Pusikoituneet polut ja hävinneet kyltit ovat nyt mennyttä, kun Vuohensaaren luontopolut on laitettu kesäksi uuteen uskoon. Vanhan puolitoista kilometriä pitkän polun osista on muodostettu kolme uutta reittiä. Reiteille on rakennettu uusi viitoitus, opastetaulut sekä QR-koodeilla toimivat rastipisteet. Koodeja puhelimella skannaamalla saa tietoa Vuohensaaren luonnosta ja historiasta.

Uudistuksen taustalla on 15-vuotias Henri Hanhimäki, jolle retkeilyreittien opasteet ovat suuri intohimo. Hanhimäki päätyi Salon kaupungin liikuntapalveluihin TET-harjoitteluun viime syksynä kerrottuaan opasteosaamisestaan. Tänä kesänä hän pääsi jatkamaan samaa työtä kesätöiden merkeissä. Ahkeraa retkeilijää kiinnostaa kylteissä erityisesti niiden visuaalisuus.

– Retkeilen itse paljon. Tällä hetkellä on 23 kansallispuistoa 41:stä kierretty. Niistä paikoista olen ottanut oppia, ja havaintoja yhdistelemällä olen löytänyt hyvän polkukokonaisuuden tännekin, Hautamäki selittää.

Vinoneliöopasteet pitävät retkeilijän oikealla reitillä. Henri Hanhimäen suunnittelema uusi Kipparin polku on merkitty sinisin merkein ja muut polut oranssein merkein. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Saaren keskellä kiertää nyt 900 metriä pitkä Kreivin kierrokseksi nimetty reitti. Leirintäalueen kohdalta etelään haarautuu taasen 300 metriä pitkä Torpparin taival, joka on helppokulkuisin. Se soveltuu jopa lastenrattaille. Sekä Kreivin kierros että Torpparin taival ovat aikaisemmin olleet osa Vuohensaaren vanhaa luontopolkua.

Polut ovat saaneet ihmisteemaiset nimensä saaren historiasta ja ympäristöstä: sana ”kreivi” tulee Vuohensaaren alkuperäisestä nimestä Wiurilan kreivin kansanpuisto ja ”torppari” polun varrella sijaitsevasta Ahtelan torpasta.

Täysin uusi reitti sen sijaan on 300 metriä pitkä merellinen Kipparin polku. Se kulkee luonnonsuojelualueen metsän syövereissä kohti saaren pohjoisosassa olevaa Itäsatamaa. Polun paikalla on alun perin ollut luonnollisesti muodostunut kävelyura, joka on nyt virallisesti viitoitettu. Kipparin polkua pitkin pääsee kätevästi jopa Halikonlahden esteettömälle polulle.

Projektia avustaneet Sini Lundgrén ja Terhi Sinnelä ihailevat lopputulosta. Rastipisteiden QR-koodit johtavat verkkosivulle, jossa voi lukea lähiympäristön maastosta sekä Vuohensaaren historiasta. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Retkeilyreittien suunnittelu on Hanhimäelle tuttu juttu. Hän on aikaisemmin tuottanut Kauhavalle isovanhempiensa hoitamalle leirintäalueelle noin 10 kilometriä pitkän retkeilyreitistön, josta hän on ammentanut tietotaitoa Vuohensaareenkin.

– Myös toisten isovanhempien mökkitontillakin menee muutaman kilometrin mittainen itsetehty luontopolku, naurahtaa Hanhimäki.

Työ alkoi viime syksynä maastotyöllä ja ideoinnilla, ja uudet reitit saivat viitoitukset pian sen jälkeen. Nyt Hanhimäki on kesätöissä jatkanut esitteen ja opastaulujen parissa.

Muutokselle on ollut tilausta, sillä vanhan polun ikä alkoi näkyä epäselvinä reitteinä.

– Aikaisemmin parkkipaikalle tultaessa ei tiennyt edes, mistä polku lähtee, uudistusta avustanut liikuntapalveluiden tiedotussihteeri Terhi Sinnelä selittää.

Uudistuksen myötä suunnistaminen luontoreiteillä on helpottunut. Kaikki on heti näkyvissä, eikä tietoa ole piilotettu esimerkiksi vain tiettyinä aikoina aukioleviin rakennuksiin.

Yksi Henri Hanhimäen suosikkipaikoista Vuohensaaressa ovat Itäsataman näköalakalliot. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Sinnelä ja Salon kaupungin kulttuurituottaja Sini Lundgrén kehuvat lopputulosta vuolaasti.

– Henriltä olemme saaneet suorastaan hämmästyttävää asiantuntemusta, kun miettii kuinka nuori ihminen on kyseessä. Hän on todella ammattitaitoisesti uudistanut polkua, ja Terhin kanssa olemme lähinnä avustaneet sekä byrokratiapuolta selvittäneet, Lundgrén ihailee.

Polkua hallinnoi kaupungin ympäristötoimi, joka on ollut keskeisesti mukana uudistuksessa. Byrokratiaa on riittänyt, sillä uusi Kipparin polku vaati myös ely-keskuksen luvan.

– Alue on ympäristönsuojelun kohde, joten emme voi omin päin lähteä uusimaan esimerkiksi QR-koodeja. Kaikkeen pitää kysyä lupa. Yhteistyötahot ovat kuitenkin olleet myötämielisiä, Sinnelä avaa.

QR-koodirasteja on tasaisesti kaikilla poluilla. Reitin viitoituksen pystyttivät nuorisopalveluiden retkeilypajalaiset. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Uudet luontopolut ovat vaatineet yhteistyötä yli yksikkörajojen, jotta lopputuloksesta tuli Hanhimäen suunnitelmien mukainen. Aina ei ole päivänselvää, minkä organisaation vastuulle mikin alue kuuluu. Vaikka Hanhimäki suunnitteli polkujen reitityksen ja nimet sekä ulkoasun ja sisällön opasteisiin, rakennusapuna ovat olleet myös kaupungin järjestämät nuorten retkeily- ja mediapajat.

Uusien luontopolkujen tarkoituksena on QR-koodisisältöineen tarjota koettavaa mahdollisimman monelle luonnon ja historian ystävälle.

– Erityisen ilahtunut olen, kuinka alueen kulttuuriperintöä ja -historiaa on nyt nostettu esille polkujen opasteksteissä, vaikka pelkkä luontotietokin on hyvin arvokasta, Lundgrén sanoo.

Hanhimäen suunnittelema kartta löytyy saaren opastetauluilta sekä retkeilyesitteestä. Kuva: Henri Hanhimäki
– Onhan tätä valmista polkua hieno katsella, Hanhimäki tiivistää. Kuva: SSS/Santeri Iltanen