Anteliaat kesäkurpitsat

0
Kesäkurpitsa tuottaa ahkerasti satoa.

Jos kasvimaa olisi pörssi ja kasvit osakkeita, kurpitsojen tuotto yhtä taimea kohti olisi huippuluokkaa kiloissa mitaten. Ammattilaiselta hankittujen kunnon taimien hinta kuoleutuu jo ensimmäisestä hedelmästä, joka tuskin koskaan jää ainoaksi. Myös eri kurpitsalajeissa on mukavasti valinnanvaraa. Kasvimaan osakkeita voi toki noteerata muillakin mittareilla, kuten ravintoarvolla, vitamiineilla tai energiatiheydellä.

Kesäkurpitsat tuottavat tasaisesti uusia hedelmiä sitä mukaa kun suurimmat poimitaan ruokapöytään, kunhan niillä on tarpeeksi aurinkoista tilaa, allaan kompostia ja lantaa sekä runsaasti vettä juotavakseen. Eloperäinen kate, kuten ruohosilppu, pidättää kosteutta ja toimii tasaisena lannoituksena näille syöpöille ja vesijuopoille kasveille. Taimia olisi hyvä olla vähintään kaksi pölytyksen onnistumiseksi, joskin itsepölytteisiä lajikkeitakin on olemassa.

Kesäkurpitsan kokkaamisessa vain mielikuvitus on rajana. Siitä syntyy keitto, pata, wokki, paistos tai kuorrutettu vene. Sitä voi lisätä lähes kaikkiin ruokiin, raastaa, pilkkoa, viipaloida tai juustohöylätä pitkiksi nauhoiksi. Lisää ideoita voi katsella nettiresepteistä jopa videoiden muodossa. Myös kauniin keltaiset kukat ovat syötäviä.

Talvikurpitsan kukka on pölyttynyt ja kasvattaa hedelmää.

Vietän siis paraikaa ikiomia kesäkurpitsaviikkoja. Satokauden ollessa huipussaan syntyy ylituotantoa, mikä on vain hyvä asia. Keitän ylimääräiset kurpitsat palasteltuina vähässä vedessä pehmeiksi, soseutan keitoksen sauvasekoittimella ja pakastan tyhjiin maitotölkkeihin. Korkillinen malli on tässä aivan yliveto. Litran tölkillisestä taikoo talvi-iltoina nopean kasvis- tai muun keiton, kun sekaan lisätään muita aineksia sen mukaan, mitä kaapissa kulloinkin sattuu olemaan.

Talvikurpitsa kypsyy syyskuussa, jolloin alkaa uusi kurpitsaviikko. Monet tekevät pikkelssiä, mutta oranssinkeltaisesta kurpitsasta voi tehdä paljon muutakin, esimerkiksi piirakkaa tai hilloa sekä tietysti keittoa siinä missä kesäkurpitsastakin. Kun pakastettavan kurpitsa-aineksen keittää pelkkään veteen, voi myöhemmin vapaasti valita valmistaako siitä makeaa vai suolaista tarjottavaa.

Spagettikurpitsa kuuluu kolmantena lajina ryytimaani kesäherkkuihin. Sen valmistus on yksinkertaista: kurpitsa halkaistaan, siemenet koverretaan pois ja näin syntynyt potero täytetään jollakin suunmukaisella muhennoksella, tomaattiviipaleilla ja juustoraasteella peitellen. Komeus kypsennetään kohtuullisessa uuninlämmössä kunnes kurpitsa pehmenee.

Nimensä spagettikurpitsa on saanut siitä, että kypsänä kurpitsaliha tarttuu haarukkaan spagettia tai nuudelia muistuttaen. Annos nautitaan siis suoraan kuoren puolikkaasta haarukkaa pyöritellen, suunnilleen spagetin tapaan.