Yhdysvalloissa naisilla ei ole enää liittovaltion tasolla perustuslaillista aborttioikeutta, linjasi korkein oikeus – Biden: Päätös on traaginen virhe

0

Yhdysvaltain korkein oikeus päätti perjantaina, ettei naisilla ole enää liittovaltion tasolla perustuslaillista aborttioikeutta.
Jatkossa aborttioikeudesta päättävät osavaltiot, ellei kongressi vaikuta asiaan. Lähes puolet osavaltioista on jo hyväksynyt tai aikoo hyväksyä aborttikieltoa koskevan lain ja jotkut muut osavaltiot ovat hyväksyneet tiukkoja aborttioikeutta rajoittavia säädöksiä, kertoo uutiskanava CNN.
Yhdysvaltain presidentti, demokraattien Joe Biden luonnehti korkeimman oikeuden päätöstä traagiseksi virheeksi ja surulliseksi päiväksi maalle ja oikeudelle.
– Oikeus on tehnyt sellaista, mitä se ei ole koskaan aiemmin tehnyt. Se nimenomaan kumosi perustuslaillisen oikeuden, joka on niin perustavanlaatuinen niin monille amerikkalaisille, Biden sanoi.
Hänen mukaansa päätöksen jälkeen naisten terveys ja elämä ovat nyt vaarassa.

Aborttioikeutta ei ole saatu kirjattua liittovaltion lakiin

Yhdysvalloissa aborttioikeus on liittovaltion tasolla perustunut vuosikymmeniä korkeimman oikeuden vuoden 1973 Roe vastaan Wade -päätökseen. Vuoden 1992 Planned Parenthood vastaan Casey -päätös puolestaan takasi naiselle oikeuden aborttiin vielä raskausviikolla 22-24.
Yhdysvalloissa aborttioikeutta ei ole vuosien saatossa saatu kirjattua liittovaltion lakiin, vaikka aborttioikeutta kannattavilla demokraateilla on monesti ollut hallussaan sekä Valkoinen talo että maan kongressi.
– Perustuslaki ei myönnä aborttioikeutta. Roe ja Casey -päätökset on kumottu. Aborttioikeuden säänteleminen on palautettu kansalle ja heidän valitsemilleen edustajille, linjasi korkeimman oikeuden enemmistö.
Enemmistön mielipidettä edustanut konservatiivituomari Samuel Alito sanoi, että ”abortti on syvällinen moraalinen asia, josta amerikkalaisilla on jyrkästi vastakkaisia näkemyksiä”.
– Perustuslaki ei estä jokaisen osavaltion kansalaisia sääntelemästä tai kieltämästä aborttia, hän lisäsi.
Korkeimman oikeuden yhdeksästä tuomarista ennakkopäätösten kumoamista kannatti viisi konservatiivia.

Obama: Päätös hyökkää keskeisiä vapauksia vastaan

Korkeimman oikeuden päätös edustaa eri näkemystä kuin kansainvälinen trendi, jossa aborttilakeja ollaan lieventämässä. Tällaisia maita ovat muun muassa Irlanti, Argentiina, Meksiko ja Kolumbia, joissa katolisella kirkolla on yhä huomattavaa vaikutusvaltaa.
Yhdysvaltain entinen demokraattipresidentti Barack Obama teilasi korkeimman oikeuden päätöksen ja luonnehti sitä hyökkäykseksi keskeisiä vapauksia vastaan.
– Tänään korkein oikeus ei vain peruuttanut lähes 50 vuotta vanhaa ennakkotapausta, vaan siirsi yksilön henkilökohtaisimman mahdollisen päätöksen poliitikkojen ja ideologien oikkujen kohteeksi, Obama tviittasi.
Edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosi luonnehti Twitterissä oikeuden päätöstä pöyristyttäväksi ja sydäntä raastavaksi.
– Mutta älä tee virhettä: Naisten ja kaikkien amerikkalaisten oikeudet ovat äänestyslipussa (välivaaleissa) marraskuussa, Pelosi sanoi.
Kolme länsirannikon liberaalia osavaltiota, Kalifornia, Oregon ja Washington, lupasivat puolustaa aborttioikeutta.

