Aurinkoenergiaa asuntoihin

0
Suurin osa hankkii omaan kulutukseensa sopivan aurinkovoimalan, ja tavoitteena on pienentää sähkölaskua.

Suomessa on jo yli 40 000 aurinkosähköä tuottavaa kotitaloutta. Aurinkosähköbuumista puhuminen ei ole liioiteltua.

Oman voimalan merkitys on suurempi yksittäiselle kuluttajalle kuin koko energian tuotannolle. Viime vuonna aurinkosähkön tuotanto vastasi Suomen sähkön kokonaistuotannosta vajaata puolta prosenttia. Energian hinnan raju nousu ja energiaomavaraisuuden korostuminen kasvattavat varmasti aurinkosähkön osuutta.

Salossa on alkamassa pilottihanke, jossa selvitetään, millaisia säästöjä aurinkosähköön siirtyminen tuottaisi taloyhtiölle. Salo Solar Oy:stä kerrotaan, että Kanta-Salon alueella sijaitsevassa yhtiöön tehtävät asennukset voivat kuitenkin siirtyä ensi kevääseen (SSS 12.7.).

Hanke on joka tapauksessa mielenkiintoinen. Tähän asti pieniä aurinkovoimaloita on asennettu lähinnä omakotitaloihin ja kesämökeille.

Hallitus otti heinäkuussa kantaa EU:n komission ehdotukseen, miten aurinkoenergian käyttöä edistetään osana rakennusten energiatehokkuusdirektiiviä. Hallitus muun muassa kannattaa ajatusta, että uusissa julkisissa ja kaupallisissa rakennuksissa otetaan käyttöön aurinkoenergiajärjestelmiä.

Asuinrakennusten järjestelmiä hallitus on sitä mieltä, että niistä ei pidä säätää yksityiskohtaisesti, kuten esimerkiksi, onko rakennukseen asennettava aurinkosähkö- vai aurinkolämpöjärjestelmä. Asuinrakennuksissa on myös otettava huomioon ilmasto-olosuhteet ja aurinkoenergian soveltuminen kansalliseen energiajärjestelmään.

Euroopan komission ehdotus vaikuttaa toteutuessaan myös uudisrakennusten sijoitteluun. Talot pitäisi rakentaa niin, että aurinkoenergian tuotanto on mahdollista joko heti rakennuksen valmistuttua tai myöhemmin.

Aurinkoenergian käyttöpaikoista kolmasosa, yli 14 000, on Carunan verkkoalueella. Eniten niitä on Espoossa, Lohjalla ja Salossa. Carunan mukaan suurin osa hankkii omaan kulutukseensa sopivan aurinkovoimalan, ja tavoitteena on pienentää sähkölaskua.

LUT-yliopiston selvityksen mukaan omakotiasujan kannattaisi kuitenkin mitoittaa paneelinsa niin, että ne tuottavat sähköä yli tarpeen. Kiinteistön omassa käytössä aurinkosähkö on ollut kannattavaa aiemminkin, mutta nykyisillä sähkön hinnoilla myös sen myynti on tuottoisaa.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments