpärilinen, ja ajattelin sopivan niiden tähän yhteyteen, Keinänen pohtii.

Teosta voi tulkita luonnonsuojelullisesta näkökulmasta, mutta Keinäsen mukaan pääasiassa se on kunnianosoitus työlle ja rakkaudelle.

­­– Suomalainen mies rakastaa tekemällä työtä, tämmöinen käsitys minulla on, nauraa Keinänen.

Työhanskat on täytetty pellavariveellä, jota myös on tarvittu iäkkään kotitalon tilkitsemiseen.

­­– Kolme päivää ruuvimeisselin kanssa tungin pellavarivettä haskojen sormiin, ja yritin muotoilla niitä kouran muotoiseksi, Keinänen paljastaa.

Helena Hauta-aho seuraa mielenkiinnolla, mitä taidetekstiilille tapahtuu auringon paahtamana ja sateiden armoilla. Tekstiilit ovat ennen olleet osa suurempaa teoskokonaisuutta. – Tekstiili ei ole perinteisin ulkoteoksen materiaali, Hauta-aho pohtii. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Tekstiilitaiteilija Helena Hauta-aho on tuonut Ilolaan kaksi työtä aikaisemmasta teossarjastaan. Hauta-ahon tekstiiliteokset on valmistettu luonnonmateriaaleista kangaspuilla sekä solmittu ja rypytetty. Hänen teoksensa kuvaa vahvasti vapautta.

­­– Materiaali on ensin ollut tehtaissa ja lankavarastossani vangittuna, ja nyt se on sitten taas päästetty vapaaksi luontoon, Hauta-aho tuumaa.

Teos on samalla empiirinen koe. Hauta-aho testaa, miten ulkoilma, sää ja auringonvalo vaikuttavat tekstiilin ulkonäköön. Hän ottaa kuvia teoksestan kesän mittaan.

­­– Yleisestihän luonnonväriset tekstiilit vaalentuvat auringonvalossa. Ei tiedä, vaikka nyt sammaloituisivat tai mitä hyvänsä tapahtuukin. Hauska nähdä, miten luonto muovaa materiaalia, kertoo Hauta-aho

Jaana Kähönen on aiemmin pohjannut digitaalisesti muokattuja teoksiaan myös värikkäisiin valokuviin, mutta meteoriittiteokseen valikoitui tällä kertaa ainoastaan puutarhan värien kanssa sointuvia luontokuvia. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Taiteilijaseuran puheenjohtaja Kähönenkin osallistuu näyttelyyn teoskokonaisuudellaan Meteorites Build up. Teokset ovat digitaalisesti muokattuja ja samettikankaalle painettuja luontovalokuvia, jotka on ripustettu roikkumaan puusta arboretumin sisäänkäynnillä.

Meteoriitteja kuvaaviin teoksiin hän päätyi, koska kertoo olleensa kiinnostunut taivaan äärettömyydestä jo pienestä lapsesta saakka. Teokset viestivät taiteilijan mukaan arvaamattomuudesta.

­­– Äkillisiä tapahtumia voi vaan tapahtua, kuten esimerkiksi joku meteoriitti tulla yhtäkkiä alas ja mullistaa asioita, Kähönen avaa teoksen taustaa.

Kähönen on muokannut kuvia jopa neljällä eri kuvankäsittelyohjelmalla.

Näyttelyn muut taiteilijat ovat Erja Alander, Gloria Badarau-Heikkilä, Oiva Gillsten sekä Tarja Seewald. Taiteilijaseura ylistää yhteen ääneen sujuvaa yhteistyötä arboretumin ja sen omistaja Ari Laakson kanssa.

­­– Olemme tosi onnellisia, että pääsimme Ilolaan. Teokset sopivat puutarhamiljööseenkin niin hyvin, Kähönen miettii.

Salon Taitelijaseuran Vapaus-näyttely Ilolan arboretumissa (Kalkkilantie 1325) 30. elokuuta asti. Auki päivittäin klo 10-21.