Tässä viisi vinkkiä vähäpäästöisiin juhannuslöylyihin: Tavoite on saada savu värittömäksi

0
Saunominen on mukavaa ja edistää terveyttä. Puunpoltosta syntyy kuitenkin aina terveydelle haitallisia pienhiukkasia. Arkistokuva: Jane Iltanen.

Puusauna on tärkeä suomalainen juhannusperinne. Oikeaoppisella puiden poltolla voi vähentää saunomisesta aiheutuvia päästöjä.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY neuvoo, kuinka mahdollisimman vähäpäästöinen saunominen onnistuu.

Saunominen on sekä mukavaa että tutkitusti terveyttä edistävää. Puunpoltosta syntyy kuitenkin aina terveydelle haitallisia pienhiukkasia. Nämä hiukkaset kulkeutuvat syvälle keuhkoihin ja verenkiertoon asti, ja voivat aiheuttaa näin jopa keuhkoputkentulehdusta tai astma- ja sydänkohtauksia.

– Kun opettelee sytyttämään puukiukaansa oikeaoppisesti, päästöt vähenevät merkittävästi, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Outi Väkevä HSY:n tiedotteessa.

– Tärkeintä on polttaa tulipesässä vain kuivaa puuta, eikä lainkaan roskia. Märkien puiden ja roskien poltosta ilmaan syntyy runsaasti terveydelle haitallisia hiukkasia, häkää ja PAH-yhdisteitä, Väkevä jatkaa.

Huonossa puunpoltossa hiukkaspäästöt ovat moninkertaisia hyvään polttoon verrattuna, ja siinä on myös haitallisia ilmastovaikutuksia. Huonossa puun palamisessa syntyy mustaa hiiltä eli nokea, joka kulkeutuu Suomesta arktisille alueille ja aikaistaa jään sulamista.

– Puun palamisen puhtaudesta saat tietoa tarkkailemalla savun väriä. Mitä tummempi savu, sen korkeammat päästöt. Tavoitteena on saada savu värittömäksi, Väkevä summaa.

Suomessa noin puolet syntyvistä hiukkasista ovat peräisin kotitalouksien puunpoltosta. Näistä päästöistä kiukaiden osuus on merkittävä.

VIISI VINKKIÄ PUHTAAMPAAN SAUNOMISEEN

  1. Ota vanhat tuhkat pois tulipesästä.
  2. Käytä ensin pieniä ja kuivia puita, jotka syttyvät nopeasti. Hyviä sytykkeitä ovat puutikut, pieni määrä tuohta sekä puupohjaiset sytytyspalat.
  3. Polta vain kuivaa puuta. Älä koskaan polta roskia kuten kertakäyttöastioita, maitotölkkejä tai makkarapakkauksia.
  4. Polta puut useammassa erässä. Älä lado pesää täyteen, ja lisää puita vasta liekkien hiipuessa.
  5. Hyvä palaminen tarvitsee riittävästi ilmaa. Säädä ilmaa kiukaan käyttöohjeiden mukaisesti.
Polta vain kuivaa puuta. Älä koskaan polta roskia kuten kertakäyttöastioita, maitotölkkejä tai makkarapakkauksia. Arkistokuva: Jonny Holmén.