Ensin sotki tuuli, sitten tussi – ukrainalaishyppääjä varasti pääosan Someron Seiväskarnevaaleilla

0
562 ylittänyt Oleksandr Onufriyev paransi ennätystään huimat 15 senttiä. (Kuvat: SSS/Juha Tuuna)

Innokkaimmat seiväskoululaiset pyysivät nimmaria jo Wilma Murron avaushypyn jälkeen.

– Wilma, Wilma-aa!

– Mä tulen kisan jälkeen. Jooko, idoli kysyy ihailijoiltaan.

– Okei, ihailijat vastaavat.

Kisan jälkeen seiväskoululaiset piirittävät Murron.

– Saanko mä nimmarin, tyttö kysyy.

– No saat!

Viiden minuutin jälkeen nimmarit ja yhteiskuvat on otettu.

Wilma Murto kirjoitti nimmareita seiväskoululaisten käsiin ja lippiksiin.

Someron seiväskarnevaalien 120 seiväskoululaisesta moni pitää Murtoa idolinaan.

– Mulla menee pasmat sekaisin tällaisesta, toki itsekin olin joskus nimmarijonossa. Ei tähän ole tottunut, Murto naurahtaa ja kirjoittaa vielä yhden nimmarin lippikseen.

– Kato nyt! Tämä näyttää siltä, että olen sotkenut sun lippiksen, Murto vaikeroi helteessä valuvaa tussia.

Vaikka Wilma Murto on vasta 24-vuotias, on hän Suomen 32 urheilijan MM-kisajoukkueen yksi kokeneimmista arvokisakävijöistä. Murrolle MM-kisat ovat jo kymmenennet aikuisten arvokisat, kun hallikisat lasketaan mukaan.

– Onhan se hassua ottaa ensikertalaisia vastaan, kun olen jossain tapauksissa heitä nuorempi. Sama viime syksynä, kun minua kysyttiin Ruotsi-ottelussa kapteeniksi, niin olin ihan että ”minäkö?!”.

Arvokisoissa Murto viettää eniten aikaa niiden urheilijoiden kanssa, joiden kanssa hän on kasvanut sisään maajoukkuetouhuun.

–  Nooralotta (Neziri) ei ole nyt joukkueessa, mutta hän on yksi sellainen ja Kristiina (Mäkelä) myös.

Seiväskarnevaalien pääkisa oli kuten niin usein aiemmin tuulen viemää. Puuskittainen myötätuuli muutti lukuisat yritykset läpijuoksuiksi. Murto ylitti 415 ja 430, mutta sai vain yhden hyvän yrityksen 446:sta. Murto voitti kilpailun ennen Saga Anderssonia, joka hänkin ylitti 430.

– Kulku oli hyvä, hyppypaikka oli hyvä ja tuuletkin olivat vielä verryttelyssä hyvät. Mutta tällainen se lajin luonne on, Murto harmitteli.

Wilma Murto katsoi huvittuneena valmentaja Jarno Koivusen pädiltä epäonnistunutta hyppyään.

Murto lähtee tiistaina kohti Eugenen MM-kisoja. Seiväshypyn karsinta on ohjelmassa heti avauspäivänä.

– Olo on ihan luottavainen, vaikka tämä viikko oli kisojen osalta vaikea (keskiviikkona Täbyssa 436). Tässä on kaksi viikkoa aikaa vielä kääntää tulokset uuteen nousuun.

Suomen joukkue leireilee ennen MM-kisoja Creswellin pikkukaupungissa (asukasluku 5 000).

– Pari ensimmäistä päivää menee kävellessä ja aikaeroon tottuessa. Meillä oli hyvä suunnitelma Tokion olympialaisissa, mennään nyt samalla.

Creswellin yliopiston kentältä ei kuitenkaan löydy mitat täyttävää seiväshyppypatjaa. Murron ja valmentaja Jarno Koivusen suunnitelmissa on käydä tekemässä viimeinen hyppyharjoitus Jamaikan joukkueen leirillä.

Murron jo nyt pitkä arvokisaura alkoi juuri Eugenesta kahdeksan vuotta sitten. Tuolloin hän osallistui 16-vuotiaana alle 19-vuotiaiden MM-kisoihin.

– Meitä on itse asiassa lähdössä monta sellaista, jotka olivat tuolloin Eugenessa. Ainakin Tuurin Heta, Lampelan Elina, Sipposen Salla, Hurskeen Reetta ja minä, Murto luettelee.

Myös miesten kilpailu kärsi vaikeista tuulista. Tapahtuman pelasti vajaa kymmenminuuttinen, jonka aikana Tommi Holttinen, USA:n MM-kisajoukkueeseen valittu Luke Winder ja Ukrainan Oleksandr Onufriyev ylittivät kukin vuorollaan 550.

Seuraava korkeus 562 oli Holttiselle ja Winderille liikaa, mutta pääosan varastanut nuori Onufriyev ylitti 562 ja huudatti noin 300 hengen karnevaaliyleisöä. Onufriyev paransi kerralla ennätystään huimat 15 senttiä.

Onufriyev kuuluu siihen noin 20 ukrainalaisen yleisurheilijan joukkoon, joka sai Venäjän hyökkäyssodan alettua majapaikan Pajulahden urheiluopistolta.

– Kaverilla on aika kova pää, piikkareitaan pakannut Holttinen ihaili.

Someron Esasta täksi kaudeksi Turun Urheiluliittoon siirtynyt Holttinen jäi rankingissa ensimmäisenä ulos MM-kisoista. Pienen pieni toivo MM-matkasta kuitenkin elää.

– Viime sunnuntain jälkeen ei pitänyt tulla enää muutoksia, mutta valittiinhan (aitajuoksija) Kristiina Halonenkin vasta tällä viikolla. Soitin Salosen Tuomolle (SUL:n valmennuspäällikkö), hän sanoi, että se on aika epätodennäköistä, että minut nostettaisiin vielä mukaan.

Lopullisesti kisajoukkueet lyödään lukkoon maanantaina. Siihen asti Holttinen on lähtövalmiudessa.

– Tosin seipäät pitäisi laittaa matkaan jo tiistaina, hän naurahti.

– Olin pari viikkoa (kisa)reissussa Englannissa Norjassa ja Saksassa, niin lentokentät olivat täysin kaaoksesssa. Siellä kun vielä pööpöilet seipäiden kanssa.

USA:n MM-joukkueeseen valitun Luke Winderin hyppy oli sekaisin Someron tuulissa.