Kaksi ministeriä jättää brittihallituksen – syynä epäluottamus Boris Johnsonin toimintaan

0

Britannian talousministeri Rishi Sunak ja terveysministeri Sajid Javid ovat ilmoittaneet eroavansa tehtävistään. Molempien eron syynä on epäluottamus pääministeri Boris Johnsoniin.
Epäluottamusta on aiheuttanut se, miten Johnson on hoitanut puolueensa johtohahmona toimineen parlamenttiedustajan Chris Pincherin häirintäsyytökset. Pincheriä syytetään useammasta lähentelytapauksesta. Johnsonin vastustajat uskovat pääministerin tienneen syytöksistä.
Britannian entinen brexit-ministeri David Frost ilmoitti Twitterissä tukevansa molempien ministereiden eroja ja kirjoitti uskovansa, että Britannian sekä konservatiivipuolueen etu olisi uusi johtaja.
Sunakin, Javidin ja Frostin vanavedessä useampi konservatiivipoliitikko on ilmaissut julkisesti epäluottamuksensa pääministeriä kohtaan. Muita hallituksen ministereitä ei kuitenkaan toistaiseksi ole eronnut.

Johnson sanoi tehneensä virheen

Molemmat ministerit, Sunak ja Javid, jättivät eroilmoituksensa vain muutama minuutti sen jälkeen, kun pääministeri Boris Johnson oli kertonut televisioidussa haastattelupätkässä tienneensä vuonna 2019 Pincheristä ja tämän käytöksestä tehdystä valituksesta. Tapaus oli Johnsonin mukaan kuitenkin ratkaistu.
Johnson sanoi tehneensä ”pahan virheen”, kun hän ei tehnyt mitään kuulemansa suhteen. Samoin Johnson pahoitteli sitä, että hän kuulemastaan syytöksestä huolimatta nimitti Pincherin puolueensa johtotehtäviin.
Useamman miehen häirinnästä ja epätoivotusta lähentelystä vuosien mittaan syytetty Pincher sanoo aikovansa hakea ammattiapua, mutta on kiistänyt kaikki muut paitsi tuoreimmat häirintäsyytökset.

https://twitter.com/DavidGHFrost/status/1544379667133734917?cxt=HHwWioC9nf7H3u4qAAAA
https://www.bbc.com/news/uk-politics-62054067

STT

Kuvat: