Humppahuuma palasi täysimittaisena Raatalaan – Humpparalliin tullaan Kokkolasta saakka

0
Olli Ojamo ja Anne Salmela ovat pitkän linjan lavatanssijoita. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Järjestyksessään jo viidettätoista Humpparallia tanssahdellaan parhaillaan Kuusjoen Raatalassa.

Tiistai-illan kevyt viima ja lämmin keli houkuttelivat Kauppilan ladolle runsaasti ihmisiä. Ensimmäinen liveorkesteri aloitti keikkansa iltaseitsemältä, ja jo tuolloin monen tanssijalkaa vipatti malttamattomasti.

Kiskolainen Olli Ojamo vierailee Humpparallissa nyt toista kertaa. Hänen tanssipartnerilleen, salolaislähtöiselle mutta nykyisin Vantaalla asuvalle Anne Salmelalle kerta on ensimmäinen.

– Olimme treenaamassa tämänpäiväisellä tanssikurssilla. Foksista on hiukan taitopohjaa, mutta fusku oli ihan uutta, Ojamo kertoo.

Sekä Ojamo että Salmela ovat käyneet lavatansseissa 1970-luvulta lähtien.

– Tanssin, vaikken ole siinä hyvä, Ojamo velmuilee.

Pari on vieraillut tänäkin kesänä useissa Salon seudun tanssipaikoissa.

– Ämyri ja Esakallio ovat suosikkejani, Salmela sanoo ja Ojamo allekirjoittaa.

Koronapandemialla oli suora vaikutus parin kahden edellisen kesän tanssikertoihin.

– Kerran kävimme sekä viime että sitä edeltävänä kesänä, kaksikko muistelee.

Salmela lähti heti ylioppilaskirjoitustensa jälkeen pois Salosta. Aikaa kyseisestä hetkestä on kulunut jo nelisenkymmentä vuotta.

– Kotiosoitteen palauttaminen Saloon on työn alla, Ojamo hymyilee.

Olli Ojamon ja Anne Salmelan suosikkitanssilavat löytyvät Somerolta. Kahtena edellisenä kesänä parin tanssit jäivät koronan vuoksi vähiin. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Pertteliläiset Raija ja Esa Ahlgren eivät ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. Kokemusta Humpparallista on jo edellisiltä vuosilta.

– Tanssimisemme on vähentynyt nuoruusvuosista huomattavasti. Silloin saatoimme käydä parketilla neljä tai viisi kertaa viikossa. Nykyisellään kerta viikkoon riittää, joskus vähempikin, Raija Ahlgren toteaa.

Pari kuluttaa lähinnä Turun ja Salon seudun tanssilattioita.

– Esakalliolla käymme paljon. Täällä olimme jo maanantaina ja palaamme ehkä vielä keskiviikkona. Lauantaina kutsuu Yläneen Valasranta, pariskunta kertoo.

Tanssilokaation Ahlgrenit valitsevat esiintyjän mukaan.

– Itse katson artisti- ja orkesterilistat tarkkaan läpi, Raija Ahlgren myöntää.

Pertteliläiset Esa ja Raija Ahlgren tanssivat nuoruusvuosinaan neljä-viisi kertaa viikossa. Nykyään kerta viikossa riittää. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Annikki ja Eino Välikangas asuvat parin kilometrin päässä Kauppilan ladosta. He ovatkin olleet Humpparallin vakiokävijöitä aina riehan perustamisesta saakka.

– Olemme paikan päällä joka ilta. Ja aina vedetään spurtti, Eino Välikangas sanoo ja viittaa jokapäiväiseen puolen tunnin tanssimaratoniin.

Pariskunta käy tanssimassa kerran viikossa.

– Talvisin Teeriharjulla ja kesäisin Laurilassa, Annikki Välikangas mainitsee.

Marttilan puolella kotiaan pitävä kaksikko tunnistaa tanssin kokonaisvaltaiset terveyshyödyt.

– Jalat pysyvät kunnossa, samoin pää, Eino Välikangas kiteyttää.

Eino ja Annikki Välikangas ovat Humpparallin vakiokasvoja. Pari asuu Kauppilan ladon läheisyydessä, mutta Marttilan puolella. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Tapahtumaa järjestävän Humppamusiikin ystävät ry:n puheenjohtaja Kimmo Haapanen kertoo, että ihmiset ovat löytäneet Raatalaan vaisumpien koronarallivuosien jälkeen.

– Ihmiset kyllä liikkuisivat, mutta säiden armoilla tässä ollaan. Vaikka meillä on katto pään päällä, kynnys lähteä on huonolla kelillä korkeampi, Haapanen näkee.

Kävijöitä on ollut Haapasen mukaan ainakin parisataa per ilta.

– Lauantaille lippuja myytiin jopa 700, hän mainitsee ja muistuttaa tuolloin tapahtuman yhteydessä järjestetyn harrasteajoneuvokokoontumisen suosiosta.

– Tosin porukkaa lähti pois hiukan sitä mukaa, kun alkoi sataa, Haapanen lisää lauantaihin viitaten.

Humpparallissa kävi ennen koronaa 3 000–3 500 kävijää vuosittain.

– Nyt näyttää siltä, että säätekijät estävät uuden ennätyksen syntymisen. Toki se riippuu paljon loppuviikosta, Haapanen uskoo.

Kimmo Haapanen (oik.) ja Juha Vähä-Heikkilä polkaisivat humpparallittelun käyntiin vuonna 2008. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Haapanen sanoo, että on tavannut tämänvuotisessa humppajuhlassa paljon tuttuja kasvoja, mutta myös uusia tuttavuuksia.

– Eräskin henkilö on tullut tänne Kokkolasta asti, hän tietää.

Avajaispäivänä Haapanen sai puhelun humppaajalta, joka oli soittohetkellä kolmensadan kilometrin päässä Raatalasta.

– Hän kysyi, että vieläkö mahtuu mukaan. Vastasin myöntävästi, Haapanen naurahtaa.

Koronatauolta palanneen harrasteajoneuvokokoontumisen lisäksi rallittelijoiden käytössä on tänä vuonna muitakin tuttuja palveluja.

– Kanttiini ja olutteltta ovat auki. Humppaspurtti ravataan joka ilta, ja tanssikurssit järjestetään tiistaista torstaihin, Haapanen luettelee ja lisää listaan vielä karaoken ja tietovisailut.

Humppamusiikin ystävät ry lanseerasi ennen koronapandemiaa Humpparalli merellä -tapahtuman. Vuoden 2020 meririeha jäi pandemian takia kesken, viime ja tänä vuonna aalloilla ei humppailtu lainkaan.

– Neuvotteluja tapahtuman paluusta on käyty, mutta keskustelut ovat kesken. En näe lainkaan mahdottomana, etteikö ensi keväänä taas seilattaisi, Haapanen väläyttelee.