Euroopan pörssit avautuivat plussalle – Neste rymisteli hirmutuloksen jälkeen jyrkkään nousuun

0

Pörssit ovat avautuneet nousuun myös Euroopassa, seuraten Yhdysvaltojen ja Aasian markkinoita. Kurssinousua vauhditti odotus siitä, että Yhdysvaltain keskuspankki Fed olisi syyskuun jälkeen hölläämässä koronnostojen tahtia.
Helsingissä kurssit kipusivat vielä selvästi enemmän kuin Frankfurtissa, Pariisissa ja Lontoossa, joissa nousu oli puolen prosentin luokkaa. Helsingin yleisindeksi oli puolen päivän vaiheilla 1,6 prosentin nousussa. Veturina toimi öljy-yhtiö Neste, jonka roima tuloskasvu sinkautti osakkeen ensin yli kymmenen prosentin nousuun, joka myöhemmin tasaantui reiluun kahdeksaan prosenttiin. Myös kovia kokenut Fortum ylsi vaihteeksi reilut kaksi prosenttia plussalle.
Kurssinousu lähti edellisiltana Yhdysvalloista, kun keskuspankki Fed nosti korkoja 0,75 prosenttiyksikköä vaihteluväliin 2,25-2,5 prosenttia
Fedin pääjohtaja Jerome Powell viesti, että seuraava iso koronnosto voisi olla toistaiseksi viimeinen.
Analyytikot kuitenkin varoittivat, että ilo voi loppua lyhyeen, koska maailmantaloudessa on yhä suuria haasteita eikä inflaatio näytä hidastuvan nopeasti.
Ennusteiden mukaan Fed saattaa nostaa korkoja jopa 3,8 prosenttiin ensi vuonna taistellessaan inflaatiota vastaan. Monet pelkäävät, että korkojen nopea nousu voi syöstä Yhdysvaltojen talouden taantumaan.
Powell torjui pelkoja todeten, että taloudessa monella sektorilla menee edelleen hyvin. Seuraava suuri koronnosto voi Powellin mukaan olla perusteltu syyskuussa. Markkinoilla tämä nähtiin merkkinä siitä, että koronnostojen putki voi päättyä loppuvuotta kohti.
Wall Streetillä Dow Jones, S&P ja Nasdaq päätyivät keskiviikkona yli neljän prosentin nousuun.

Lähteenä myös AFP.

Nina Törnudd

STT

Kuvat: