Biojätteen erilliskeräys laajenee heinäkuun alusta – LSJH arvioi biojätteen määrän kasvavan lähivuosina 50 prosentilla viime vuoden tasoon nähden

17
Uusi jätelaki astui voimaan heinäkuussa 2021. Tarvittavia muutoksia tehdään ja on tehty siirtymäajan puitteissa. Kuvituskuva. SSS-arkisto

Biojätteenkeräys laajenee Lounais-Suomen jätehuollon (LSJH) alueella uuden jätelain mukaisesti perjantaina 1. heinäkuuta.

Uudistetun jätelain velvoittamana taajamissa sijaitsevilla, viiden tai useamman huoneiston asuinkiinteistöillä tulee olla pihassa joko biojäteastia tai biojätekompostori.

Uuden jätelain mukainen biojätteen keräys alkaa yhtäältä 1. heinäkuuta. Tästä johtuen biojäteastian tai -kompostorin olisi syytä olla paikallaan jo nyt.

– Erilliskerätyn biojätteen määrän arvioidaan kasvavan lähivuosina jopa 50 prosenttia vuoden 2021 tasosta, LSJH:n palveluasiantuntija Markus Saarinen kertoo tiedotteessa.

Niiden kuntien osalta, joissa on kunnan kilpailuttama jätteenkuljetus, LSJH on käynyt asian läpi taloyhtiöisännöitsijöiden kanssa. Biojäteastioita on koottu urakalla, ja ne on toimitettu pihoille viikon 26 aikana.

Salonseutulaista kunnista edellä mainittuihin kuuluu Kemiönsaari.

Alueilla, joissa kiinteistön haltija vastaa kuljetuksen järjestämisestä, kannattaa varmistaa, että biojäteastia on tilattu pihalle kuluvan viikon aikana.

– Jos astiaa ei näy, asiasta voi olla yhteydessä isännöitsijään tai huoltoyhtiöön, Saarinen vinkkaa.

Biojätteen erilliskeräysvelvoitteen vaihtoehtona on kompostointi. Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnalle lankeaa uusi kompostointirekisterin pitämistä koskeva velvollisuus ensi vuoden alusta alkaen. Rekisterin käyttöönotto tarkoittaa käytännössä sitä, että kotikompostoinnista on ilmoitettava paikalliselle jätehuoltoviranomaiselle. Säädös koskee myös vapaa-ajan asuntoja.

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta tiedottaa rekisteristä ja siihen ilmoittautumisesta myöhemmin.

17 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
hengitysilmakin maksaa kohta?
5 kuukautta sitten

Biojätteen määrä tulee kasvamaan, koska ihmiset pakotetaan kierrättämään biojäte ja maksamaan siitä. Sitä ei kysytä, haluaako joku, se on pakko.
Ihmetellä täytyy, että mihin ollaan menossa, kun pakotteita lyödään kohta niin paljon, että hädin tuskin on varaa elää.

Tällä mennään
5 kuukautta sitten

Toinen vaihtoehto on yhä suuremmat kaatopaikat ja niissä syntyvä metaanikaasu. Joku nekin maksaa.

Epäilijä
5 kuukautta sitten

Mitäs se autojen biokaasu on?

Marko
5 kuukautta sitten

Suomessa on aina kierrätetty, paitsi sitten viimeiset 40-50 vuotta, kun on eletty kulutushysteriaa. On hyvä, kun palataan tässä kohtaa menneeseen. Ihmiset kun eivät noudata kehotuksia niin sittenhän on tehtävä laki .Miten se kierrätys vaikeutuu, jos tekee biojätteelle oman astian tai jos on mahdollisuus niin kompostoi? Ennen niin luonnolliset asiat on nykyporukoille rasite. Miten jätteenkierrätys vaikuttaa kenenkään elintasoon? Joe vie roskat roskikseen niin ei se mitään maksa.

Pertti
5 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Organisaatio kasvaa. Logistiikka lisääntyy ja laitteisto. Mikään ei ole ilmaista. Henkilöitä asiaa hoitamaan lisää.

Ilman byrokratiaa parempi
5 kuukautta sitten
Reply to  Marko

”Miten se kierrätys vaikeutuu, jos tekee biojätteelle oman astian tai jos on mahdollisuus niin kompostoi?”
Eihän se vaikeaa olekkaan, mutta ongelma on siinä, että tuokin biojätteen kierrätys tai kompostiasia pitää pilata tuomalla siihen turhaa byrokratiaa mukaan.
Jätteen kierrätys on ylipäätään muutenkin vielä niin herkässä vaiheessa Suomessa ja ihmiset vasta havahtuneet kierrätyksen hienouteen, että pakko virkamiesten on se vesittää tunkemalla mukaan byrokratioineen?
Kyllä kompostointi ja biojätteen keräys onnistuu ihmisiltä hyvin ilman mitään kalliita rekistereitäkin.

Pertti
5 kuukautta sitten

Laki on biojätteen kohdalla mielestäni kohtuuton. Mökiltä ei saa viedä biojätteitä oman kerrostalon biojätepurkkiin. Mökillä pitää olla jätehuollon hakema biojäte tai toimiva kompostori.
Millä tavoin biojäte on niin vaarallinen? en ymmärrä.
Biojätettä on vuosisatoja laitettu omaan kompostiin, kaivettu maahan ja niin edelleen. Mikä on se uhka, ettei esimerkiksi mökillä yhden tai kahden henkilön biojätettä voi kaivaa maahan?
Meillä syödään perunat kuorineen, koskaan ei pilaannu ruokaa, kaikki syödään aina mikä on tehty. Mistä tulee meidän Biojäte? Kahvinporo, hedelmän kuoret, kanamunankuoret. Miten nämä ovat luonnossa vaarallisia? Kertokaa te, jotka olette minua viisaampia, koska itse en ymmärrä.

Marko
5 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Et saa viedä mökiltäsi omia jätteitäsi kerrostalon purkkiin, koska silloin niiden kierrätyksen maksajaksi joutuvat kaikki talon asukkaat. Tuskin muut haluavat maksaa mökkireissusi jätekuormaa? Biojätteet voi kompostoida, siitä tulee multaa, jos et satu tietämään. Kyllä maalla voi biojätteet haudata vaan ei kaupungissa, tulee jyrsijäongelma.

Repa
5 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Perustelusi ontuu, pitäisikö taloyhtiön hyvittää Perttiä siltä ajalta, kun hän on mökillään eikä tuota jätettä taloyhtiön roskiksiin.

Marko
5 kuukautta sitten
Reply to  Repa

Ei onnu. Mieti paljonko jätemaksut nousevat, jos vaikka taloyhtiössä on sata asuntoa ja joka toinen tuo mökkijätteensä yhteiseen roskikseen. Voi tulla sanominen, kun ei-mökkiläiset maksavat mökkiroskien kuskaukset. Mökki ei kuulu taloyhtiöön tai jos kuuluu, niin kaikki voivat sitten mennä sinne saunomaan. Ei kai kukaan saa hyvitystä jätemaksuista loma-ajalta, saivartelusi ontuu.

Pertti
5 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Mitä merkitystä sillä on missä teen biojätteeni? Jos olen koko ajan kerrostalossa tai mökillä, biojätteen määrä on sama. Miksi en saa viedä sitä siihen roskikseen, josta joudun kuitenkin maksamaan koko kuukauden?
Itse minä sen maksan. Maksan kuukaudessa saman maksun kuin muut, vaikka olen mökillä.

Urpo
5 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Eihän sillä oikeasti olekaan merkitystä, jos haluaa jätteet vastuullisesti käsitellä. Isommassa mittakaavassa homma vaan ei pysy näpeissä, jos kiinteistöillä syntyvät jätteet ”viedään toisen kiinteistön roskikseen”.

Pertti
5 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Et taida ymmärtää, mistä on kysymys. Asun kerrostalossa, minulta tulee jotain jätettä. Jos en mene mökille, laitan jätteet latikkoon. Jos olen mökillä, jätteitteni määrä on sama kuin olisin kerrostalossa. En minä sinne enempää jätteitä vie. Asunhan talossa ja maksan osuuteni. Pitääkö minun maksaa siitäkin, vaikken ole laittamassa mitään roskikseen?
Jätteitä ei saa maalla haudata. Jollet satu tietämään. Millaista multaa muuten saan appelsiinin kuorista, kahvinporosta ja kananmunakuorista. Tuleeko siitä hyvää multaa?

Marko
5 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Tulee oikein hyvää ja paljon kastematoja, niin voit mennä ongelle lepuuttamaan hermoja.

Kale
5 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Onko joku katsomassa, kun kaivat pienet biojätteet maahan mökillä? Jos ei tee asiasta numeroa, niin homma hoituu.

Urpo
5 kuukautta sitten

Muutama vuosi sitten kysyin jäteyhtiöltä, miten keräys onnistuisi, kun komposti jäätyy talvella. Ei ollut keräysmahdollisuutta. Tuskin on vieläkään, jos nyt aletaan kerätä vain yhtiöistä.

Keräyksen kustannuksista ei ole minulla tietoa. Jos kulut pysyvät kurissa, keräyksen laajentuminen on yksiselitteisesti hyvä asia. Ellei tässä keskustelussa valittajilla ole tarkempaa tietoa kuluista ja sen perusteella mahdollisuutta osoittaa niitä liian kalliiksi, en ymmärrä valituksen aihetta. Asiahan sinänsä on erinomaisen hyvä.

Korvenmäessä on muuten ainakin 10 vuotta ollut penkassa kaasunkeräysputkisto. Ja kananmunan kuoria en kompostiin laita. Ne eivät kohtuullisessa ajassa hajoa, vaan loistavat kirkkaan valkoisina muuten hyvin maatuneessa mullassa. Sama juttu kaupan biopussien suhteen.

Marko
5 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Kananmunan kuoret on kalkkia, hyväksi maaperälle ja haitta on esteettinen. Ehkä se haittaa hienohelmoja vaan ei pahemmin kasveja, päinvastoin.