Amerikkalainen kukkahattu vei voiton – Somerniemen kesätorilla vietettiin lauantaina hattupäivää jo kolmattakymmenettä kertaa

0
Tuulikki Sainio voitti torin parhaan hatun tittelin ainakin 50 vuotta vanhalla kukkahatullaan. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Epävakainen sää ei hidasta menoa Somerniemen suositulla kesätorilla. Tienvarret ovat täynnä autoja, joita tulee lisää sitä mukaa kun lähteekin. Tanssiorkesteri FOCUS & Sakke Kotilainen viihdyttää kuuntelijoita – milläs muullakaan kuin – Rauli Badding Somerjoen ikivihreillä.

Kuuntelijoiden joukossa seisovat raisiolaiset Anneli ja Lassi Laiho, jotka omistavat kesäpaikan Somerolla. Laihot käyvät kesätorilla melkein joka lauantai.

– Vihanneksia ostamme aina, Anneli Laiho kertoo.

Vaikka torilla riittää kaikenlaista ihmeteltävää, on pariskunnan torivierailulla tällä kertaa selkeä kohokohta: jokavuotinen hattukisa.

Raisiolaiset Anneli ja Lassi Laiho tulivat kesätorille seuraamaan jokavuotista hattukisaa. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Tämä on jo kolmaskymmenes kerta, kun Somerniemellä vietetään hattupäivää. Perinteeseen kuuluu, että kerran kesässä valitaan torin paras hattu.

– Nyt ei ole oikein säväyttäviä hattuja. En tiedä, ovatko ideat loppuneet kesken, Anneli Laiho tuumailee katsellessaan toriaitan edustalla poseeraavia hattupäitä.

Perinne on somerniemeläisille oikea ylpeydenaihe, kuten kirjailija Kaari Utrio avauspuheenvuorossaan toteaakin. Parhaan hatun valitsee kulloinenkin torineuvos, jonka tehtävänä on ylläpitää torihenkeä. Tänä vuonna torineuvoksena toimii Leena Veikkola, joka onkin nyt vaikean valinnan edessä.

– Yleensä torineuvos pääsee helpolla, mutta hattupäivä on vaativa päivä. Tänä vuonna hatuissa on korkea taso ja valinta on vaikea, Veikkola sanoo.

Lopulta parhaan hatun titteli menee Vihdissä asuvalle Tuulikki Sainiolle, joka käy torilla Someron-mökiltään joka viikonloppu.

– Hattu on peräisin Amerikasta. Siitä on ainakin 50 vuotta, kun kälyni kävi siellä ummikkona. Sanoin hänelle, että kukkahattu pitää tuoda. Nyt hattu on ensimmäistä kertaa julkisuudessa, Sainio kertoo.

Torineuvos Leena Veikkola (keskellä) valitsi torin parhaaksi hatuksi Tuulikki Sainion (vas. lavalla) kukkahatun. Veikkolan oikealla puolella on kirjailija Kaari Utrio. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Sadekuuro yllättää heti hattukisan päätyttyä.

– Myrskyn jälkeen on poutasää, muistuttaa Kari Tapion tuotantoon siirtynyt tanssiorkesteri, eikä suotta: pisarat ja auringonpilkahdukset vuorottelevat kuin sopimuksesta.

Kesätorin kojuissa tehdään kauppaa niin makuelämyksistä kuin maallisesta mammonastakin. Tarjolla on kaikkea kananmunista kantarelleihin ja koruista kirpputorilöytöihin.

Paikalliset viljelijät Tomi ja Pirjo Salmén ovat saapuneet vakipaikalleen jo kuudelta aamulla, kuten joka lauantai.

– Nyt on vähän rauhallisempaa, kun keli on tällainen, mutta kuumina kesälauantaina tähän ei mahdu ajamaan, ellei aikaisin tule, pariskunta kertoo.

Tuoreita varhaisperunoita tarjoavat Salménit nostavat torilla myytävät perunat aina edellispäivänä. Maailmantilanne on hieman nostanut perunoiden hintaa.

– Mutta samalla myös arvostus on noussut, Pirjo Salmén sanoo.

Asiakkaiden suosikkiperuna on Annabelle, jota paikallinen Markku Virtanenkin käy ostamassa joka lauantai.

– Täällä käy käteinen! Virtanen riemuitsee ja maksaa kahdeksan euron ostoksensa perheyrityksen nuoremmalle polvelle Casper Salménille.

Markku Virtanen (oik.) osti Casper Salménilta varhaisperunoita. Kuvassa myös yrittäjät Tomi ja Pirjo Salmén. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Alkaa olla lounasaika. Kuusivuotias Konsta Kummunsalo herkuttelee isoisänsä Tauno Kummunsalon kanssa makkaralla.

– Hyvää! Konsta kehuu suupielet ketsupissa.

Kaarinassa asuva Konsta on isänsä ja siskonsa kanssa vierailulla Somerolla asuvien isovanhempiensa luona. Kesätorilla hän pääsee käymään kerran vuodessa. Parasta torilla ovat hänen mielestään kaikki pehmolelut.

– En ole vielä saanut uutta pehmolelua, Konsta kertoo ja suuntaa seuraavaksi herneitä ostamaan.

Kaarinalainen Konsta Kummunsalo (oik.) käy isoisänsä Tauno Kummunsalon kanssa kerran vuodessa kesätorilla. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Somero–Helsinki-maantien varrella sijaitseva Somerniemen kesätori on toiminut yhtäjaksoisesti vuodesta 1987 alkaen. Tori on avoinna lauantaisin toukokuun lopulta syyskuun alkuun. Torin toimintaa pyörittää talkoovoimin Somerniemi-Seuran toritoimikunta.

Sadekuuroista huolimatta kesätorilla riitti väkeä. Kuva: SSS/Santeri Iltanen