Pärekoreista kirjoihin ja juustokakuista jutusteluihin – Kiskon kesätorilta haetaan makuelämyksiä, aarteita ja kuulumisten vaihtoa

0
Eija Suna (vas.), Antti Suna ja korinpunoja Thorbjörn Jansson kävivät kauppaa Kiskon kesätorilla tuoreiden puukäsitöiden äärellä.

Kantarelleja ja käsitöitä. Näitä löytyy kiskolaisen Raili Rantasen myyntipöydästä Kiskon kesätorilta heinäkuun kolmentena torimaanantaina. Rantanen on ajanut autonsa kanssa hyvissä ajoin torialueelle Kiskolan pihalle, ja lastannut takaluukusta myyntitavarat esille. Tunnelma torilla on lämmin ja odottava. Taivaalla tummana lipuvat pilvet pitävät torille tulleita jännityksessä.

– Auton takaluukkuun saa nopeasti pakattua tavarat, jos tulee sade, tietää kokenut kiskolainen torimyyjä Rantanen, joka juuri teki päivän ensimmäiset kauppansa myyden litran kantarelleja.

Perinteinen Kiskon kesätori on tänä kesänä palvellut kyläläisiä, matkailijoita ja mökkiläisiä kesäkuun alusta asti joka maanantai. Vielä on jäljellä kaksi kesätoria.

– Täällä näkee mukavasti tuttuja. Vielä kun haitari soisi niin olisi enemmän tunnelmaa, tuumii Rantanen.

Raili Rantanen on tuttu näky Kiskon kesätorilla. Päivän ensimmäinen kauppa tuli kantarellien myynnistä.

Kaupantekotunnelmaa ja leppoisia keskusteluja oli kuitenkin aistittavissa noin kymmenen eri myyntipisteen äärellä. Koreja ja muita puutöitä myyvä Thorbjörn Jansson kävi kauppaa Antti ja Eija Sunan kanssa.

– Kyllä aina tinkata pitää, naurahtaa pärekorista kiinnostunut, kesät Kiskossa viettävä ja monesti kesätorilla poikennut, Antti Suna.

– Otetaan ennemmin pajukori, päättää Eija Suna, joka oli alunperin matkalla kirjastoon, mutta lähtikin Kiskolan pihalta kori kainalossa.

Sunat päätyivät laakeaan pajukoriin, sillä se palvelee heitä takkapuiden kuljettamisessa, ja voihan se joskus täyttyä sienimetsän aarteistakin. Jansson ottaa hyvillä mielin vastaan maksun MobilePaylla.

– Älypuhelimella suoritettava maksu on todella kätevä tapa maksaa ja vastaanottaa raha. Kaikilla ei aina ole sopivaa määrää käteistä matkassa, eikä maksupäätteet aina toimi hyvin, tietää Jansson.

Kiskolainen Anna-Maija Kunttu oli käsitöiden lisäksi myymässä kirpputoritavaraa, kuten vanhoja kirjoja ja astioita. Myyntipöydän äärelle asteli lemmikkirattaiden kanssa Kuntun naapuri Pirjo Knuutila. Knuutilan rattaissa nautiskelivat kaksi maatiaiskissaa, Sandra ja Kili.

– Kiskon kesätorille tullaan aina kun vain on hyvä ilma. Vielä ei ainakaan ole tullut sadetta, vaikka pilvet vähän tummia ovatkin. Sisäkissat tykkäävät olla näissä lemmikkikaupasta ostetuissa rattaissa. Ne hyppäävät mielellään kyytiin. Välillä kissat pääsevät ulkoilemaan myös remmissä, sanoo Knuutila.

Kiskolaiset naapurukset Anna-Maija Kunttu (vas.) ja Pirjo Knuutila ovat Kiskon kesätorilla aina kun sää sen sallii. Knuutilan rattaiden kyydissä kulkevat myös maatiaiskissat Sandra ja Kili.

Kunttu on yrittänyt muutamaan otteseen houkutella Knuutilaa kesätorille myyjän rooliin.

– Saa nähdä jos vielä tulenkin. Minulla oli monena vuonna kirpputorilla vakiopaikka. Myin lasitavaraa, mutta sitä löytyy vieläkin kotoa, kertoo Knuutila.

Kuntun ja Knuutilan mielestä kesätorilla on parasta tuttujen näkeminen ja kuulumisten vaihtaminen. Maanantaisin on tapahtumien suhteen yleensä muuten hiljaista, joten Kiskon kesätori on siinäkin mielessä tärkeä kohtaamispaikka.

– Yleensä täältä tarttuu myös jotain pientä mukaan. Tällä kertaa ostin pullaa. Ostokset mahtuvat kätevästi lemmikkirattaiden kyytiin, näyttää Knuutila.

Torikävijöitä palvellaan myös Kiskolan sisällä toimivassa torikahvilassa, josta leijailee leivonnaisten ja tuoreen kahvin tuoksu. Kahviosta vastaa Anita Eklund.

– Täällä riittää mukavasti porukkaa kesän ajan, kertoo muun muassa juustokakkua, omenapiirakkaa ja suolaista piirakkaa kahvilamyyntiin leiponut Eklund.

Anita Eklundin käsissä valmistuvat niin persoonalliset käsityöt kuin Kiskon kesätorin kahvion leivonnaisetkin.

Eklund on tuonut myyntiin myös omia käsityötuotoksiaan, kuten kortteja, muistokansioita, korurasioita, sekä koristeltuja pulloja.

– Koristelen vanhat lasipullot koriste-esineiksi tai vaikka maljakoiksi sekatekniikkaa hyödyntäen. Painatan servettejä tai riisipaperia lasiin tai muuhun pintaan decoupage -tekniikalla, tai liimaan pulloon pahvia ja maalaan sen, selventää Eklund.

Myynnissä oleva tyhjä oliviiöljypullo on saanut uuden, koristellumman elämän kun sen ympärille on liimattu savikoristeita, ja pintaa maalattu akryyliväreillä.

– Pulloon voi edelleen laittaa öljyä, nyt pullo vain on persoonallisempi, esittelee Eklund.

Anita Eklund on innostunut antamaan lasipulloille uuden, koristeellisemman elämän.

Oliiviöljyjen äärelle pääsi myös kesätorilla, sillä paikalle tullut Karjalohjan Maalaispuodin edustaja Riitta Metsola myi muun muassa oliiviöljyä, oliiveja, sekä antoi maistiaisia oliivitahnasta, sekä spelttituotteista. Metsolan myyntipöydän äärellä kiteytyy se, mitä monet tulevat Kiskon kesätorilta hakemaan.

– Puhtaita raaka-aineita ja makuelämyksiä, tietää Metsola.

  • Lue lisää aiheesta
  • Kisko