Paviljonkihanke on valituksista vapaa, mutta toteutuuko se? – ”Kyllä se mielessä on koko ajan ollut”

2
Paviljonkiravintolan rakennuspaikka on Salon Länsirannassa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon Länsirannan ravintolahanke on parhaillaan seisahtuneessa tilassa.

Kaava on valmis ja lainvoimainen, eikä siitä voi enää tehdä valituksia. Kaavaan merkittyyn rakennuspaikkaan voi rakentaa 200-neliöisen paviljonkimaisen ravintolarakennuksen.

– Kaava on vahvistunut, mutta asia ei ole edistynyt. Meidän tietämyksemme mukaan ei ole mitään vireillä, sanoo Salon kaupungin asemakaavapäällikkö Tarja Pennanen.

Rakennuspaikkaa ei ole korvamerkitty millekään taholle.

– Siinä on paikka, jos joku on kiinnostunut. Kaava mahdollistaa sen.

Arkkitehti Ilmari Lahdelman havainnekuva Salon paviljonkiravintolasta. Jukka ja Katri Ollila teettivät kuvan hankkeen ideointivaiheessa ennen kaavoitusta ja siitä seuranneita valituksia.

Paviljonkihankkeen visioivat Jukka ja Katri Ollila, ja kaupunki käynnisti alueen kaavamuutoksen keväällä 2017.

Hanke herätti vilkkaan keskustelun puolesta ja vastaan, mutta kaupunginvaltuustossa kaava hyväksyttiin varsin selvän enemmistön äänin 37–13.

Salon Yrittäjät jaarkkitehti Tapani Takio valittivat kaavasta hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valitukset syyskuussa 2019.

Hallinto-oikeus totesi muun muassa, että kaava perustuu riittäviin selvityksiin ja sen rajaus on perusteltu. Kaava ei kohtele yrittäjiä eriarvoisesti. Oikeus totesi myös, ettei pysäköintipaikkojen väheneminen 15 autopaikalla vaikuta oleellisesti Salon keskustan pysäköintipaikkatilanteeseen.

Salon Yrittäjät olisi halunnut viedä asian korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mutta korkein hallinto-oikeus ei antanut asiassa valituslupaa. Näin ollen Turun hallinto-oikeuden päätös jäi voimaan.

Paviljonki sijoittuu Länsirantaan parkkialueen eteläreunaan. Kuva on Salon kaupungin asemakaavan muutosluonnoksesta.

Ollilat ovat nykyisin yrittäjinä Kiskossa Bergvikin kartanossa, jonka he ovat vuokranneet.

Jukka Ollila sanoo, etteivät he ole haudanneet ajatusta paviljongista ainakaan vielä.

– Kyllä se mielessä on koko ajan ollut, mutta tällä hetkellä sille ei ole oikein mitään tehty.

Ravintola-ala on ollut viime vuosina vaikeuksissa ensin koronarajoitusten ja nyt työvoimapulan vuoksi, mikä on osaltaan jäädyttänyt suunnitelmia.

– Jos joku muukin olisi siitä paikasta kiinnostunut, niin varmaan nämä vaikeudet rajoittavat nyt kaikkien mielenkiintoa.

Ollila on edelleen sitä mieltä, että Salon keskustalle paviljonkiravintola olisi hyvä asia.

– Se on toteuttamiskelpoinen idea. Paikka on keskeinen, ja ravintola sopisi siihen hyvin. Varmaan syksyllä tehdään päätös, että lähdemmekö siihen, Jukka Ollila sanoo.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jäitä hattuun
1 kuukausi sitten

Eiköhän noita juottoloita ja syöttölöitä ole tämän kokoisessa kaupungissa jo nyt riittävästi. Ihmisten rahat eivät tahdo riittää nykyään edes kotiruokaan ja muihin välttämättömiin tarpeisiin. Siinä jokirannassa se paviljonki sitten nököttäisi turhuuden muistomerkkinä.

Tavis torilta
1 kuukausi sitten

Ihan samaa mieltä Jäitä hattuun kanssa. Salossa ei tarvitse kuivin suin eikä nälissään olla. Kävelyä korttelin tai kahden ympäri, niin vaihtoehtoja löytyy aasialaista kotimaisiin ja siltä väliltä. Uusi paikka hiljentää tai sulkee myös jonkun jo olevista.