Hätähuuto ihmisyyden puolesta – hömppäosia tehnyt Chris Hemsworth onnistuu jumalaiseksi itsensä korottaneena tiedemiehenä

0
Chris Hemsworth (vas.) ja Miles Teller näyttelevät pienin elein suuria tunteita tulevaisuuden painajaisnäkynä esittävässä Netflix-elokuvassa Hämähäkin sydän.

HÄMÄHÄKIN SYDÄN (Spiderhead, USA 2022). Ohjaus: Joseph Kosinski. Käsikirjoitus: Rhett Reese ja Paul Wernick perustuen George Saundersin novelliin. Kuvaus: Claudio Miranda. Leikkaus: Stephen Mirrione. Musiikki: Joseph Trapanese. Näyttelijät: Chris Hemsworth, Miles Teller, Jurnee Smollett, Mark Paguio, Tess Haubrich, Nathan Jones. Netflix.

Mielialalääkkeet ovat nykyaikaisen amerikkalaisen proosan hämmentävä taustakertomus, josta ammentavat jokseenkin kaikki keskeiset kirjailijat David Foster Wallacesta Bret Easton Ellisin kautta George Saundersiin.

Viimemainitun novelli Pako hämähäkin sydämestä perehtyy aiheeseen suoraan ja nostaa sen alaviitteestä pääaiheeksi. Joseph Kosinskin ohjaama elokuvasovitus korostaa novellin juonellista ulottuvuutta, mutta ei hukkaa tekstin syvästi filosofista ydintä.

Onko meillä lupa sormeilla tunteitamme kemiallisesti ja sallitaanko myös kielteisten tunnetilojen luominen lääkkeiden avulla, kysyy Hämähäkin sydän.

Elokuva sijoittuu eristäytyneeseen tutkimuslaitokseen, jossa kovin sympaattiselta vaikuttava tiedemies Abnesti (Chris Hemsworth) tutkii ihmisen käyttäytymistä ja sen muutoksia kehittämiensä lääkkeiden vaikutuksesta. Hän saa koehenkilönsä tuntemaan suunnatonta iloa ja rakkautta ja kiihkoa mutta myös täydellistä välinpitämättömyyttä. Hän tekee ihmisistä verbaalisesti kyvykkäitä ja estottomia, mutta saa nämä tuntemaan myös sanoinkuvaamatonta tuskaa.

Abnestin koekaniinit ovat vankeja, jotka osallistuvat kokeisiin omasta halustaan. Hämähäkin sydämen päähenkilöksi nousee kuolemantuottamuksesta tuomittu Jeff (Miles Teller), joka on antanut itselleen kovemman rangaistuksen kuin mikään tuomioistuin koskaan kykenisi.

Epäselväksi jää, hakeeko hän Abnestin kokeilla hyvitystä teolleen mutta yhä epäinhimillisemmiksi muuttuvat kokeet laittavat hänet joka tapauksessa miettimään tieteen moraalia ja lopulta Abnestin vilpittömyyttä.

Siinä missä George Saundersin lähdeteksti on kulttuurikriittinen satiiri ja roisi pilakuva ajastamme, Kosinskin elokuvasovitus kehittyy miltei dystooppiseksi tulevaisuudenkuvaksi. Hämähäkin sydän kurkottaa medikalisoituneeseen huomiseen, jossa ihminen ei luontaisesti kykene järin suuriin emootioihin – mutta on valmis kemiallisesti tehostamaan tunne-elämäänsä.

Siinä missä Saundersin novellin ironinen ulottuvuus hukataan, elokuvaversiossa löydetään jonkinlainen hätähuuto ihmisyyden puolesta.

Joseph Kosinski ohjaa Hämähäkin sydäntä ja sen kahta keskeisintä näyttelijää kuin kamarinäytelmää. Draama on hyvin intiimi ja sen ihmiset esitetään vailla suojausta.

Abnestin ja Jeffin roolit ovat esittäjilleen ilmeisen vaativat, ja Kosinskin ansioksi voitaneen lukea aiemmin kepeitä hömppäosia tehneen Chris Hemsworthin selkeä onnistuminen jumalaiseksi itsensä korottaneena tiedemiehenä. Joseph Kosinskin ohjauksessa Hemsworth ja Teller tulkitsevat suuria tunteita huomattavan pienin elein.