Futisgolf saapui Vartsalaan – kuusiväyläisen radan avauspotkun laukaissee kaupunginhallituksen puheenjohtaja

0
Vartsalan urheilukentän futisgolfradalla on minigolfille tyypillisiä esteitä. Hankkeen takana oleva Vartsalan Sauva on saanut väyliin tarvittavia materiaaleja lahjoituksina. Kuvassa urheiluseuran puheenjohtaja Hanna Salama (oik.) ja sihteeri Hanna Raunio. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Millainen laji syntyy, kun yhdistellään elementtejä golfista, minigolfista ja jalkapallosta? Vastausta kysymykseen voi lähteä etsimään Vartsalasta, jonne on juuri valmistunut 6-väyläinen futisgolfrata.

Rataprojektin taustalla on Vartsalan Sauva -urheiluseura. Uuden hallituksen astuttua ruoriin vastuuhenkilöt alkoivat pohtia toimia seuran vireyttämiseksi.

– Seuralla tuli sata vuotta täyteen vuonna 2020. Tuolloin toimintamme oli kuitenkin niin hiipunutta, että lopettamistakin esitettiin, Vartsalan Sauvan puheenjohtaja Hanna Salama kertoo.

Sittemmin asiainlaita on muuttunut radikaalisti. Seura kustantaa nykyisin jäsenilleen esimerkiksi lentopallo- ja jalkapallovuoroja, ja se on järjestänyt myös kyläläisille yhteisiä ulkoilutapahtumia.

Vartsalan Sauvan puheenjohtaja Hanna Salama potkaisuvuorossa radan vitosväylällä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Idea futisgolfradasta syntyi viime vuoden kesäkuussa. Seura haki syyskuussa hankkeelleen Leader-rahoitusta, ja sitä se myös Ykkösakselilta sai.

– Ratahankkeen kokonaiskustannusarvio on 6 000 euroa, josta saimme puolet Ykkösakselilta. Talkootunteja on takana kolmisensataa, Salama muistelee.

Vaikka radan virallisia avajaisia vietetään vasta 6. elokuuta, on se jo pelivalmis.

– Reiät liputettiin viime viikolla. Väyläkartat ja ohjetaulut valmistuvat viimeistään avajaisiin, Salama uskoo.

Avajaisten tarkempaa ohjelmaa ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta avauspotkun laukaisijasta on jo käyty keskusteluja.

– Salon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saku Nikkanen on alustavasti lupautunut tehtävään, Salama ja Vartsalan Sauvan sihteeri Hanna Raunio paljastavat.

Sihteeri Hanna Raunio uskoo Vartsalan Sauvan tulevaisuuteen. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Futisgolfin säännöt ovat hyvin samankaltaiset kuin esimerkiksi frisbee- ja minigolfissa. Peliväline on tarkoitus toimittaa mahdollisimman vähällä potkumäärällä tiiauspaikalta reikään. Jokaiselle väylälle on omat par-tavoitteensa kuten golfissa. Toisaalta väylät sisältävät erilaisia esteitä, joiden päihittäminen on tuttua minigolffareille.

– Meidän väylämme ovat melko lyhyitä. Ne kaikki taitavat olla par-kolmosia hiukan haastavampaa vitosväylää lukuun ottamatta, Salama toteaa.

Lajilla on myös viralliset, kansainvälisen lajiliiton määrittelemät säännöt. Artiklat kertovat esimerkiksi, että palloa saa siirtää, mutta moinen aiheuttaa ylimääräisen rangaistuspotkun kirjaamisen. Sama sääntö pätee myös veden varaan joutuneen pallon kohdalla.

Noin 15 vuotta sitten kehitetty laji on vakavasti kilpailtua. Futisgolfissa mitellään niin MM- kuin EM-tasollakin. Avoimia turnauksia järjestetään likimain jokaisella mantereella. Suomessakin on kilpailtu SM-paremmuudesta, joskin lajin kansallinen toiminta on huomattavan pientä esimerkiksi Yhdysvaltain ja Keski-Euroopan ympyröihin verrattuna.

Salama ja Raunio korostavat, että kyseessä on matalan kynnyksen harrastusmahdollisuus.

– Meidän ratamme sopii kaikille, eikä aiempi kokemus ole todellakaan välttämätöntä. Juuri muuta ei mukaansa tarvitse kuin pallon ja tulosten kirjausvälineet, Salama vakuuttaa.

– Toiveemme on, että mahdollisimman moni löytäisi paikalle. Emme peri minkäänlaista käyttömaksua, ja tervetulleita ovat niin kyläläiset kuin kauempaakin tulevat, Raunio lisää.

Kaksikko korostaa, ettei rataa tarvitse kiertää niska limassa verisuonet sykkien.

– Pääasia että on hauskaa. Taivaisiin ei ole syytä tähdätä.

Maalireiän halkaisija on tavallisimmin kooltaan 53–55-senttinen. Lajin virallisissa säännöissä ohjeistetaan käyttämään suorituksen aikana vitoskoon jalkapalloa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Futisgolfradat.fi-nettisivuston mukaan Suomessa on ratoja reilulla parillakymmenellä paikkakunnalla. Varsinais-Suomessa futisgolfia voi pelailla Vartsalan lisäksi Kemiönsaaressa, Paimiossa ja Naantalissa.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana voi pitää sitä, että Suomen ainut kansainväliset puitteet täyttävä rata löytyy Kemiöstä. Rata on saanut täyden viiden tähden luokituksen, ja se sisältää yhteensä 18 väylää, kun tyypillisesti suomalaiset futisgolfradat ovat enimmillään 9-väyläisiä.

Vartsalan radan on suunnittelut Sauvan puheenjohtaja Salama. Hän kertoo käyneensä pelaamassa Paimion radan läpi, mutta muutoin inspiraatio on lähtöisin hänen omasta päästään.

– Olemme saaneet esteitä lahjoituksina. Väylillä olevat kumi- ja kaivorenkaat sekä betonitolpat ovat niistä esimerkkejä. Myös muita tarvittavia materiaaleja on meille hyvää hyvyyttä annettu, Salama kiittelee.

Lisäksi puheenjohtaja haluaa antaa kiitosta projektissa avittaneille Salon, Turun ja Paimion kaupungin liikuntapaikkamestareille.

”Meidän ratamme sopii kaikille, eikä aiempi kokemus ole todellakaan välttämätöntä. Juuri muuta ei mukaansa tarvitse kuin pallon ja tulosten kirjausvälineet.”

Vaikka Vartsalan Sauva on verrattain pieni urheiluseura, ovat Salama ja Raunio sen tulevaisuuden suhteen toiveikkaita.

– Tämä ratakin saatiin aikaiseksi, se on jo hyvä, Raunio toteaa.

Toisaalta seuralla on edessään myös haasteita.

– Mistä tulot? Raunio kysyy kiteyttäen.

Uudet jäsenet kaksikko toivottaa vuolaasti tervetulleiksi.

– Kylällä on paljon pieniä lapsia ja perheitä, joten näkymät ovat hyvät, Raunio pohtii.

Mitä seuraavaksi, kun futisgolfrata alkaa olla avajaisia vaille valmis?

– Saa nähdä. Ideoita meillä molemmilla ainakin piisaa, Raunio ja Salama nauravat.