Viron pääministeri Kallas Financial Timesissa: Naton nykyisellä puolustussuunnitelmalla Viro pyyhkäistäisiin sodassa maailmankartalta Tallinnan vanhaakaupunkia myöten

3

Viron pääministeri Kaja Kallas on kritisoinut voimakkaasti puolustusliitto Naton nykyistä suunnitelmaa Baltian maiden puolustamiseksi Venäjän hyökkäyksen varalta. Kallas sanoo Financial Timesin mukaan, että tämänhetkisillä suunnitelmilla esimerkiksi Viro tulisi sotatilanteessa pyyhkäistyksi pois maailmankartalta – Tallinnan vanhaakaupunkia myöten.
Kallas sanoi keskiviikkona, että Naton suunnitelmissa Venäjä saisi ottaa Baltian maat haltuunsa, minkä jälkeen Nato vapauttaisi maat puolen vuoden kuluessa. Hän vertasi tilannetta siihen, mitä viime kuukausina on nähty Ukrainassa, jossa Venäjän hyökkäys on alle neljässä kuukaudessa aiheuttanut valtaisaa tuhoa.
– Jos vertaa Ukrainan ja Baltian maiden kokoa, se merkitsisi maiden ja kulttuurimme täydellistä tuhoutumista, Kallas sanoi.
– Ne jotka ovat käyneet Tallinnassa ja tietävät vanhankaupunkimme sekä sen satojen vuosien historian ja kulttuurin, joka meillä täällä on – kaikki se pyyhkäistäisiin maailmankartalta, mukaan lukien meidän kansamme ja kansakuntamme.

Ukrainan sota osoittanut nykystrategian vaarat

Viron, Latvian ja Liettuan tavoitteena on muuttaa Naton suunnitelmaa. Asiasta on tarkoitus keskustella ensi viikolla Naton huippukokouksessa Madridissa, jossa liittouman itäisen sivustan puolustus on yksi keskeisistä teemoista.
Nykyisessä strategiassa kussakin Baltian maassa on noin tuhat ulkomaista Nato-sotilasta, joiden on tarkoitus toimia tietynlaisena ansalankana vihollisen joukoille. Maat vallattaisiin myöhemmin takaisin suuremmilla joukoilla.
Etenkin Ukrainan sodan kauheuksien myötä Baltian maat kuitenkin haluaisivat, että Nato puolustaisi koko niiden aluetta sodan alusta lähtien. Kallas huomautti, että esimerkiksi Venäjän väitetyt sotarikokset Ukrainan Butshassa tapahtuivat heti sodan alkuvaiheessa. Baltiassakin siis ehtisi tapahtua karmeuksia, jos Venäjä saisi otettua alueita haltuunsa.
– Nyt kaikki näkevät, ettei tämä ansalankamalli oikein toimi.
Kallas kertoi myös puhuneensa Viroon sijoitettujen Nato-joukkojen kanssa, joista suurin osa on brittejä. Pääministerin mukaan Naton nykyiset suunnitelmat tietäisivät sitä, että Venäjän hyökätessä tuhannen sotilaan etujoukko tuhoutuisi melko täydellisesti.
– He eivät ole ihastuneita siihen ajatukseen… että heidän oletetaan kuolevan, Kallas sanoi.

Nato lupaa vahvistaa puolustusta

Kysyttäessä Kallaksen kommenteista Naton virkamies totesi Financial Timesin mukaan, että Natolla on suunnitelmat kaikkien liittolaisten puolustamiseksi ja uhkien torjumiseksi.
– Mutta emme ikinä kerro operatiivisia yksityiskohtia. Pääsihteeri (Jens Stoltenberg) on tehnyt selväksi, että pelotteen ja puolustuksen vahvistaminen on yksi ensi viikon huippukokouksen keskeisistä päätöksistä. Teemme nykyistä enemmän varmistaaksemme, että voimme puolustaa jokaista tuumaa liittolaisten alueesta, kaikkina aikoina ja kaikkia uhkia vastaan, virkamies kertoi.
Kallas ehdottaa, että jokaiseen Baltian maahan sijoitettaisiin 20 000-25 000 Nato-sotilasta. Näistä valtaosa ei kuitenkaan olisi ulkomaisia joukkoja, vaan virolaisten, latvialaisten ja liettualaisten sotilaiden rinnalla olisi kussakin maassa noin 3 000-5 000 ulkomaista sotilasta.
Baltian maat haluavat myös vahvistusta nykyiseen Baltian ilmavalvontaan, jotta Naton lentokoneet voivat tarvittaessa ampua alas vihollisen hävittäjät.
Kallas kommentoi kansainväliselle medialle myös Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksia. Hän sanoi Viron olevan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden suurin tukija, mutta yhtyi muidenkin esittämään arvioon, että Turkin aiheuttama jumi maiden jäsenyyspolulle tuskin ratkeaa ennen Madridin huippukokousta.

https://www.ft.com/content/a430b191-39c8-4b03-b3fd-8e7e948a5284

Anssi Rulamo

STT

Kuvat:

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
pertti
11 päivää sitten

Nämä pienet valtiot Euroopassa Suomi mukaan lukien pyyhitään kartalta silloin, kun sota alkaa. Nämähän ovat vain reitti, mitä kautta pääsee itään.

J T
11 päivää sitten
Reply to  pertti

Ellet ole huomannut, niin se ei toivottu liikenne tulee idästä päin, kutsumatta. Ja sitä tässäkin jutussa yritetään torjua.

Tammisiltalainen
11 päivää sitten

Kallas ja muut Baltian maat haluavat sitä ja tätä. Laittaisivat rahaa omaan puolustukseen, sen sijaan että vinkuvat NATO-mailta lisää tukea. Omia maa- ja ilmavoimia heillä ei oikeastaan ole ja merivoimatkin koostuvat naapureilta saaduista tai halvalla poistossa olleista romuista. Täysimittaisessa ydinsodassa ei ole väliä onko Tallinnassa, Lontoossa tai Washingtonissa. Lähipäivinä/viikkoina nähdään mitä ikävyyksiä Venäjä keksii Liettualle, joka alkoi noudattaa EU:n pakotteita Kaliningradin (Königsberg ennen 1946) kauttakulkuliikenteeseen. Siinäkin taas yksi kummastuksen aihe, Kaliningradin huolto kun onnistuu ilmateitse (ref. Berliinin saarto 1948-49) sekä meriteitse. Konventionaalisessa sodassa Suomella ei ole huolta muutamaan vuoteen, Ukrainan sota on syönyt Venäjän armeijan yllättävänkin pienet käyttökelpoiset resurssit olemattomiin… Lue lisää »