Saksa lähtee Uniperin omistajaksi ja takaa miljardikaupalla rahoitusta – Fortum ei vielä arvioi kriisiyhtiön tuomia kuluja

21

Fortum ei toistaiseksi arvioi sille Uniperista kertyvien kustannusten summaa.
Saksalaiselle tytäryhtiölle julkaistiin perjantaina miljardien pelastuspaketti, joka tekee Saksan valtiosta Uniperin merkittävän vähemmistöomistajan. Paketin julkaisun jälkeen Uniperin ja Fortumin osakkeet lähtivät tuntuvaan pudotukseen.
Järjestelyn myötä Saksan valtio hankkii 30 prosentin osuuden Uniperista noin 267 miljoonalla eurolla. Maa saa edustuksen Uniperin hallintoneuvostoon.
Suomalaisen valtionyhtiö Fortumin omistusosuus Uniperissa supistuu 56 prosenttiin. Yhtiö pysyy Uniperin pääomistajana.
Osana neuvoteltua vakautuspakettia Saksan hallitus on sitoutunut tarjoamaan Uniperille enintään 7,7 miljardia euroa rahoitusta. Lisäksi Saksan valtion omistama pankki KfW nostaa Uniperille myönnetyn lyhytaikaisen valmiusluoton määrää seitsemällä miljardilla.
Samalla Saksan hallitus on ilmoittanut aikovansa ottaa käyttöön mekanismin, jolla Uniper voi lokakuusta alkaen siirtää asiakkailleen 90 prosenttia kaasun kohonneista hankintakustannuksista.
Uniper myös alkaa suunnitella kaasun tukkumyyntisopimusjärjestelmän uudistamista Fortumin ja Saksan hallituksen tuella. Ratkaisusta on tarkoitus sopia ensi vuoden loppuun mennessä.

Fortum ei arvioi vielä tappioiden suuruutta

Uniper on joutunut vakaviin vaikeuksiin Venäjän rajoitettua kaasutoimituksia, kun Uniper on joutunut hankkimaan korvaavan kaasun markkinoilta merkittävästi korkeampaan hintaan.
Fortumin toimitusjohtajan Markus Rauramon mukaan yhtiölle oli tärkeää ratkaista tilanne nopeasti. Hän kiittää Saksan ja Suomen hallituksia sekä kollegoitaan tytäryhtiössä.
– Nyt julkaistussa järjestelyssä Uniperin kriittisimpiin ongelmiin löydettiin ratkaisut, ja yhtiö voi jatkaa toimintaansa, Rauramo sanoi tiedotteessa.
Tiedotustilaisuudessa Rauramo ei lähtenyt arvioimaan sitä, kuinka suuret kustannukset Uniperista tulee tänä vuonna aiheutumaan Fortumille. Tämä riippuu kaasun hinnasta ja sen toimitusmääristä, Ruaramo sanoi.
– Kaikki osapuolet tekevät nyt ankarasti töitä vähentääkseen rajoitusten vaikutuksia.
Hän huomauttaa, että koska Saksa ottaa 90 prosenttia kohonneista hinnoista kontolleen syksyllä, sillä on iso intressi pitää kasvaneet kustannukset mahdollisimman pieninä.
Fortum on ollut valtiolle ja muille omistajilleen tehokas osinkokone. Osinkoa on maksettu viime vuosina runsas euro osakkeelta, mikä on tuonut yksin valtiolle noin puoli miljardia euroa vuodessa.
Yhtiö pitää osinkopolitiikkaansa ennallaan. Rauramon mukaan on kuitenkin liian varhaista kommentoida, kuinka suurta osinkoa sen pohjalta tullaan tänä vuonna esittämään.

”Paras mahdollinen kompromissi”

Osakkeiden ostoa ja hybridilainaa varten tarvitaan esimerkiksi Uniperin yhtiökokouksen ja EU:n hyväksyntä. Saksa on sitoutunut antamaan tarvittaessa vielä enemmän tukea Uniperille mahdollisten tappioiden kattamiseksi.
Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) on tyytyväinen siihen, ettei Suomen tai Fortumin tarvitse myöntää lisärahoitusta.
– Arviomme mukaan nyt saavutettu lopputulos, jonka Fortumin hallitus on huolellisen harkinnan ja analysoinnin jälkeen hyväksynyt, on paras mahdollinen kompromissi näissä olosuhteissa ja aikataulussa, Tuppurainen sanoi ensikommentteinaan tiedotteessa.
Hän lisäsi käyneensä tiivisti keskusteluja saksalaisten ministerikollegoidensa kanssa.
– Pidän tärkeänä, että lopputulema on kaikkien osapuolten hyväksyttävissä. Suomessa hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on puoltanut nyt saavutettua ratkaisua, Tuppurainen lisäsi.
Myöhemmin perjantaina iltapäivällä Tuppurainen totesi tiedotustilaisuudessaan, että Uniperissa on kannattavaa liiketoimintaa, jolla yhä arvoa omistajalle.
– Esimerkiksi Pohjoismaissa oleva vesi- ja ydinvoima ovat sen kaltaisia liiketoiminta-alueita Uniperissa, joita myös Suomen valtio omistajana pitää tärkeänä ja arvokkaina, Tuppurainen totesi.
Hänen mukaansa Uniperin kriisi on seurausta siitä, että Venäjä manipuloi kaasumarkkinoita ja yhtiö joutui myymään kaasua tappiolla. Fortumin hallitus nauttii hänen mukaansa valtio-omistajan luottamusta.

Kurssit vaihtoivat optimismin syöksyyn

Saksan valtio tulee Uniperin omistajaksi merkitsemällä yhtiöstä noin 157 miljoonaa uutta osaketta. Saksa maksaa 1,70 euron nimellisarvon osakkeelta.
Osakekohtainen hinta on pieni verrattuna siihen, mitä Fortum on yhtiöstä maksanut. Yhtiö teki ensimmäiset Uniper-hankintansa vuonna 2018 ja on lisännyt omistustaan seuraavina vuosina. Se on omistanut yhtiöstä lähes 80 prosenttia.
Kun Fortum vuonna 2019 kertoi omistusosuutensa nousemisesta 70 prosenttiin, yhtiö oli maksanut keskimäärin 24 euroa hankkimistaan osakkeista. Fortum on satsannut Uniperiin miljardeja.
Uniper on listattu Frankfurtin pörssiin Saksassa. Yhtiön arvo piipahti yli 40 eurossa osakkeelta vuodenvaihteessa, mutta Ukrainan sodan myötä sen arvo on rytissyt neljäsosaan.
Tänään sekä Uniperin kurssi Frankfurtin pörssissä että Fortumin kurssi Helsingin pörssissä ovat heilahdelleet. Tiedot pelastusjärjestelyn etenemisestä nostivat niiden osakkeita aamupäivällä kymmenen prosentin molemmin puolin.
Paketin julkaisun jälkeen suunta on ollut toinen. Sekä Fortumin että Uniperinosakkeet ovat tänään syöksyneet sen jälkeen, kun sopuun Uniperin pelastuspaketista päästiin. Fortum oli hieman ennen kello kuutta Helsingin pörssissä noin 10 prosenttia pakkasella. Uniper oli Saksan Frankfurtin pörssissä puolestaan lähes 32 prosenttia pakkasella.

Rauramo ei kommentoi jättirahoituksen taustaa

Uniperin vaikeuksista alkoi tihkua tietoa ensimmäisiä tietoja jo tammikuun alussa. Tuolloin Fortum myönsi tytäryhtiölleen konsernin sisäisen kahdeksan miljardin euron suuruisen rahoituksen. Fortum sanoi tuolloin, että kyse on varotoimesta.
Omistajaohjausministeri Tuppurainen sanoi tiistaina eduskunnan talousvaliokunnan kokouksen jälkeen, että valtio-omistajan lähtökohtana on, ettei Fortum tee enää uutta pääomitusta Uniperiin. Tuppurainen oli valiokunnassa kuultavana.
Tuppurainen ei tuolloin suostunut vastaamaan siihen, informoiko yhtiö valtio-omistajaa ennen vai jälkeen rahoituspäätöksen. Myöskään Rauramo ei halunnut ottaa tähän perjantaina kantaa. Hänen mukaansa on paras, että valtio-omistaja ja ministeri kommentoivat itse omalta kannaltaan itse.
– Olemme informoineet näistä asioista tarpeellisella tavalla, Rauramo sanoi.

Uniper-sopu joutui heti opposition hampaisiin

Uniperia koskeva sopu kirvoitti tuoreeltaan kritiikkiä oppositiopoliitikoilta.
Varsinkin perussuomalaiset pitivät kannanotoissaan sopua epäedullisena Suomelle ja energiayhtiö Fortumille. Puolueen puheenjohtaja Riikka Purra arvioi tiedotteessa, että Uniper ”osittain kansallistettiin”, kun Saksa tuli yhtiöön osakkaaksi 30 prosentin osuudella.
Purra arvosteli myös suunnitelmaa Uniperin lainoituksesta. Purran mukaan Saksan pankin myöntämä laina on velkomusjärjestyksessä etusijalla Fortumin aiemmin yhtiölle myöntämään kahdeksan miljardin euron lainaan nähden.
Myös Liike nytin puheenjohtaja, kansanedustaja Harry Harkimo tarttui velkojen järjestykseen.
– Fortumin 8 miljardin luotto maksetaan, kun Saksan 9 miljardin pankkilainat on maksettu eli ei koskaan, Harkimo kirjoitti tviitissään.
Oppositiopoliitikot arvostelivat myös Uniperin pelastuspaketin kohtaa, jonka mukaan Uniper voi alkaa periä asiakkailtaan kohonneita kustannuksiaan lokakuussa. Kannanottojen mukaan yhtiön tappio syvenee päivittäin, kunnes se alkaa nostaa hintojaan.
– Kolmessa kuukaudessa rahaa ehtii palaa järkyttävä määrää, ja joku sen maksaa, kirjoitti kokoomuksen kansanedustaja Pia KaumaTwitterissä.
Kauma kuitenkin kiitti sitä, ettei Fortumin tarvinnut lisäpääomittaa Uniperia.

Saksan liittokansleri: Hallitus tekee kaikkensa

Saksan liittokansleri Olaf Scholz painotti tänään tiedotustilaisuudessa, että ketään ei jätetä Saksassa yksin kasvavien energialaskujensa kanssa.
Hän sanoi, että maan hallitus tekee kaikkensa, etteivät kuluttajat ja yritykset joudu mahdottoman tilanteen eteen.
Tulevaisuudessa saksalaisille kaasun kuluttajille voidaan siirtää kaasun noussutta hintaa. Käytännössä tämä tarkoittaa Scholzin mukaan sitä, että nelihenkisen perheen lisälasku on noin 200-300 euroa vuodessa.

https://twitter.com/hjallisharkimo/status/1550463763874209794
https://twitter.com/PiaKauma/status/1550424443918471168

Ilkka Hemmilä, Ville Väänänen, Markku Uhari

STT

Kuvat:

21 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Pertti
1 vuosi sitten

Tällä hetkellä jokainen suomalainen on maksanut Uniperin kuluista 1700 e. sanoo rahoituksen prfessori.

MDI
1 vuosi sitten
Reply to  Pertti

Paljonko jokainen suomalainen on maksanut sotakorvauksia kahteen kertaan maahamme oikeudettomasti hyökänneelle itänaapurille, tai Pietarin jätevedenpuhdistuksesta, tai Karjalan SNTLn terveydenhuollosta yms. ”lähialueyhteistyöstä”, mitä itänaapuri on maksanut meidän suuntaan?

Olli P
1 vuosi sitten

Ei muutako Rauramolle ylimääräinen kannustinpalkkio vois olla jotain 500000-1000000euron väliltä sen verran hyvin on touhuttu. Ennen kun joulu koittaa niin valtio tulee tukemaan Fortumia miljardeilla sanoo Tuppurainen mitä tahansa.

Laskut
1 vuosi sitten
Reply to  Olli P

Lähetä laskut Kremliin, joka on näitten kaiken aikaan saavan erikoisoperointien mestari.

Pertti
1 vuosi sitten
Reply to  Laskut

Yhdyvallat ja Nato ovat aiheuttaneet koko sodan. Ukrainalla oli mahdollisuus valita, Nato tai ilman Natoa.

MDI
1 vuosi sitten
Reply to  Pertti

Pertti taas jauhaa tuttua lavrovia, Venäjähän sinne itsenäiseen ja puolueettomaan valtioon nimeltään Ukraina hyökkäsi, ei USA tai NATO. Ukraina ei ollut liittymässä NATOon mutta on tehnyt tunnusteluja EU-jäsenyydestä ja itsenäinen valtio saa muuten liittyä mihin haluaa kysymättä Venäjältä lupaa.

Pertti
1 vuosi sitten
Reply to  MDI

Voit lukea tämän päivän SSS:sta Unkarin pääministeri Orbabin lausunnon mikä on täyttä totta. Venäjälle oli asetettu jo monia pakotteita paljon ennen sotaa. Suomalaiset maidontuottajat menettivän osan tuloistaan jo aikaisemmin ja jotkut joutui lopettamaankin.
Se on ajatuksen ja ymmärryksen köyhyyttä jos näkee vain yhden osan tapahtumista, eikä syytä alkuun lainkaan.

Allan
1 vuosi sitten
Reply to  Pertti

Venäjälle oli asetettu jo monia pakotteita paljon ennen sotaa. ”

Jo ennen vuotta 2014 vai?

Venäjä aloitti aseelliset toimenpiteensä jo helmikuussa 2014 Krimin miehityksellä.

Sota on määritelty alkaneeksi Krimin miehityksestä länsimaissa.

Venäjä ei myönnä vieläkään mitään sotaa edes olevan.

Pertti
1 vuosi sitten
Reply to  Allan

Neuvostoliiton hajottua Krimi jäi vahingossa Ukrainalle. Oli ollut Venäjän aluetta yli 300 v. siellä asui venäläisiä ja heidän sukulaisiaan enemmistö asukkaista. Venäjä laittoi kansanäänestyksen ja krimiläiset valitsivat Venäjän.
Tämä Venäjän miehitys Krimille on pelkästään Yhdysvaltain ja heidän liittolaistensa propagandaa.
Se harmittaa luonnollisesti valtavasti Yhdysvaltoja kun eivät saaneet sotilastukikohtaa Krimille. Tämä on monin verroin parempi ratkaisu kuin Yhdysvaltain sotilastukikohta Krimillä.

Allan
1 vuosi sitten
Reply to  Pertti

Neuvostoliiton hajottua Krimi jäi vahingossa Ukrainalle”

Aika paksua jopa sinulta.

Miksiköhän Neuvostoliitto hajosi, jos siellä oli niin hyvä olla?

Siinäkin liittoutumassa Venäjä määräsi ja hallitsi.

Allan
1 vuosi sitten
Reply to  Pertti

Kun kerran kertaat historiaa niin Venäjä anasti Krimin alueen itselleen 1783.

Siis laittomasti jo silloin.

Alkujaan Krimin alue kuului Ukrainalaisille kansoille ja sitä kutsuttiin nimellä Tauris tai tarkemmin Chersonesus taurica.

Sitten sen valloitti mm. Mongolit ja Turkki jne.

Venäjä on vain yksi surkea ryöstäjä muiden ryöstäjien joukossa.

Pertti
1 vuosi sitten
Reply to  Allan

Tutkipa historiaa tarkemmin. Krim oli turkkilaisten hallussa. Ei ole koskaan ennen ollut Ukrainan hallussa. Krim tuli autonomisena omalla hallinolla Venäjän alaisuuteen, sitä ennen se oli Turkin hallinassa. Venäjä liitti Krimin itseensä, koska Krimillä oli vakavat uskonsodat. Eri uskonnot taistelivat keskenään.

