Armand Duplantis järjesti yleisurheilun MM-kisoille täydellisen loppuhuipennuksen Hayward Fieldin kentällä Eugenessa. Maailman paras yleisurheilija ylitti kisojen viimeisellä urheilusuorituksella seiväshypyn maailmanennätyksen 621 ja sai juhlatunnelmiin virittyneeltä yleisöltä järisyttävät suosionosoitukset.
Yleisö sai, mitä odotti. Yhdysvallat oli juuri voittanut molemmat pitkät viestit näytöstyyliin, ja Duplantis ylitti viestien välissä ME-korkeuteen nostetun riman toisella yrityksellään viestien päätyttyä.
– Upeeta, eipä voi valittaa mistään, Duplantis kommentoi päivää.
– Ennen kilpailua en juuri ajatellut ennätystä. Tavallisesti se pyörii jossain takaraivossa, mutta tänään keskityin vain hallitsemaan stadionin pyörivää tuulta, koska minä todella halusin tämän mestaruuden. Tätä minulta puuttunutta mitalia olen kaivannut.
Menestyksestään hän kiitteli vanhempiaan.
Luotu hyppääjäksi
Duplantis, 22, on häikäissyt lajipiirit juoksuvauhdillaan ja hyppytekniikallaan. Hän on toisen polven urheilija, jota valmentavat 580 seivästä hypännyt isä Greg ja ruotsalainen äiti Helena, joka kilpaili 7-ottelussa. ”Mondon” ensimmäinen esikuva oli isoveli Andreas.
– Minusta on aina tuntunut, että minut on luotu seiväshyppääjäksi, Duplantis kertoi Kansainvälisen yleisurheiluliiton viime vuonna julkaisemassa haastattelussa.
Ensimmäiset hyppynsä Duplantis ponnisti kotipihalla kolmevuotiaana. Ensimmäiseksi ennätykseksi on noteerattu 167, jonka hän ylitti kuusivuotiaana.
– Seiväshyppy tuntui heti verrattomalta lajilta ja se oli todella kivaa, Duplantis jatkoi WA:n nettisivuilla.
Samassa haastattelussa Duplantis muisteli, miten hän 17-vuotiaasta halusi aina kilpailla maailman parhaita vastaan. Tappiot koulivat hänestä vähitellen voittajan.
Doha kirpaisi
Nykyiseen kovuuteen Duplantis karaistui Dohan 2019 MM-kisoissa. Hän oli voittajasuosikki edelliskesänä saavuttamansa Euroopan mestaruuden ansiosta, mutta Yhdysvaltain Sam Kendricks jätti hänet hopealle.
Tappio sai Duplantiksen kehittämään itseään ja hyppyään yhä huolellisemmin.
– En usko, että olisin kyennyt näihin ennätyksiin ilman Dohan tappiota, Duplantis sanoi, kun hän oli hypännyt maailmanennätykset 617 ja 618 helmikuun 2022 hallikisoissa.
Kunnianhimonsa Duplantis paljasti myös STT:n haastattelussa Tokion olympialaisten jälkeen viime elokuussa.
– Keskityn vuosittain nimenomaan arvokisoihin ja haluan saavuttaa niissä jotain ikimuistettavaa. Tavoitteeni on kilpailla aivan omassa sarjassani, Duplantis paljasti.
– Tiedän pystyväni siihen, jos haen kaikessa rajojani, pysyn terveenä ja hyppään kykyjeni mukaan.
Samalla kävi ilmi, ettei hän aio asettaa mitään rajoja itselleen.
– En ajattele, että voisin joskus hypätä vaikkapa 638. Haluan hypätä superkorkealta, Duplantis selitti.
Tupla toteutui
Duplantis on kehittynyt urheilussa tasolle, johon ympäristön on vaikea sopeutua. Kisoissa ei ole oikein järkeä, kun kilpailun rakenne pakottaa hänet aloittamaan hypyt, jotka ovat hänen käyttämille seipäille liian matalia.
Eugenen MM-finaalissa hän ylitti korkeudet 570, 587 ja 600 kymmenien senttien erolla. Stadionin mittalaitteiden mukaan hän ylitti ME-korkeudenkin kahdeksan sentin marginaalilla.
Duplantiksen maailmaan eivät nähneet esimerkiksi ruotsalaistoimittajat, jotka kysyivät häneltä alkuvuodesta päätavoitetta, ME vai MM-kulta.
– Minusta tuntuu, että voin saavuttaa ne molemmat. Ehkä jopa samassa kilpailussa, Duplantis ennusti Eugenen tuloksen.
STT
Kuvat: