Kaikki alkoi alpakoista – Johanna Försti ja Trio Play, Girls esiintyy Mathildedalin 170-vuotisjuhlakonsertissa torstaina

0
Trio Play, Girlsissä soittavat pianisti Joanna Broman (vas.), sellisti Helena Plathán ja viulisti Elisa Järvelä.

Mathildedalin Ruukkitehtaat täyttää tänä vuonna 170 vuotta. Juhlan kunniaksi Ruukkitehtaiden Valimossa järjestetään torstaina juhlakonsertti Feeling Good, jossa laulaja Johanna Försti esiintyy yhdessä Trio Play, Girlsin kanssa.

Luvassa on viihteellinen kattaus amerikkalaista ja suomalaista musiikkia klassiselle pianotriolle sovitettuna. Konsertissa kuullaan muun muassa klassikkokappaleet Love Story, Mad About the Boy, I Feel Good ja Aamu.

– Ohjelmistossa on kaikkea J. Karjalaisesta Michael Bubléen. Oma suosikkini on Feeling Goodista juuri tätä konserttia varten tehty sovitus, johon on lisätty osia Cry Me a River -kappaleesta, Försti kertoo.

Laulajalahjakkuus Johanna Försti on noussut suuren yleisön tietoisuuteen Tanssii tähtien kanssa -ohjelman solistina.

– Johanna on minunkin vinkkelistäni mieletön esiintyjä, vaikka olen koulutettu muusikko. Hänen äänenkäyttönsä on uskomatonta, häntä voisi kuunnella loputtomiin, kehuu Helena Plathán, Trio Play, Girlsin sellisti ja konsertin tuottaja.

Förstin esikoisalbumi Jo Stance ilmestyi vuonna 2010 yhteistyössä salolaisen jazzrumpalin Teppo Mäkysen kanssa.

– Kaikki kunnia salolaiselle Mäkyselle. Hänellä on mahtava vainu tehdä aivan jotain erilaista. Vaikka teimme keikat bändin kanssa, levyllä ei soittanut ketään muita kuin minä ja Teppo. Se oli vanhan ajan käsityötä, Försti muistelee.

Sittemmin Försti on esiintynyt lukemattomien eri artistien ja kokoonpanojen kanssa. Työskentely ison viihdeorkesterin ja pienen pianotrion kanssa eroaa huomattavasti toisistaan. Förstin mukaan pianotrion kanssa esiintyessä haastetta tuo etenkin komppi-instrumenttien, kuten rumpujen ja basson, puuttuminen.

– Mitä vähemmän porukkaa, sitä paremmin kaikki virheet ja yksityiskohdat kuuluvat. Silloin ei riitä, että laitetaan ämyrit kaakkoon ja soitetaan. Mitä herkemmästä instrumentista on kyse, sitä enemmän pitää treenata, Försti sanoo.

Laulaja Johanna Försti vierailee torstaina Mathildedalissa ensimmäistä kertaa.

Sibelius-Akatemiassa 90-luvulla syntynyeessä Trio Play, Girls -kokoonpanossa soittavat Plathánin lisäksi pianisti Joanna Broman ja viulisti Elisa Järvelä.

– Meillä on edellytykset soittaa kaikkia tyylilajeja, ja soitammekin kaikkea kevyemmästä klassiseen. Ennen sosiaalisen median aikaa olimme erittäin tunnettuja. Esiinnyimme televisiossa ja teimme isoja kiertueita erityisesti yritystilaisuuksissa, Plathán kertoo.

Förstin kanssa kokoonpano on esiintynyt ensimmäisen kerran jo vuonna 2016. Vaikka ohjelmisto on tuttu, konserttiin valmistaudutaan huolella.

– Kyllä tässä töitä joutuu tekemään. Jokainen harjoittelee ensin itsekseen useamman viikon. Konserttiviikolla harjoittelemme joka päivä, Plathán sanoo.

Försti ei ole vielä koskaan käynyt Mathildedalissa, mutta kertoo kuulleensa siitä paljon kehuja.

– En tosin olisi arvannut, että se on Salon seudulla. Nimen perusteella vaikuttaa siltä, että se olisi jokin kartano ruotsinkielisellä Pohjanmaalla, Försti sanoo nauraen.

Sen sijaan Plathánin kiinnostus konserttien tuottamiseen on herännyt nimenomaan Mathildedalissa.

– Olen valmistunut aikuisiällä myös muotisuunnittelijaksi. Muutama vuosi sitten olin kiinnostunut alpakkavillasta ja tulin alpakoiden takia Mathildedaliin. Samalla reissulla näin Valimon ja totesin, että tuonne pitäisi tehdä joku konsertti. Selvitin, kuka Valimon omistaa, ja otin Tuula Gustafssoniin yhteyttä. Siitä yhteistyö lähti sitten viriämään.

Plathán tuotti ensimmäisen konserttinsa Mathildedaliin kesäksi 2019, jolloin hän esiintyi siellä Jorma Uotisen ja Trio Avecin kanssa. Seuraavana kesänä piti olla Förstin ja Trio Play, Girlsin vuoro, mutta koronapandemia päätti toisin.

Koska konsertin piti alun perin toteutua jo kaksi vuotta sitten, siitä tuli ikään kuin vahingossa ruukkikylän 170-vuotista taivalta juhlistava konsertti.

– Olikohan sitten tarkoitus näin? Yritetään ajatella positiivisesti, että nyt rankkojen vuosien jälkeen saa olla tällainen juhlakonsertti, Plathán myhäilee.

Mathildedalin 170-vuotisjuhlakonsertti Feeling Good Ruukkitehtaiden Valimossa 28.7. klo 18.00. Liput Tiketistä, ovella myynnissä vain pieni erä.