Krim ei ole ollut osana Ukrainaa koskaan ennen kuin Neuvostoliiton aikana. Koskaan ennen ei Krimi ole ollut Ukrainan valtiota. Kun Neuvostoliitto hajosi, Krim jäi vahingossa Ukrainalle.

Nuo maan nimet on kyllä oikein, Krimin nimi tuli myöhemmin.

Allan
1 vuosi sitten
Reply to  Pertti

Kummasti väännät muiden kommentteja. ”Kuului ukrainalaisille kansoille” Missä kohdassa noissa kolmessa sanassa väitin, että Krimin alue kuului Ukrainaan?

Alue kuului kansoille, jotka myöhemmin perustivat Ukrainan. Ukrainaa ei ollut olemassa Tauriksen aikoihin.

Valkopeset Venäjän osuutta käyttämällä nimitystä liitti. Todellisuudessa Venäjä on aina anastanut ja vallannut Krimin itselleen valloitushaluistaan johtuen. Krim ei ole koskaan kuulunut Venäjälle vapaasta tahdostaan. Krim ei myöskään missään äänestyksessä ole koskaan vapaaehtoisesti halunnut kuulua Venäjään ilman venäläisten vaikutusta.

”Kun Neuvostoliitto hajosi, Krim jäi vahingossa Ukrainalle.” Väitätkö, että Ukrainan rajoja piirrettäessä viivoitinta olisi pitänyt joku paikallinen Turhapuro, jonka peukalo oli Krimin kohdalla ja rajaviiva meni vahingossa väärään paikkaan?

Pertti
1 vuosi sitten
Reply to  Allan

Kaikki maapallon alueet ovat ennen kuuluneet kansoille, ei yksin Krim. Rajat ovat tulleet myöhemmin. Kun Ukrainan rajat on piirretty, siihen ei kuulunut Krim. Se on fakta.

Neuvostoliiton aikana pääsihteeri Nikita Hruštšov siirsi Krimin Ukrainalle. Hruštšov oli ukrainalainen. Kun Neuvostoliitto hajosi, Krimin tilannetta ei huomattu, ja se jäi Ukrainalle.

Se, että Krim on Venäjän valtaama, on lännen roskaa ja poliittista propagandaa.

Allan
1 vuosi sitten
Reply to  Pertti

Venäjä valtasi Krimin ensimmäisen kerran 1783 ja huijasi sitä ennen krimiläisiä sillä, että he olisivat itsenäisiä.

Pertti
1 vuosi sitten
Reply to  Allan

Krim ei ollut Ukrainan hallussa vaan Turkin.

Allan
1 vuosi sitten
Reply to  Pertti

Missä vaiheessa väitin, että Krim olisi ollut 1783 tai sitä ennen Ukrainan hallussa? Kirjoitin aiemmin, että Mongolit ja Turkki valloittivat Krimin. Vieläpä tuossa järjestyksessä.
Venäjästä kerroin sen minä vuonna se valloitti Krimin. Olet jo niin sekaisin ja aivopesty Venäjän propagandasta, että kuvittelet muiden kirjoittavan jotain muuta kuin he todellisuudessa kirjoittavat. Venäläiset huijasivat Krimiläisiä lupaamalla itsenäisyyden, mutta kuitenkin he valloittivat Krimin laittomasti.

Pertti
1 vuosi sitten
Reply to  Allan

Kyllä sinut on pahasti aivopesty. Et tunnista Yhdysvaltain propandaa, mikä on maailman pahin.

Allan
1 vuosi sitten
Reply to  Pertti

Minuun vain ei aivopesu tehoa.

Juhani
1 vuosi sitten
Reply to  Allan

Usko nyt hyvä mies, että Yhdysvallat on kaiken pahan lähde maailmassa.

Allan
1 vuosi sitten
Reply to  Juhani

Juu, joidenkin mielestä.