Yksittäisten kotitalouksien puunpoltto voi heikentää huomattavasti lähialueen ilmanlaatua – Juhannussaunaa lämmittäessä kannattaa ottaa huomioon muun muassa polttopuiden puhtaus

3

Yksittäiset kotitaloudet voivat heikentää oman alueensa ilmanlaatua polttamalla puuta tehottomasti, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta tutkimuksesta.
THL selvitti ilman epäpuhtauksien vaihtelua puun pienpolttoa suosivalla pientaloalueella Kuopiossa talvikaudella 2020-2021.
Tutkimuksen mukaan ulkoilu rauhallisella pientaloalueella voi johtaa jopa yhtä suureen ilmansaastealtistumiseen kuin kävely vilkkaasti liikennöidyn kadun varrella.
– Mittasimme, että palamisprosesseissa ilmaan vapautuvan mustan hiilen pitoisuus oli tutkimusalueella lauantai-iltana jopa 5 mikrogrammaa kuutiometrissä ilmaa. Se on paljon, kun tiedetään, että vuonna 2020 Helsingissä Mannerheimintien ilmanlaatuaseman suurin mustan hiilen tuntipitoisuus oli 7 mikrogrammaa kuutiometrissä ilmaa, kertoo THL:n erikoistutkija Tarja Yli-Tuomi tiedotteessa.

Puunpoltto aiheuttaa päästöjä ja terveyshaittoja kaikkina vuodenaikoina

Vaikka tutkimus on toteutettu talviaikaan, aiheuttaa puun polttaminen päästöjä myös muina vuodenaikoina, erityisesti tiheästi asutuilla seuduilla ja tyynellä säällä.
– Haittojen minimoimiseksi erityistä huomiota kannattaa kiinnittää omiin polttotapoihin puukiuasta lämmittäessä, sillä juuri kiukaiden päästöt kasvavat helposti suuriksi, Yli-Tuomi kertoo.
Esimerkiksi juhannussaunaa lämmittäessä voi puunpolton haitallisia hiukkasia vähentää muun muassa varmistamalla, että tulisija ja poltettava puu ovat kuivia ja puhtaita. Hiukkasia voi vähentää myös jättämällä kolmasosa tulipesän korkeudesta tyhjäksi, varmistamalla riittävän korvausilman tulo huoneeseen sekä lisäämällä puita vasta, kun entiset ovat palaneet lähes hiillokselle. Lisäksi tulisijaa tulee käyttää valmistajan ohjeiden mukaisesti ja nuohota tulisija säännöllisesti.
Yli-Tuomen mukaan kiukaiden rakenne on melko yksinkertainen, ja alhaisen hyötysuhteen takia polttopuuta kuluu paljon saatavaan hyötyyn verrattuna.
– Puhtaamman polttotavan opetteleminen kannattaa myös taloudellisesti, sillä päästöt ovat hukattua energiaa, Yli-Tuomi sanoo.

Hiukkasille altistuminen voi aiheuttaa terveysongelmia

Puunpoltosta syntyville hiukkasille altistuminen voi aiheuttaa ärsytysoireita ja lieviä hengityselinoireita, kuten kurkun ja silmien kutinaa, nuhaa ja yskää.
Pitkäaikainen, useita vuosia tai vuosikymmeniä kestävä altistuminen kasvattaa riskiä sairastua kroonisiin sydän- ja hengitystiesairauksiin. Lisäksi korkeat päivittäiset pitoisuustasot on yhdistetty hengityselin- ja sydänsairauksiin liittyviin kuolemiin.

Elise Aaltonen

STT

Kuvat:

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Olli P
8 päivää sitten

Tyyppilistä näissä tutkimustulosten analyyseissä on muutamien määrättyjen sanojen käyttö mm. ”voi, mahdollisesti, ehkä, saattaa tai on yhdistetty” eli mennään linjalla saattaapi sataa tai olla satamatta.

Urpo
7 päivää sitten
Reply to  Olli P

Eipä noista raportoiduista huippupitoisuuksista tosiaan mitään voi päätellä. Minulla tulisijoissa palavat puut ovat niitä, jotka on poistettu metsästä haittaamasta muiden puiden kasvua. Hyväkuntoinen metsä siis sitoo hiiltä, tuottaa happea ja suodattaa ilmaa. Vaihtoehtona olisi antaa polttopuiden lahota ja tuottaa co2-päästöjä sekä samalla käyttää lämmöntuotantoon jotain muuta energialähdettä. Ongelmia senkin saatavuudessa viime aikojen tapahtumien johdosta tuntuu olevan, joten jatkan entiseen tapaan. Suomen pienhiukkaspitoisuuksista puolet on kaukokulkeumaa ja kotimaisista lähteistä peräisin olevista puun pienpoltto edustaa vain osaa. En siis jaksa olla huolissani puun polttamisella aiheutetuista päästöistä, vaikka säännöllisesti näyttäviä otsikoita aiheesta revitäänkin. Osa niistä perustuu todennäköisesti johonkin muuhun kuin huoleen ilmansaasteista ja… Lue lisää »

Allan
7 päivää sitten
Reply to  Urpo

Onko osoittaa, että Raahen seudulla olisi huomattavasti muuta maata korkeammat keuhkosyöpäluvut?

Raahen seudulla on metalliteollisuudesta johtuvat päästöt ilmassa huomattavasti muuta maata korkeammat.