Italia ravisuttaa Eurooppaa

0
Pääministeri Mario Draghin hallitus joutui eroamaan, kun hallituskumppaneilta ei tullut tukea.

Italia ajautui poliittiseen kriisiin, ja presidentti Sergio Mattarella hajotti maan parlamentin. Italiassa järjestetään ennenaikaiset vaalit syyskuussa.

Pääministeri Mario Draghi jätti eronpyyntönsä sen jälkeen, kun hän ei saanut riittävää tukea hallituskumppaneiltaan parlamentissa. Draghi yritti pelastaa hallituksen, mutta kolme suurta puoluetta veti tukensa luottamusäänestyksessä.

Keskustaoikeistolainen Forza Italia, laitaoikeistolainen Viiden tähden liike ja populistinen Lega katsoivat, ettei yhteistyö ollut enää mahdollista.

Laajalti arvostettu, Euroopan keskuspankin entinen johtaja Mario Draghi on johtanut Italian hallitusta viime vuoden alusta lähtien. Tehtävä on ollut vaikea. Italia on kamppaillut koronapandemian ja talousongelmien kanssa.

Vaikeissa olosuhteissa Draghi johti Italiaa hyvällä otteella. Hänen hallituksensa teki hyvää työtä pandemian hillinnässä. Draghi menestyi myös Italian talouden vakauttamisessa. Talous kääntyi kasvuun, ja politiikkaa ja taloutta parantavat uudistukset etenivät.

Pääministeri Draghi piti Italian yhteisessä rintamassa EU:n kanssa, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Pakotteista päästiin sopuun ja Ukrainalle toimitettiin aseita. Se ei ollut itsestään selvää, sillä Italian äärioikeisto on ollut Venäjä-mielistä.

Italia joutuu nyt uuteen tilanteeseen, jossa poliittinen ja taloudellinen kriisi voivat kärjistyä aiempaa pahemmaksi. Oikeisto onnistui kaatamaan Draghin hallituksen, mutta joutuu nyt itse vaikeaan paikkaan. Hyvin mahdollista on, että äärioikeisto ja populistit kokoavat Italian seuraavaa hallitusta syksyn parlamenttivaalien jälkeen.

Pahoin velkaantuneen ja inflaatiosta kärsivän Italian luotsaaminen vakaammille vesille on helpommin sanottu kuin tehty. Markkinoiden luottamus Italiaan heikkeni, kun Draghin hallitus joutui eroamaan. Se taas tarkoittaa korkokulujen kasvamista.

Italian vaikeudet eivät jää pelkästään maan rajojen sisälle, vaan ongelmat ravisuttavat voimakkaasti koko Eurooppaa ja euroaluetta. Italian vallanvaihto tulee mahdollisimman huonoon aikaan, sillä Euroopan talous yskii jo muutenkin taantuman kynnyksellä.

Euroopan yhteisen politiikan tulevaisuus näyttää aiempaa sumuisemmalta. Siinä missä Venäjä-pakotteissa seistiin yksimielisenä, voi äärioikeiston ja populistipuolueiden nousu Euroopassa horjuttaa yhteistyön edellytyksiä. Yksimielisyyttä kuitenkin edelleen tarvitaan, sillä Venäjä ei ole osoittanut mitään merkkejä sotatoimien lopettamisesta Ukrainassa.

Euroopan hajaantuminen palvelee vain Venäjän etua. Venäjä on pitänyt tavoitteenaan rikkoa länsimaiden yhtenäisyyttä.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments