Ensi vuoden Euroviisut järjestetään Britanniassa Ukrainan sijasta – neljä kaupunkia ilmaissut jo kiinnostuksensa kisojen isännöintiin

0

Vuoden 2023 Eurovision laulukilpailu järjestetään Britanniassa, ilmoittivat Euroopan yleisradiounioni EBU ja BBC maanantaina. Britannia järjestää Euroviisut tämän vuoden viisuvoittajan Ukrainan puolesta, ja tapahtumaan on määrä saada mukaan myös ukrainalaisia elementtejä.
Turvallisuussyyt eivät EBUn ja BBC:n mukaan salli mittelön järjestämistä sotaakäyvässä Ukrainassa.
Britannia valittiin vuoden 2023 Euroviisujen pitopaikaksi, koska se sijoittui tämän vuoden viisufinaalissa toiseksi.
– Olemme poikkeuksellisen kiitollisia siitä, että BBC on hyväksynyt Eurovision laulukilpailun järjestämisen Britanniassa vuonna 2023, sanoi Eurovision laulukilpailun vastaava ohjelmajohtaja Martin Österdahl.
Hän muistutti, että BBC on ottanut isännöintitehtäviä muilta Euroviisujen voittajamailta jo tätä ennen neljä kertaa.
– Jatkamme tätä solidaarisuuden perinnettä. Tiedämme, että ensi vuoden kilpailu esittelee yhden Euroopan kokeneimman yleisradioyhtiön luovuutta ja taitoa samalla kun varmistamme, että tämän vuoden voittajaa Ukrainaa juhlitaan ja se on edustettuna koko tapahtuman ajan, Österdahl lisäsi.

Ei Ukrainassa, silti Ukrainan tukena

Ukrainan yleisradioyhtiön edustaja Mykola Tshernotytskyi sanoi, että vuoden 2023 Eurovision laulukilpailu ei ole Ukrainassa vaan Ukrainan tukena.
– Olen varma, että pystymme yhdessä lisäämään ukrainalaista henkeä tapahtumaan ja yhdistämään jälleen koko Euroopan yhteisten arvojen, kuten rauhan, tuen, monimuotoisuuden ja lahjakkuuksien ympärille, hän kommentoi.
Ukrainan kulttuuriministeri Oleksandr Tkatshenko totesi uutistoimisto AFP:n mukaan, että useiden keskustelukierrosten jälkeen EBU oli vakuuttanut, että ukrainalainen sisältö ja maan esiintyjät ovat erittäin näkyvästi esillä ensi vuoden Euroviisuissa.
Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi, että puhelinkeskusteluissa viime viikolla Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa he ”olivat yhtä mieltä siitä, että missä tahansa Euroviisut 2023 järjestetään, niiden on juhlistettava Ukrainan maata ja kansaa”.

Lontoo valmis isännäksi

Eurovision laulukilpailun isäntäkaupunki Britanniassa valitaan lähikuukausien aikana. Lontoo, Manchester ja Sheffield ilmoittivat kukin maanantaina, että ne ovat valmiit järjestämään Euroviisut. Glasgow oli jo aiemmin ilmaissut kiinnostuksensa viisujen isännöintiin.
Myöskään ensi vuoden kisan järjestämisen ajankohtaa ei ole vielä julkistettu.
BBC on isännöinyt Euroviisuja tätä ennen kahdeksan kertaa. Edellinen isäntäkaupunki Britanniassa oli Birmingham vuonna 1998. Lontoossa viisufinaali on kisattu neljä kertaa.
Tänä vuonna Italian Torinossa järjestettyjä Euroviisuja seurasi tv:ssä ja digialustoilla yhteensä noin 180 miljoonaa ihmistä.

Pertti Mattila

STT

Kuvat: