Aikakoneella saippuatehtaalle

0

ASKO LEHTONEN.Ukkoseksi sitä ensin luulin, mutta kyseessä ei ollutkaan luonnon ilmiö. Bensiinin hinta se vain romahti alle kahden ja puolen euron ja Sauli Niinistön kannatus kumahti kattoon.

Ja samalla alkoi korvissa soida: hän on mies, joka tapasi Dingon luona bensiinimittarin. Juha Vainion laulussa kaupungissa käynyt isäntä nousee kotikylällään hurjaan suosioon, koska kätteli huoltoasemalla Dingon jäseniä.

Samaa voi kokeilla ensi viikonloppuna Salossa. Bensiinimittarillakin riittää näillä hinnoilla puhumista.

Vainion laulu on melkein 40 vuoden takaa. Ja minä itse, miksi sitä mietin? Se ei ole merkki harhaisen vanhuuden, vaan ajan kuva.

Yhtä kaukaa on suuri osa ensi viikonloppuna Salossa järjestettävien rytmimusiikkifestivaalien esiintyjistä. Entisten nuorten sävellahja soi livenä.

Kaksipäiväiset kekkerit tuovat kaupungin keskustaan numerojärjestyksessä Neon 2:n, Kolmannen Naisen ja Neljä Ruusua ja kaupan päälle Klamydian.

Ulkomaisia vieraitaovat pääministeri Boris Johnsonia vanhemmat brittiläiset Bonnie Tyler ja Uriah Heep.

Ei ole sattumaa, että esiintyjälistalta löytyy Aikakone.

Aikakonetta tarvitaan myös, kun selvitetään, miksi Helenankadun ja Asemakadun kulmassa oleva aukio on Farmoksen tontti.

Paikalla on aikoinaan ollut pesujauhe- ja saippuatehdas. Kun Farmos Oy:n Salon tuotantolaitoksella syttyi tulipalo, Bonnie Tyler täytti seitsemän.

Tehtaan saippuoista ja palokunnan vedestä ei kannattaisi muuten vaahdota enempää, mutta vuoden 1958 tuhoisa tapaus oli lopun alkua. Tehdas rakennettiin uudestaan, mutta lopetettiin kuitenkin muutaman vuoden päästä, kun pesuaineen valmistus siirtyi Turkuun. Siellä oli enemmän pyykkiä pestävänä.

Salon tehdas suljettiin vuonna 1963. Dingon keulakuva Pertti Neumann täytti neljä.

Entistä tehdasta käytettiin vielä kymmenkunta vuotta varastona. Vuonna 1974 rakennus paloi toisen kerran. Kaupunki osti tontin, ja Kolmannen Naisen Pauli Hanhiniemi täytti kymmenen. Saippuatehtaan raato purettiin.

Kahdeksankymmentäluvun tähdet esiintyvät seitsemänkymmentäluvulla puretun tehtaan paikalla.

Farmoksen tontille suunniteltiin 2000-luvun alussa kulttuuri- ja kongressikeskusta. Rantakivet-niminen hanke kaatui paikallispoliittisiin kulmakiviin: se maksaa, eikä siitä kuitenkaan mitään tule.

Salon kaupungin omistama iso keskustatontti on edelleen rakentamatta. Kansalaiset kiittävät. Olisi vain menetetty hyvä parkkipaikka.