Hyvä sato vetää metsiin

0
Hyvä mustikkasato houkuttaa poimijoita metsiin.

Metsissä käy tällä hetkellä kuhina, sillä mustikkasato on kypsynyt poimittavaksi. Tällä kertaa luonnonmarjojen ystävillä on myös syytä riemuun, sillä mustikan sato on erinomainen. Marjaa on runsaasti koko maan alueella.

Luonnonvarakeskuksen mukaan mustikan kukista lähes 80 prosenttia pölyttyi tänä vuonna raakileiksi saakka. Lukema on poikkeuksellisen hyvä, sillä yleensä mustikan kukista päätyy raakileiksi alle 60 prosenttia.

Myös kesän sateet tulivat mustikan kannalta kreivin aikaan. Sateet katkaisivat hellejakson juuri sopivasti, mikä mahdollisti marjojen hyvän kasvun. Kuivuus ei päässyt kurittamaan mustikkasatoa, kuten viime vuonna kävi.

Hyvin onnistunut pölytys ja sopivaan aikaan tulleet sateet hyödyttävät myös muita metsämarjoja. Luonnonvarakeskuksen mukaan suomuuraimella on jo kolmas peräkkäinen hyvä satovuosi, ja myös puolukan satotoiveet ovat korkealla.

Koronaepidemia innosti aiemmin väkeä lähtemään metsiin ja luontoon, sillä luonto tarjosi monien rajoitusten keskellä vapautta ja henkistä tukea. Erinomainen marjasato on myös oiva kannustin, sillä hyvän mustikkapaikan löytäminen on tällä hetkellä helppoa.

Hyvä mustikkasato on jo näkynyt sosiaalisen median kanavilla runsaina myynti-ilmoituksina.

Metsien sadon hyödyntämisessä somen voima on hyvä ja tervetullut. Innokkaiden poimijoiden on helppo löytää ostajat ja toisaalta marjansa saavat helposti myös he, jotka eivät itse metsään voi tai halua lähteä. Somen ansiosta tarjonnan ja kysynnän on helppo kohdata.

Tänä syksynä julkisuudessa ovat olleet tavallista enemmän myös nuoret poimijat. Kun mustikkaa on laajoilla alueilla ja runsaasti, on myös lasten tavallista helpompi saada ämpärit täyttymään metsien sinisestä herkusta. Muun muassa salolaiset veljekset Juuse ja Joel Ritala ovat hakeneet isänsä kanssa metsältä kesän aikana jo useamman ämpärillisen mustikkaa (SSS 24.7.).

Lapsuuden hyvillä kokemuksilla on iso merkitys myös marjastuksessa. Kun on lapsena kulkenut vanhempien tai isovanhempien mukana metsällä, kaipaa sinne usein myös aikuisena. Sukupolvelta toiselle siirtyvät tavat ja arvot ovat tärkeitä, jotta metsissä kasvavat terveyspommit siirtyvät suihin ja pakkasiin nyt ja tulevaisuudessa.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments