Viitanlaaksossa ja Haukkalassa edelleen ruokoton sotku – jätepisteiltä ja levähdyspaikoilta löytyy yllin kyllin roskaa

9
Viitanummen Rinki-ekopisteellä lojuu tavaraa laidasta laitaan. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Pehmoleluja, työtuoli, muovisia ulkotuoleja ja uima-allas, tyynyjä sekä täysiä sementtipusseja. Viitanlaakson Rinki-ekopisteen kierrätyspaikan ympäristö on säädyttömässä kunnossa. Muovipakkausten kierrätyssäiliön vieressä lojuu lisäksi epämääräisiä roskapusseja.

– Jätepisteemme siivotaan riippuen siitä, kuinka usein sinne kertyy roskaa. Jotkut pisteet siistitään useamman kerran viikossa, toiset harvemmin, kertoo Länsi- ja Pohjois-Suomen Rinki-ekopisteiden aluepäällikkö Harri Patana.

Viitanlaakson Rinki-ekopisteelle on kertynyt sekalainen joukko jätettä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

– Metalliset säiliöt ovat omia kierrätyssäiliöitämme. Ne siivoamme itse. Puiset, maahan upotetut molok-roskikset olemme vuokranneet Lounais-Suomen jätehuollolta. Heiltä olemme myös ostaneet niitä varten siivouspalvelun, Patana sanoo.

Molok-säiliöiden juurelta löytyy sementtisäkkejä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Rinki-ekopisteen verkkosivuilla todetaan, että Viitanlaakson kierrätyspisteen metallinen muovisäiliö tyhjennetään arvioidusti kerran viikossa. Kartonkikeräystynnyri tyhjennetään useamman kerran viikossa. Lasi- ja metallisäiliöt tyhjennetään kun ne ovat täynnä.

Haukkalan huoltorakennuksissa asuttiin vielä muutama vuosi sitten. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Helsinkiin päin vievän moottoritien varrella Haukkalan levähdyspaikka on puhdistuksen jäljiltä ensisilmäyksellä melko siistissä kunnossa.

– Haukkalassa ja muilla Salon levähdyspaikoilla hoitourakoitsijat tekevät keväisin suursiivouksen. Muutoin levähdyspaikoilta käydään keräämässä sinne kertyneet jätteet sitä mukaa kuin niitä sinne ilmestyy, kertoo Ely-keskuksen Varsinais-Suomen aluevastaava Petri Suomi.

Pintapuolisen tarkastelun jälkeen odottaa kuitenkin rähjäinen näky rakennusten taakse mentäessä. Roskista päätellen viimeisimmillä vierailijoilla on mahdollisesti ollut kertakäyttögrilli käytössä. Jäljelle on jäänyt foliovuoka, tupakka-askeja, pahvimukeja sekä paperinpalasia pitkin poikin.

Huoltorakennusten takana makaa rikki mennyt kukkapurkki sekä kastelukannu. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Viereisen rakennuksen takaa löytyy myös ylösalaisin oleva kukkapurkki. Lisäksi toisen rakennuksen edustalla oleva jätteiden tuomisen ja roskien jättämisen kieltävä kyltti on maalattu spray-maalilla sellaiseen kuntoon, että sitä on lähes mahdoton lukea.

Kymmenisen vuotta sitten paikka oli täynnä jos jonkinmoista rojua. Niistä ajoista on edetty positiiviseen suuntaan.

– Levähdyspaikkojen alueelta on kaikki roskalaatikot poistettu, etteivät ne houkuttelisi ihmisiä jättämään roskiaan lojumaan. Silti roskaa valitettavasti löytyy. Muutama vuosi sitten tilanne kuitenkin rauhoittui Haukkalassa. Vain Piihovilla on nykyään roska-astioita, jotka siivotaan kerran viikossa, Suomi sanoo.

Spray-maalilla peittoon maalattu varoituskyltti Haukkalassa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Aluevastaava Markus Salminen Ely-keskuksen liikennevastuualueelta kertoo, että Haukkalan wc-tilat on poistettu kokonaan käytöstä. Muutama vuosi sitten niissä vielä asuttiin.

Haukkalan levähdyspaikalla on kameravalvonta. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

– Vessat käytännössä tuhottiin täysin. Wc-istuin ja lavuaarit revittiin irti paikoiltaan. Saniteettitiloissa myös asuttiin ja väliovia oli kannettu pois paikoiltaan. On ikävää, että pieni joukko tekee tällaista ilkivaltaa, kun enemmistö ihmisistä haluaisi käyttää wc-tiloja asianmukaisesti, Salminen toteaa.

Paimion suuntaan mentäessä, 110-tien Hevonpään levähdyspaikan pientareella odottaa musta, toisesta kulmastaan repaleinen nahkasohva. Sohvan täytteet ovat pursunneet pitkin heinikkoa. Ely-keskus on jo huomioinut sohvan, mutta kevään töiden määräajat menevät etusijalle.

Hevonpään levähdyspaikan musta nahkasohva poikittain pientareella. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

– Sohva on pantu merkille, ja se tullaan poistamaan tienpientareelta lähiaikoina. Nyt keväällä on kuitenkin muutamia määrättyihin päivämääriin sovittuja työtehtäviä, jotka urakoitsijoiden on ensin hoidettava, Salminen kertoo.

– Näin keväisin huomaa, että opiskelut ovat taas tältä vuodelta pulkassa ja vuokra-asunnoista tyhjennetään huonekaluja, Salminen lohkaisee.

Hänen mukaansa erityisesti levähdyspaikat ovat kestosuosikkeja huonekalujen ja kodinkoneiden jättöpaikoiksi.

Juttua muokattu 8.6. kello 9.26: Jutussa aiemmin mainittu Viitannummi on muutettu Viitanlaaksoksi.
9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K.
5 kuukautta sitten

Tämä on esimerkki siitä, kuinka sairas yhteiskuntamme jo on ja sairaammaksi tulee. Poliitikot aluevaltuustoissa ja myös heidän asiantuntija-avustajansa saavat näyttää mihin pystyvät.

Täti Salosta
5 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K.

Suomalaisten siisteys ja ympäristönsä vaaliminen ovat tipotiessään, kun ollaan omalta pihalta poissa, koska on jätteiden keräykset yhteiskunnalta.

Sillekin laitokselle ovat ylimääräistä työtä teettäviä nämä roskasäilöjen ulkopuolelle jätetyt itselle tarpeettomat isommat ja pienemmät tavarat. Ja yhteiskunta maksaa kohoavina jätekuljetusmaksuina.

Dyykkkari
5 kuukautta sitten

Tuosta on aika helppo todeta mistä ongelmat johtuvat. Itsekin olen muutaman kerran käyttänyt tai yrittänyt käyttää kierrätyspisteitä. Jokseenkin jokaisena kertana roskikset olivat täynnä ja kierrätys ei onnistunut. Liian pitkä tyhjennysväli noissa kierrästyspisteissä.

Huonekaluille tulisi varmaan olla yksi piste, jossa kierrätys onnistuu 24/7. Jäteasemalle sohvan vienti maksaa ilmeisesti 20-30 euroa, voi olla osalle syy paiskata sohva metsään.

Urpo
5 kuukautta sitten
Reply to  Dyykkkari

Itse käytän kierrätyspisteitä jatkuvasti, ja täynnä olevat säiliöt on poikkkeus. Toivottavasti nimimerkki Dyykkarikin aloittaa systemaattisen kierrätyksen.

Sohvan vastaanottohinta on koosta riippuen 12-24 euroa. En jaksa uskoa, että köyhyys on pakottanut tavaraa hylkäämään vääriin paikkoihin. Kyse on joidenkin arvomaailmasta, johon vaikuttamiseen pitäisi luoda työkalut.

Keijo K.
5 kuukautta sitten
Reply to  Dyykkkari

Oletko käynyt tunkemassa sohvaa halkaisijaltaan kolmenkymmenen sentin reiästä molokkiin? Itse vien kaikki kierrätettävän materiaalin keräyksiin enkä ole havainnut useinkaan olevan täynnä. Jos ei tiedä mitä jätteen vienti oikeaan paikkaan maksaa, tuskin on niin tehnytkään.

On kumma, jos joka paikkaan pitää laittaa kameravalvonta sairaiden yhteiskunnan jäsenten takia.

Pertti
5 kuukautta sitten

Ei ole syytä ihmetellä Viitanlaaksoa. Kun juhannuksen jälkeen näkee eräitä kaupugin puistoja, niin näkee millainen ihminen nykyään on. Kun vanhemmat kävelevät lasten kanssa kaupungilla ja pudottavat käsistään käärepaperit ym. suoraan kadulle opettaen lapsia siisteyteen.

Miksi siis ihmetellä, jos jossain on kamaa, koska sitä saa tehdä jopa keskellä kaupunkia. Neljä nuorta hyvin pukeutunutta naista tuli päivällä lounaalle Kaisaniemen puistoon eväät mukanaan. Kun eväät oli syöty, naiset lähtivät. Kaikki roskat, paperit ja muut jäivät. Vielä jaksatte ihmetellä muutamaa romua, jotka peräti oli tuotu lavan lähelle.

Allan
5 kuukautta sitten

Itävallassa on sakkomaksu jo siitä, kun pudottaa roskia kadulle. En muista oliko maksun suuruus 50 vaiko 100 euroa. Sveitsissä on roskaamisesta sakkomaksu. Joissain muissakin Keski-Euroopan maissa on sakkomaksu käytössä.

Urpo
5 kuukautta sitten
Reply to  Allan

Tuollainen veisi kulttuuria täälläkin terveempään suuntaan.

Joku heti ajattelee, ettei poliisi ehdi roskaajien perässä juosta, kun isommatkin rikolliset ovat vapaana. Totta, mutta viesti olisi silti selkeä.

Allan
5 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Itävallassa on paljon valvontakameroita.

Suomeen voisi sopia kunnallinen tai yksityinen roskasakottaja. Vähän samaan tapaan kuin pysäköinnin valvonnassakin on. Se voisi tervehdyttää kulttuuria lisää.