Talonrakentamisen taituriksi ennätysajassa – Roope Ihamäki suoritti tutkinnon vuotta suunniteltua aiemmin

0
Talonrakentaja Roope Ihamäki pohtii rakennusmestariksi opiskelemaan hakeutumista lähitulevaisuudessa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Somerolainen Roope Ihamäki, 18, on tämän kevään ainoa luokaltaan Salon seudun ammattiopistosta talonrakentajaksi valmistunut. Tavallisesti koulutus kestää kolme vuotta. Ihamäki on kirinyt tutkinnon suorittamisen vain kahteen vuoteen. Hän on ollut puoli vuotta Salon Rakennustiimillä työharjoittelussa omakotitaloa rakentamassa ja lyönyt yhdellä iskulla useamman kärpäsen.

– Omakotitalon rakennustyömaalla saa aikalailla kaiken opin, mitä tällä alalla tarvitaan. Siksi olen ehtinyt valmistua näin nopeasti, hän kertoo.

Ihamäki pitää käsillä tekemisestä ja valitsi alan sen mukaan. Talonrakentajan koulutuksessa voi suuntautua joko uuden rakentamiseen tai vanhojen rakennusten korjaamiseen. Ihamäki kokee, että uuden luominen tuntuu omalta jutulta.

– Pidän käytännönläheisestä työstä. Pohdin muutamia muitakin vaihtoehtoja, minne hakea, mutta tämä kiinnosti eniten alan monipuolisuuden vuoksi. Haluan nähdä omien kätteni jäljen alusta loppuun saakka. Uuden rakentaminen on mielenkiintoista, kun saa lähteä aivan nollasta liikenteeseen ja tehdä sekä nähdä koko prosessin läpi, Ihamäki sanoo.

Ihamäki suoritti aluksi pakollisia teoriaopintoja noin puolen vuoden ajan, minkä jälkeen valitsi tarjonnasta vapaasti valittavia teoriakursseja. Sitten koitti työharjoittelun aika. Tänä kesänä Ihamäki työskentelee somerolaisessa rautakaupassa, ja ensi keväänä puhaltavat uudet tuulet asepalveluksessa. Ihamäki aikoo hakea opiskelemaan rakennusmestariksi välivuoden jälkeen.

– Olen innoissani, että sain koulun purkkiin jo nyt. Kesällä olen Rautanetissä töissä, ja syksyllä siirryn sitten oman alan töihin. Inttiin on tarkoitus mennä ensi tammikuussa ja sen jälkeen haluaisin opiskella rakennusmestariksi ammattikorkeakoulussa.

Ihamäki ei ole vielä pohtinut, mitä kaikkea urapolulta odottaa. Hän pitää mielen avoinna kaikille vaihtoehdoille.

– Aika näyttää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Sen näkee sitten, mihin tie vie, hän tähdentää.

 

Talonrakentajan tutkinto

Talonrakentajan tutkinto on yksi rakennusalan perustutkinnon osaamisaloista.

Koulutuksen suorittaneella on valmiudet talonrakennustyömaan perustusvaiheen töihin sekä ulko- ja väliseinätöihin.

Myös vesikaton runkotyöt kuuluvat opiskeltavaan alueeseen.

Rakennustyömaan perustyövälineet, oikeat työtavat sekä materiaalit ovat koulutuksen saaneella hallussa.

Lähde: sskky.fi.