Yhdet itkivät ilosta, toiset surusta

Satoja ihmisiä oli perjantaina kokoontunut aidatun korkeimman oikeuden rakennuksen ulkopuolelle. Jotkut itkivät ilosta, jotkut surusta.
– On vaikea kuvitella elävänsä maassa, joka ei kunnioita naisia ihmisinä eikä heidän oikeuttaan määrätä kehostaan, sanoi 49-vuotias kahden tyttären äiti Jennifer Lockwood-Shabat.
Sen sijaan 21-vuotias Gwen Charles riemuitsi.
– Tämä on päivä, jota olemme odottaneet, hän sanoi AFP:lle.
Yhdysvaltain johtava seksuaaliterveyden puolestapuhuja Planned Parenthood -järjestö sanoi korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen, ettei se lakkaa koskaan taistelemasta apua tarvitsevien puolesta.
Twitterissä järjestö sanoi, että ihmiset saattavat tuntea juuri nyt vihaa ja hämmennystä, ja että kaikki tunteet ovat sallittuja.
– Me olemme täällä teidän kanssanne emmekä koskaan lakkaa taistelemasta teidän puolestanne, järjestö tviittasi.
Yhdysvaltalaisten mielipiteet abortin suhteen ovat suhteellisen jakautuneet. Pew-tutkimuslaitoksen kyselytutkimuksen mukaan yli 60 prosenttia yhdysvaltalaisista kannattaa abortin laillisuutta kaikissa tai useimmissa tapauksissa.
Kanta vaihtelee kuitenkin merkittävästi puoluekannan mukaan. Demokraateista abortin laillisuutta kannatta kaikissa tai useimmissa tapauksissa 80 prosenttia, ja republikaaneista vain 35 prosenttia.
Vuonna 2020 Yhdysvalloissa tehtiin yli 930 000 aborttia. Lähes puolet aborttia hakevista naisista elää köyhyysrajan alapuolella.

Aborttia haluava voi joutua matkustamaan toiseen osavaltioon

Korkeimman oikeuden päätös oli voitto uskonnolliselle oikeistolle. Sen sinetöivät Yhdysvaltain edellisen presidentin, republikaanien Donald Trumpin valtakaudellaan nimittämät kolme tuomaria: Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh ja Amy Coney Barrett.
New York Times on arvioinut, että korkeimman oikeuden uuden päätöksen myötä aborttioikeus voi kuluvan vuoden aikana kadota kokonaan tai rajoittua tiukasti jopa 28 osavaltiossa.
Roe vastaan Waden kaatuminen tarkoitta, että 36 miljoonaa lisääntymisikäistä naista elää osavaltioissa, joissa ei ole aborttipalveluita, sanoi aborttioikeuksia Yhdysvalloissa edistävän Guttmacher-tutkimuslaitoksen asiantuntija Elizabeth Nash STT:lle toukokuussa.
Konservatiivisessa osavaltiossa asuvan, raskaudenkeskeytystä tarvitsevan naisen pitäisi siis jatkossa vähintäänkin matkustaa toiseen osavaltioon toimenpidettä varten.

Aborttipäätös jakoi myös kommentit

Puolesta:
– Ex-presidentti Donald Trump: Päätöksen teki Jumala.
– Ex-varapresidentti Mike Pence: Nyt Roe vastaan Wade on sysätty historian romukoppaan.

Vastaan:
– USA:n Amnesty International: Abortti on ihmisoikeus. Jokaiselle. Kaikkialla. Emme koskaan lakkaa taistelemasta.
– Kanadan pääministeri Justin Trudeau: Yhdysvalloista tulevat uutiset ovat kauhistuttavia. Ajatukseni ovat niiden miljoonien amerikkalaisten naisten luona, jotka ovat nyt menettämässä laillisen oikeutensa aborttiin.
– Britannian pääministeri Boris Johnson: Pidän sitä suurena askeleena taaksepäin.
– YK:n ihmisoikeusvaltuutettu MichelleBachelet: Se on suuri isku naisten oikeuksia ja sukupuolten tasa-arvoa vastaan.
– Ranskan presidentti Emmanuel Macron: Ilmaisen solidaarisuuteni naisille, joiden vapauden Yhdysvaltain korkein oikeus on tänään asettanut kyseenalaiseksi.

—–
Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

https://edition.cnn.com/2022/06/24/politics/dobbs-mississippi-supreme-court-abortion-roe-wade/index.html
https://twitter.com/barackobama
https://twitter.com/speakerpelosi
https://twitter.com/ppfa
https://www.nytimes.com/interactive/2022/us/abortion-bans-restrictons-roe-v-wade.html

Eeva Nikkilä-Kiipula, Arttu Mäkelä

STT

Kuvat: