EU-parlamentti kannattaa maakaasun ja ydinvoiman luokittelemista vihreiksi sijoituskohteiksi

0

EU-parlamentti kannattaa maakaasun ja ydinvoiman luokittelemista vihreiksi sijoituskohteiksi. Esitys hyväksyttiin äänin 328-278 parlamentin istunnossa Ranskan Strasbourgissa. 33 meppiä äänesti tyhjää.
Äänestyksessä oli kyse taksonomiaksi kutsutusta luokittelujärjestelmästä, jolla määritellään ympäristön kannalta kestävät rahoituskohteet.
EU-parlamentin talous- ja ympäristövaliokunnat eivät olisi halunneet luokitella ydinvoimaa ja maakaasua vihreiksi sijoituskohteiksi, mutta parlamentin täysistunto asettui kannattamaan komission esitystä.
Komissio katsoi, että EU:n vihreässä siirtymässä tarvitaan yksityisiä investointeja myös kaasuun ja ydinvoimaan.
EU-maista muun muassa Saksa, missä maakaasulla on suuri merkitys, oli komission esityksen kannalla. Esitystä kannatti myös Ranska, missä huomattava osa sähköstä tuotetaan ydinvoimalla.
Parlamentin veto-oikeuden käyttö komission ehdotusta vastaan olisi edellyttänyt ehdottoman enemmistön eli 353 äänen tukea vastalauseelle.
Jos myöskään EU-maiden neuvosto ei vastusta ehdotusta 11. heinäkuuta mennessä, säädös tulee voimaan ensi vuoden alusta alkaen.

Kiihkeää keskustelua EU-piireissä

Taksonomiakysymys herätti kiihkeää keskustelua EU-piireissä. Monien komission esityksen vastustajien mielestä Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen myötä EU:n pitäisi entistä nopeammin päästä eroon fossiilisista polttoaineista, minkä vuoksi maakaasua ei olisi pitänyt hyväksyä vihreäksi sijoituskohteeksi.
– On pöyristyttävä päätös leimata kaasu ja ydinvoima vihreiksi ja jatkaa rahojen lähettämistä (Venäjän presidentti Vladimir) Putinin sota-arkkuun, ympäristöjärjestö Greenpeacen kestävän rahoituksen kampanjoija Adriana Rodrigo sanoi uutistoimisto AFP:lle. Hänen mukaansa Greenpeace aikoo taistella päätöstä vastaan oikeudessa.
Ilmastoaktivisti Greta Thunberg puolestaan piti päätöstä tekopyhänä ja pahoitteli, että päätös viivyttää EU:n kestävää vihreää siirtymää ja lisää unionin riippuvuutta venäläisistä polttoaineista.
Suomalaismepeistä muun muassa vasemmistoliiton Silvia Modig pettyi parlamentin äänestystulokseen. Hänen mielestään maakaasun luokitteleminen ilmaston kannalta kestäväksi sijoituskohteeksi on järjetöntä, koska sillä on valtavat ilmastopäästöt.
– Lisäämällä maakaasu vihreäksi investoinniksi tuhotaan viimeisetkin rippeet EU-taksonomian uskottavuudesta. Vihreä leima menettää merkityksensä, ja menetämme yhden tärkeän työkalun taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, Modig sanoo tiedotteessaan.

Energiateollisuus iloitsi

Ranskan ohella myös Suomi on liputtanut EU:ssa ydinvoiman puolesta. Suomessa Energiateollisuus ry tervehtikin ilolla parlamentin äänestystulosta. Järjestön mukaan ydinvoiman hyväksyminen taksonomiaan on tärkeää ydinvoiman rahoituskustannusten kannalta.
– On tärkeää, että EU tunnustaa ydinvoiman merkityksen ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä ydinvoimaa tarvitaan yhteiskunnan sähköistyessä, EU-edunvalvontapäällikkö Antti Kohopää sanoi Energiateollisuuden tiedotteessa.
Kohopää muistuttaa, että sähköntarve on kasvussa teollisuuden prosessien ja liikenteen sähköistymisen myötä.
– Ilmastoystävällistä, vakaata ja kotimaista ydinenergiaa tarvitaan nyt aiempaakin enemmän, kun Eurooppa irrottautuu energiayhteistyöstä Venäjän kanssa, hän painotti.

Tuomas Savonen

STT

Kuvat: