Vuoden salolainen teko -finalistit julkistettiin iltatorilla – katso lista loppukilpailijoista

0
Vuoden salolainen teko -finalisteja olivat julkistamassa Salon Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Anssi Ketonen ja kilpailun projektipäällikkö Venla Elovaara sekä Salon nuorisovaltuuston Mikael Kalintiv ja Aku Järvinen. Kuva: SSS/Julian Rauhaniemi

Positiivisin salolainen -palkinto jaettiin Salon suvessa yhteensä 18 kertaa. Nyt tuo perinteeksi muodostunut huomionosoitus kokee muodonmuutoksen: enää ei palkita yksittäistä ihmistä vaan paikallisen yhteisön, seuran tai muun kollektiivin suorittama teko.

Kilpailun pääkonsepti on edelleen sama. Kenellä tahansa oli huhti-toukokuun ajan mahdollisuus ilmiantaa taho, joka on suorittanut jonkinlaisen yleishyödyttävän teon Suur-Salon alueella. Mainittakoon, että myös yksittäistä henkilöä oli edelleen mahdollisuus suositella.

Valitsijaraati sai pöydälleen 55 ilmiantoa, joista karsittiin finaalikymmenikkö. Kilpailua organisoivan Salon Nuorkauppakamarin projektipäällikkö Venla Elovaara toteaa, että kärkikymmenikköön valittiin jokunen läpihuutoteko, mutta osaa pohdittiin tiiviimmin.

– Muutamaa tekoa ilmiannettiin useita kertoja, joten ne ansaitsivat ilman muuta finaalipaikan.

– Muut valinnat tehtiin vakaasti kriteeristöämme punniten. Ilmiantojen määrän lisäksi vaakakupissa painoivat paikallisuus ja työ yhteisöllisyyden eteen. Otimme huomioon myös sen, ettei teon tarvinnut vaatia valtavaa resurssimäärää, Elovaara valottaa.

Hän muistuttaa, että vaikka nyt palkitaan tekoja, on niiden takana aina ihmisiä.

– Pyrimme tietoisesti eroon henkilöimisestä. Uudistuksen kautta saimme huomata, mitä kaikkea siistiä Salossa tapahtuu.

– On otettava huomioon myös se seikka, etteivät kaikki halua tehdä itsestään suurta numeroa. Heitä entinen titteli ei palvellut, Elovaara pohtii.

Elokuussa iltatorilla palkittava teko on suoritettu tai pantu alulle viime vuonna.

– Tämä menee vähän niin kuin Oscareita jaettaessa, eli edellisen vuoden tapahtumia palkitaan, Elovaara kertoi huhtikuussa (SSS 20.4.).

”Pyrimme tietoisesti eroon henkilöimisestä. Uudistuksen kautta saimme huomata, mitä kaikkea siistiä Salossa tapahtuu.”

Vuoden salolaisen teon finaaliäänestys on käynnissä heinäkuun ajan. Äänestyslomake aukeaa Salon Nuorkauppakamarin nettisivuille osoitteeseen www.jcsalo.fi. Fyysinen äänestyspiste sijaitsee torin R-kioskilla.

Palkittava teko määräytyy puhtaasti yleisöäänten perusteella. Finaalikymmenikön valinneessa raadissa oli edustusta Salon Nuorkauppakamarista, Salon nuorisovaltuustosta, Salon Seudun Sanomista ja Salonjokilaaksosta. Lisäksi raatiin kuului viime vuonna Positiivisimmaksi salolaiseksi äänestetty JJ’s BBQ:n ravintoloitsija Jari-Jukka Kallunki.

Kilpailun voittaja julkistetaan iltatorilla 4. elokuuta.

Vuoden salolainen teko -finalistit

Ehdokasnumerointi alkaa numerosta 2. Valintaperustelut löytyvät Salon Nuorkauppakamarin nettisivuilta osoitteesta www.jcsalo.fi/salolainen-teko-2022/

2 Rannikon Puutarhan Kurpitsaviikot

Kurpitsaviikoista on kehittynyt yksi Salon seudun suurimmista tapahtumista kävijämäärillä mitattuna. Kuva viime vuoden tapahtumasta. SSS-arkisto

3 Viitankruunun merellisen luontoalueen rakentaminen ja kehittäminen

SG-Rakentajien Heikki Toots (vas.) ja Taaniel Torpats rakentavat Viitannummen ulkoilupolulle mittatilauspuusiltaa. Kuva viime syyskuulta. SSS-arkisto/Minna Määttänen

4 Gutsy Go -yhteisömenetelmän vierailu Moision koulussa

Gutsy Go ry:n koulutussuunnittelija Heini Salopelto (vas.) ja tapahtumatuottaja Johanna Vanttaja toimivat nuorten ohjaajina viikon ajan lokakuussa. Kuva: SSS-arkisto/Tommi Loimovuori

5 Muurlan tienvarsisiivoukset

Ari Aalto on Muurlan tienvarsitalkoiden ideoija. Kuva: SSS-arkisto

6 Salon Power Cup -lentopallotapahtuma

Junioreiden lentopalloturnaus Power Cup pelattiin Salossa heinä-elokuun vaihteessa. Kuva: SSS-arkisto

7 Made in Finland -televisiosarjan tuotanto Salossa

Made in Finland -sarjaa kuvattiin Salossa kesällä 2021. Näyttelijät Kristo Salminen (vas.) ja Sampo Sarkola harjoittelivat kopteriin nousua lentäjä Dick Lindholmin ja ohjaaja Maarit Lallin opastuksella. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

8 Ihme ja Kumma

Ihme ja Kumma tunnetaan toiminnastaan erityisnuorten hyväksi. Kuvassa yhdistyksen Armi Julkunen ja Jorma Nurminen. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen.

9 Taiteiden Yä -kulttuuritapahtuma

Taiteiden Yätä viime vuonna. Kuva: SSS-arkisto

10 Salon iltatoriperinteen jatkaminen

Suvi Teräsniska konsertoi Salon iltatorilla viime suvena. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

11 Tukena Paulinpuisto -hanke

Paulinpuisto sijaitsee Turuntien varressa. Kompleksi tarjoaa tukiasuntoja kehitysvammaisille. Kuva: SSS-arkisto